- Τα εκατόν τριάντα πέντε χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας γιόρτασαν οι Θεσσαλοί της Αττικής, στην εκδήλωση που διοργάνωσε, στα πλαίσια των καταστατικών δεσμεύσεων του, το δευτεροβάθμιο όργανο των Θεσσαλικών Συλλόγων Αττικής, η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ».
Στα πλαίσια της τιμητικής εορταστικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Δοξολογία και επιμνημόσυνη δέηση, στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης, στην Πλάκα και ακολούθησε χαιρετισμός από τον πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ.
Στέφανο Κούτρα, η εκφώνηση του πανηγυρικού από την Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας κ.
Δωροθέα Κολυνδρίνη, πομπή παραδοσιακού αγήματος και παρευρισκόμενων στο Μνημείο “Άγνωστου Στρατιώτη”, στην πλατεία Συντάγματος και κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της «Πανθεσσαλικής Στέγης», την Αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας και την κ.
Παλιού Κατερίνα Περιφερειακή Σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής.
Στο τιμητικό άγημα έλαβαν μέρος, ντυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές, μέλη από τους παρακάτω συλλόγους: Σύλλογος Καρδιτσιωτών Αττικής «Ο Άγιος Θωμάς», Σύλλογος Θεσσαλών Χαϊδαρίου «Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ», Ένωση Θεσσαλών Θριασίου Πεδίου, Σύλλογος Θεσσαλών Άνω Λιοσίων «Ο Ρήγας Φεραίος», Σύλλογος Θεσσαλών Δήμου Αχαρνών, Σύλλογος Θεσσαλών Νομού Φλώρινας ενώ παρέστη και η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων.
Η εκδήλωση έκλεισε, επίσημα, με σιγή ενός λεπτού και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Υπεύθυνος τελετάρχης, εκ μέρους της Πανθεσσαλικής Στέγης είχε οριστεί ο κ.
Αχιλλέας Ντούλιας. Τον συντονισμό των αγήματος είχε ο Γεν. Γραμματέας κ.
Λάζαρος Καραούλης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν οι κ.κ.:
Δημήτρης Σιούφας, πρώην πρόεδρος της Βουλής,
Ιωάννα Αναστασοπούλου, ακαδημαϊκός και πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Τρικαλινών Αθήνας “Η ΤΡΙΚΚΗ”,
Μάγδα Καρανίκα και
Αθανάσιος Πασπαλάρης, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής «Ο Άγιος Θωμάς»,
Απόστολος Ζαφειρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου των Αγχιαλιτών Αθήνας “Η ΑΓΧΙΑΛΟΣ”,
Θωμάς Ζούμπος, πρόεδρος του Συλλόγου των Απανταχού Μαυροματιανών "ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ" Καρδίτσας,
Δημήτρης Καταφυγιώτης, αναπληρωτής πρόεδρος του Συνδέσμου Τρικαλινών Αθήνας “Η ΤΡΙΚΚΗ”,
Κωνσταντίνος Νταρζάνος, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Θεσσαλών Φυλής “Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΡΑΙΟΣ”,
Αχιλλέας Ντούλιας, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου των Απανταχού Λουτριωτών Καρδίτσας,
Μενέλαος Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συλλόγου Ανθηρού Καρδίτσας “Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ”,
Χρήστος Λιάκος, Μέλος Δ.Σ. του Συλλόγου Καναλιωτών Καρδίτσας,
Αθανάσιος Σακκάς και
Κώστας Τσιώρας πρόεδρος και αντιπρόεδρος, αντίστοιχα, του Εκπολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Χαϊδαρίου "Η ΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΓΗ",
Απόστολος Στάμου, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού και Μορφωτικού Ομίλου Φαρκαδώνας,
Ελένη Τσεσμελή, πρόεδρος της Θεσσαλικής Ένωσης Θριασίου Πεδίου,
Γιώργος Κουτσιμπογιώργος και
Θεοδώρα Τσιτσιπά,μέλη Δ.Σ. της Εταιρείας Θεσσαλικών Μελετών (Ε.Θ.Ε.Μ.),
Χρήστος Καναβός, πρόεδρος Συλλόγου Θεσσαλών Ν. Ιωνίας,
Βασίλης Γκολτσιος και
Απόστολος Γαϊτάνης, πρόεδρος και Γεν. Γραμματέας Συλλόγου Κοκκινοπηλιτών Λάρισας, αντίστοιχα,
Μαρία Βλόντζου και
Τατιάνα Κόγια, πρόεδρος και Γενική Γραμματέας του Συλλόγου Σοφαδιτών Αθήνας,
Ρένα Γούλα-Ντόντου, εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο Ασκληπιός».
Ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ.
Στέφανος Κούτρας, τόνισε επ΄ ευκαιρία της εκδήλωσης ότι: «
Ο εορτασμός των εθνικών επετείων αναδεικνύει την πνευματική ωριμότητα ενός λαού. Τιμούμε τους αγώνες όλων εκείνων χάρις των οποίων σκεπτόμαστε σήμερα ελεύθερα. Σήμερα συνεχίζουμε τους αγώνες αυτούς με την ευχή και την ελπίδα η Θεσσαλία να προκόψει όπως τις αξίζει. Ευχαριστώ τις Θεσσαλές και τους Θεσσαλούς για την μαζική συμμετοχή τους».
