Άλλη μια μέρα στη δουλειά ήταν για τον Μίλτο Τεντόγλου στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα του Βόλου. Στην επιστροφή της διοργάνωσης στην Ελλάδα ύστερα από 17 χρόνια, ο πιο επιτυχημένος Έλληνας αθλητής στίβου όλων των εποχών, ξεκίνησε τον αγώνα του μήκους με άκυρο άλμα κοντά στα 8.40, ωστόσο στην προσγείωση έγδαρε το χέρι του και έχασε τη συγκέντρωσή του.
Συνέχισε με ένα… ταπεινό 8.07 (-0.9), ανέβηκε στην πρώτη θέση και από εκεί και έπειτα επέλεξε να παρακολουθεί τους αντιπάλους τους – κυρίως το πρωταθλητή Ευρώπης στον κλειστό στίβο Μπόζινταρ Σαραμπογιούκοφ – «οπλισμένος» και έτοιμος να αντιδράσει. Κανείς δεν τον ξεπέρασε και ο Μίλτος δεν έκανε άλλο άλμα, κατακτώντας τον τρίτο βαλκανικό τίτλο της καριέρας του.
Οι χιλιάδες θεατές μπορεί να είδαν μόνο δύο άλματα του αγαπημένου τους αθλητή, ωστόσο τον αποθέωσαν για τις πολλές όμορφες στιγμές που τους έχει χαρίσει και κατανόησαν ότι θα πρέπει να προφυλάξει τον εαυτό του και να είναι έτοιμος για τα μεγάλα άλματα στον αγώνα-στόχο της χρονιάς, το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο.
ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ / ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

Λίγο νωρίτερα, η τετράδα στα 4Χ100 μέτρα των γυναικών με τις Σοφία Καμπερίδου, Ραφαέλα Σπανουδάκη, Δήμητρα Τσουκαλά και Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, είχε προσθέσει στην ελληνική συλλογή στο Βαλκανικό άλλο ένα χρυσό μετάλλιο με επίδοση 43.77.

Συγκλονιστική ήταν η κούρσα στα 4Χ100 μέτρα των ανδρών με τον Βασίλη Μυριανθόπουλο να αντέχει στα τελευταία μέτρα την ασφυκτική πίεση του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή των 200 μέτρων, Ραμίλ Γκουλίεφ. Νωρίτερα, ο Λάμπρος Βολίκας, ο Νικόλας Παναγιωτόπουλος και ο Σωτήρης Γκαραγκάνης είχαν δώσει το προβάδισμα στην ελληνική ομάδα έναντι της τουρκικής, το οποίο κράτησε με νύχια και με δόντια βουτώντας στο τέλος ο Μυριανθόπουλος. Το χρονόμετρο έδειξε 39.03 έναντι 39.05 της Τουρκίας.

Στη μικτή σκυταλοδρομία 4Χ400 μ., έγινε το αντίστροφο, με την Ελλάδα να κυνηγά την Τουρκία με πρωταγωνίστριες την Ελημπιώνα Ζενέγια και την Γκουλσά Τζεμπετζί. Η Τουρκάλα, που είχε σημαντικό προβάδισμα άντεξε και χάρισε στη χώρα της τη νίκη με χρόνο 3.24.66. Η ελληνική ομάδα, για την οποία έτρεξαν επίσης οι Γιάννης Σιμόνι, Κατερίνα Γρηγοριάδου και Πέτρος Παπαγιάννης, ήταν δεύτερη με 3.24.86.
Βαλκανικό 2025: Γλύκανε τον κόσμο με χρυσό η Τζένγκο και κερασάκι το ρεκόρ αγώνων
Το 2025 φαίνεται ότι είναι η χρονιά της. Η Ελίνα Τζένγκο έχει ανέβει επίπεδο φέτος, σαρώνοντας τις αντίπαλές της σχεδόν σε όποιον αγώνα κατεβαίνει και το αυτό έπραξε και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στο Πανθεσσαλικό μπροστά σε ένα ένθερμο κοινό, που της πρόσφερε απλόχερα την υποστήριξή του. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022 στον ακοντισμό κατέρριψε δύο φορές το ρεκόρ αγώνων (61.42) με 61.55 στη δεύτερη προσπάθεια και 62.83 στην τελευταία σε έναν αγώνα, όπου έριξε πέντε φορές πάνω από τα 60 μέτρα.

