[22εικόνες] ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ : Η αρχή της ανάπτυξης στις Βόρειες Σποράδες
2019-04-11 23:06:57Παρόλο την απουσία του περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστού, η εναρκτήρια εκδήλωση για την διημερίδα με θέμα την πολιτιστική κληρονομιά και τη διαχείριση της στην Αλόννησο, στέφθηκε με επιτυχία.
Το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν αισθητό και σίγουρα οι διαστάσεις,που πήρε το θέμα της εκδήλωσης δεν έφτασε μόνο σε διάφορα δημοσιογραφικά κέντρα της Ελλάδας, αφού υπήρχαν συνεργία και από άλλες χώρες (της Ε.Ε) όπως το Deutsche Welle, της Γερμανίας.
Οι ομιλητές καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης εξέφρασαν ελπιδοφόρα μηνύματα, για την πραγματοποίηση του καταδυτικού πάρκου με μοναδικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον για το κοινό, όμως σημαντική ήταν και η τοποθέτηση του υφυπουργού Πολιτισμού Κώστα Στρατή επι του θέματος. Στην οποία δεσμεύτηκε όχι μόνο σε προσδιοριζόμενο χρονικό διάστημα ενός χρόνου την υλοποίηση του αρχαιολογικού καταδυτικού πάρκου αλλά και την προσπάθεια να καταρριφθούν οποιεσδήποτε θεσμικές δυσκολίες για την δυνατότητα επίσκεψης και νέων αρχαιολογικών χώρων.
Του Θοδωρή Τζούμα
Ο δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, φάνηκε αντάξιος οικοδεσπότης κατά την διάρκεια όλης της διημερίδας και εξέφρασε το αισιόδοξο μήνυμα του, για την τουριστική ανάπτυξη που παρατηρείται αλλά και αναμένεται για το νησί.
Το όλο εγχείρημα άρχισε να προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον, όταν κοντά στο νησάκι Περιστέρα της Αλοννήσου σε βάθος 25 μέτρων, βρέθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 και ανασκάφηκε από την Εφορεία Εναλίων Αρχ ιοτήτων ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια πλοίων της κλασικής εποχής που έχουν βρεθεί στο Αιγαίο. Το εμπορικό πλοίο μετέφερε περισσότερους από 4.000 αμφορείς, πριν ναυαγήσει στα νερά των Σποράδων. Ο αριθμός των αμφορέων, η κατάσταση διατήρησης του ναυαγίου και η ομορφιά των νερών και του βυθού της περιοχής, που βρίσκεται μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Βορείων Σποράδων, το καθιστούν ένα μοναδικό αξιοθέατο.
Για να φτάσουν σε αυτό το σημείο πραγματοποιήθηκαν χρονοβόρες διαδικασίες και καταβλήθηκε η προσπάθεια πολλών ατόμων. Αυτοί που ευθύνονται για τα σημερινά αποτελέσματα αλλά και γι’ αυτά που πρόκειται να γίνουν είναι η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων,το Ευρωπαϊκό Προγραμμα BLUEMED,η περιφέρεια Θεσσαλίας, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και φυσικά η τοπική κοινότητα της Αλοννήσου, που με υπομονή και επιμονή συνεχίζει μέχρι και σήμερα.
Για τους λόγους αυτούς το ναυάγιο της Περιστέρας έχει επιλεγεί από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μαζί με άλλα ναυάγια στον Παγασητικό και τις Βόρειες Σποράδες, για να μετατραπεί σε επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο με καθοδηγούμενη κατάδυση.
Υπάρχουν και σε άλλα μέρη στις Β. Σποράδες ναυάγια με έντονο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Μένει να εξερευνηθούν και να ακολουθήσουν τον δρόμο (ίσως και καλύτερο χρονικά),αυτόν της Περιστέρας της Αλοννήσου. Είναι διαδικασίες που εξαιτίας της γραφειοκρατίας, που επικρατεί στην χώρα μας απαιτούν χρόνο και υπομονή. Όλα ξεκινούν από εμάς.
Άραγε η Σκιάθος,θα αποκτήσει ποτε ενάλιο αρχαιολογικό πάρκο; Ή μήπως δεν έχει άξια αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ναυάγια;
Στην εκδήλωση από την Σκιάθο παρευρέθηκαν, ο δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος ΠΕ Σποράδων(με τον συνδυασμό του κ. Κώστα Αγοραστού) Αθανάσιος Ζλατούδης και ο πρόεδρος του πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος» Θεόδωρος Τζούμας.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