Η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Καθηγήτρια Φιλολογίας κ.
Δωροθέα Κολυνδρίνη εκφωνώντας τον πανηγυρικό λόγο επισήμανε μεταξύ άλλων τα παρακάτω: «
Εορτάζουμε την απελευθέρωση της Θεσσαλίας που έγινε στις 2 Ιουλίου 1881, μετά από πολλούς αιματοβαμμένους αγώνες στα βουνά της Θεσσαλίας, τον Όλυμπο, τον Κίσαβο, τα Χάσια, τα Άγραφα, το Πήλιο και στα Μετέωρα με την πολύτιμη συμβολή της Εκκλησίας της Ελλάδας και των Μοναχών, μία απελευθέρωση που άργησε πάνω από πενήντα χρόνια σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα και ολοκληρώθηκε έπειτα από κοπιώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις. Η Ελληνική και η Οθωμανική Κυβέρνηση κάτω από την ασφυκτική πίεση των ξένων χωρών υπέγραψαν στις 20 Ιουνίου του 1881 συνθήκη, βάση της οποίας η Θεσσαλία και η Άρτα ενσωματώνονταν στο Ελληνικό Βασίλειο. Τα νέα εδάφη είχαν έκταση 13.300 τ. χλμ και πληθυσμό περίπου 285.000 ανθρώπους. Στον κάμπο οι αγροτικοί πληθυσμοί, γνωστοί ως «καραγκούνηδες» στις περιοχές Τρικάλων και Καρδίτσας και ως «κατζανάδες» στην πεδιάδα των Φαρσάλων, ήταν κυρίως κολίγοι και παρακεντέδες (αγωγιάτες και τεχνίτες) στα τσιφλίκια. Οι ομάδες νομάδων κτηνοτρόφων Σαρακατσαναίων, Βλάχων και Αρβανιτοβλάχων οδηγούσαν τα τεράστια κοπάδια τους στις εύφορες πεδιάδες της Θεσσαλίας. Μετά την απελευθέρωσή της, η Θεσσαλία έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γράμματα μέσω σημαντικών λογοτεχνών, ποιητών και πεζογράφων, ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που υμνούσαν την απαράμιλλη φυσική της ομορφιά και το πλούσιο μυθολογικό – ιστορικό παρελθόν. Η θεσσαλιώτικη ιστορία μας, μένει ζωντανή μέσα από τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα που ως Περιφέρεια Θεσσαλίας και με μπροστάρη τον Περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό συμβάλλουμε στην διατήρησή τους με την συν διοργάνωση εκδηλώσεων με Συλλόγους της Θεσσαλίας και με την οικονομική μας στήριξη, όπως και με τη χρηματοδότηση έργων που αναδεικνύουν τον πλούσιο πολιτισμό μας και ιστορία μας.»
Χαιρετισμό απέστειλε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Θεσσαλών «Ο Ασκληπιός» κ.Γεώργιος Βόμπρας, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
«Τέτοιες εκδηλώσεις που τονώνουν και τονίζουν τον πατριωτισμό και κάνουν σαφή αναφορά στη νεώτερη ιστορία μας κρίνονται ως απολύτως αναγκαίες για την καλλιέργεια της εθνικής μας συνείδησης. Η ελευθερία δεν είναι δικαίωμα, είναι καθήκον. Η ελεύθερη Θεσσαλία, η ελεύθερη Ελλάδα που οι νέοι μας και όχι μόνο θεωρούν δεδομένη, δε θα υπήρχαν εάν δεν είχε καταβληθεί ο ανάλογος φόρος αίματος”.
Η Ένωση Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής “Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ” ευχαριστεί θερμά όλους τους Θεσσαλούς και φίλους της Θεσσαλίας, που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, τους εθελοντές που βοήθησαν στη διοργάνωση και τα μέλη των Συλλόγων που έλαβαν μέρος στο τιμητικό άγημα, ντυμένοι με παραδοσιακές θεσσαλικές φορεσιές.
Ιδιαίτερα ευχαριστεί για την συμβολή τους: τον
Πατέρα Μάξιμο και την
επιτροπή Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης, την
Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων, την
Τροχαία Αθηνών για την διευθέτηση της κυκλοφορίας, την
Περιφέρεια Αττικής, τον
Σύλλογο Θεσσαλών Νομού Φλώρινας, οι οποίοι ταξίδεψαν από τη Βόρεια Ελλάδα για να βρίσκονται στην εκδήλωση, τη δημόσια τηλεόραση της
ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο
Αγγελική Χαλιασού για την τηλεοπτική κάλυψη της επετείου, την
Θεοδώρα Τσιτσιπά για την φωτογραφική κάλυψη.
Διοργανωτές και συμμετέχοντες κατέληξαν σε γνωστό θεσσαλικό μεζεδοπωλείο όπου γιόρτασαν με τα δέοντα παραδοσιακά εδέσματα και θεσσαλικά τραγούδια την 135η επέτειο.