Ημερίδα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας για την ρύθμιση οφειλών
2018-03-26 20:07:01
Τις απορίες, αλλά και τον προβληματισμό δεκάδων επαγγελματιών σχετικά με την ρύθμιση Χρεών Επιχειρήσεων & Ελευθέρων Επαγγελματιών στα πλαίσια του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών δέχθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Μαρτίου ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, κ. Φώτης Κουρμούσης, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής στην σχετική εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στην αίθουσα εκδηλώσεων ο κ. Κορμούσης χαρακτήρισε καθόλα πετυχημένη την συγκεκριμένη ρύθμιση τονίζοντας: «Μέχρι στιγμής πάνω από 27.000 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία και βρίσκονται σε διάφορα στάδια, ενώ 23 έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την ρύθμιση.
Για τους ελεύθερους επαγγελματίες η διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμισι περίπου μήνα και πάνω από 7.000 ελεύθεροι επαγγελματίες συμμετέχουν και αναμένεται, οι πρώτοι να την ολοκληρώσουν μετά το Πάσχα.
Για μας, είναι επιτυχία ότι κάποιοι μπόρεσαν και πήραν «κούρεμα» και δόσεις για τις οφειλές τους που δεν υπήρχαν».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μαγνησίας κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης ζήτησε την αλλαγή του Νόμου που «μπλοκάρει» όπως τόνισε πολλές φορές την επιχειρηματική διαδικασία, παρά τη βοηθά.
Όπως σημείωσε στον χαιρετισμό του «ο εμπορικός και Επιχειρηματικός κόσμος εκτός της τρομερής μείωσης του τζίρου, των δυσβάσταχτων φόρων και εισφορών, είχε και το βραχνά των οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο. Επί χρόνια ανέμενε ένα νομοθετικό πλαίσιο για την ολοκληρωτική επίλυση του ζητήματος με μια ενιαία ρύθμιση που θα έδινε ανάσα στις επιχειρήσεις και ελπίδες βιωσιμότητας και ανάπτυξης αυτών απαλλαγμένες από το φόβο κατασχέσεων.
Με χαρά και ελπίδα υποδεχτήκαμε το Νόμο 4469/2017 περί ΕΞΩΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
Ωστόσο ο ενθουσιασμός μας αυτός γρήγορα εξανεμίστηκε όταν αντιληφθήκαμε το κυκεώνα της όλης διαδικασίας, με το πλήθος προϋποθέσεων, τον τεράστιο αριθμό δικαιολογητικών, αλλά και την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού να εφαρμόσει και να υποστηρίξει στην πράξη την όλη διαδικασία.
Ενώ ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 03.08.2017, στην πραγματικότητα αφορούσε μικρό αριθμό επιχειρήσεων καθώς δεν είχαν εκδοθεί οι Υπουργικές Αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών από 20.000-50.000 καθώς και η ρύθμιση για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
Οι συνεχείς μεταβολές στο Νόμο, οι συνεχόμενες Υπουργικές Αποφάσεις με μεγάλη χρονική καθυστέρηση έχουν προκαλέσει σύγχυση στον εμπορικό και επιχειρηματικό κόσμο. Χαρακτηριστικό είναι η απροθυμία μεγάλου αριθμού λογιστών και δικηγόρων να ασχοληθούν με τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι η πλατφόρμα τέθηκε σε λειτουργία για τους Ελεύθερους Επαγγελματίες μόλις πριν λίγες ημέρες, ενώ για τους ασφαλισμένους στο πρώην ΕΤΑΑ ΕΝΙΑΙΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ θα τεθεί σε λειτουργία στις 16.04.2018 δηλαδή σχεδόν εννέα μήνες μετά την θέση σε ισχύ του Νόμου.
Ακόμα και σήμερα που μιλάμε δεν έχουν καταχωρηθεί στη βάση δεδομένων οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των πρώην ασφαλιστικών ταμείων.
Μετά από εννέα μήνες -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία- αίτηση υπαγωγής έχουν ξεκινήσει να καταχωρούν 28.311 ενδιαφερόμενοι. Από αυτούς, οι 9.742 έχουν καλύψει τα πρώτα βήματα για την υποβολή της αίτησης, συμπληρώνοντας τα απαιτούμενα στοιχεία (ΚΑΔ, κύκλο εργασιών, λογιστικό σύστημα κ.λπ.). Ήδη έχει πιστοποιηθεί ότι 4.757 νομικά πρόσωπα πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Έχουν υποβληθεί οριστικά 697 αιτήσεις, εκ των οποίων οι 209 αφορούν περιπτώσεις διμερούς διαπραγμάτευσης. Εξ αυτών, 36 διαπραγματεύσεις δεν κατέληξαν σε ρύθμιση, ενώ 20 έχουν ρυθμίσει επιτυχώς τα χρέη τους. Αφορούν κυρίως περιπτώσεις χρεών προς ΕΦΚΑ/ΚΕΑΟ, όπου προσφέρεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων και αποπληρωμή του υπολοίπου σε 120 δόσεις.
Τα νούμερα είναι άκρως απογοητευτικά. Εάν δεν μεταρρυθμιστεί ουσιαστικά ο Νόμος θα καταλήξει σε παταγώδη αποτυχία.
Και το Δημόσιο θα στερηθεί έσοδα και οι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες θα βρεθούν εγκλωβισμένοι.
Πρέπει να μειωθούν άμεσα οι προϋποθέσεις ένταξης, να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιολογητικών, να απλοποιηθεί η διαδικασία, να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης είτε μόνο προς ιδιώτες είτε μόνο προς ΔΟΥ-ΕΦΚΑ-ΚΕΑΟ, να ενταχθούν και πρώην έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν προβεί σε διακοπή εργασιών.
Τέλος ένα λόγος αποτυχίας είναι η προφανής απροθυμία των τραπεζών να συμμετάσχουν ουσιαστικά στην όλη διαδικασία.
Και όχι μόνο σαμποτάρουν τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό, αλλά παρατηρήθηκε το φαινόμενο ότι μόλις κάποιος έμπορος ή εταιρεία υπέβαλε αίτηση αμέσως προέβαιναν σε καταγγελία δανειακών συμβάσεων, σε άρνηση χορήγησης μπλοκ επιταγών, σε μπλοκάρισμα εφαρμογών pos & e-banking θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
Ο Νόμος πρέπει να αλλάξει. Πρέπει να βελτιωθεί. Πρέπει να είναι πιο ευέλικτος. Μόνο έτσι θα μπορούμε να μιλούμε για μία ρύθμιση που διευκολύνει επί της ουσίας τους επαγγελματίες».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