Η Γεωργία Κατσαρού ήταν τέταρτη με βολή στα 49.03, κοντά στο ατομικό της, που είναι 49.93.

Ο Αντώνης Μέρλος και ο Αντρέα Μίτα πήδηξαν χαμηλότερα από όσο προσδοκούσαν. Και οι δύο πέρασαν τα 2.15 στο ύψος και απέτυχαν στα 2.19. Ο Μέρλος αποζημιώθηκε με το αργυρό μετάλλιο, το οποίο μοιράστηκε με τον Ουκρανό Βλάντισλαβ Λάφκσι, ενώ ο Μίτα ήταν τέταρτος.


Ο μοναδικός που πέρασε τα 2.19 και κέρδισε τον αγώνα ήταν ο Βούλγαρος φιναλίστ των Ολυμπιακών Αγώνων, Τίχομιρ Ιβάνοφ.


Αντίστοιχη εμφάνιση με τους άλτες του ύψους και για τις επικοντίστριες Αριάδνη Αδαμοπούλου και Εβίνα Παναγιώτου. Πέρασαν τα 4.15, αλλά απέτυχαν στα 4.25. Ωστόσο, μοιράστηκαν και οι δύο το αργυρό μετάλλιο με την Τουρκάλα Ντεμέτ Παρλάκ. Η Ουκρανή Μαρίνα Κιλίπκο κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με 4.25. Στη συνέχεια απέτυχε στα 4.43.


Στα 3.000 μ. στιπλ επικράτησε η Ισραηλινή Άβντα Κοέν με χρόνο 9.48.52. Η Νάνσυ Κοκκορού ήταν πέμπτη με 10.29.95, ενώ η Αντριάνα Μποντιώτη εγκατέλειψε. Η Λεμονιά Κιούλου έτρεξε εκτός συναγωνισμού και κάλυψε την απόσταση σε 10.43.41.
Στην κούρσα των 5.000 μέτρων, πρώτος πέρασε τη γραμμή του τερματισμού ο Σέρβος Ελζάν Μπίμπιτς με χρόνο 14.03.83. Από ελληνικής πλευράς ο Παναγιώτης Πετρουλάκης ήταν πέμπτος με 14.26.44 και ο Σέργιος Διακοστεφανής έκτος με 14.34.49.
Βαλκανικό 2025: Στο ψηλότερο σκαλί Σπανουδάκη και Αναστασάκης
Άρωμα γυναίκας είχαν το δεύτερο και το τρίτο χρυσό ελληνικό μετάλλιο στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα στίβου στο Βόλο, μπροστά σε περίπου 10.000 φίλους του κλασικού αθλητισμού. Τον καταπληκτικό κοινό του Βόλου, που αψήφησε τις υψηλές θερμοκρασίες και έσπευσε στο Πανθεσσαλικό στάδιο για να χειροκροτήσει τους πρωταθλητές μας, ξεσήκωσαν με τις νίκες τους, η Μελίσσα Αναστασάκης στα 3.000 μ. και η Ραφαέλα Σπανουδάκη στα 100 μέτρα ύστερα από μεγάλη προσπάθεια στα τελευταία μέτρα.

Η αθλήτρια, που σάλπισε το σύνθημα της αντεπίθεσης στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ομάδων στη Μαδρίτη, η Μελίσσα Αναστασάκης έκανε έναν μοναχικό αγώνα στην κούρσα των 3.000 μέτρων, αλλά στα τελευταία μέτρα δέχτηκε σφοδρή επίθεση από την Κοσοβάρα Γκρέσα Μπακρατσί.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια φάνηκε να χάνει το μομέντουμ, αλλά βρήκε μια κρυμμένη ταχύτητα, που κρατούσε για το φινάλε, άντεξε στην πίεση και πέρασε πρώτη τη γραμμή του τερματισμού σε 9.17.72, νέο ατομικό ρεκόρ. Η Ισαβέλλα Κοτσαχείλη ήταν 4η σε 9.56.69.
Λίγη ώρα αργότερα, η Ραφαέλα Σπανουδάκη επιβεβαίωσε τα προγνωστικά στην κούρσα των 100 μέτρων και «έκοψε το νήμα» πρώτη σε 11.31 (1.6) αντέχοντας στην πίεση που της άσκησαν η Αυστριακή Μαγκνταλένα Λίντερ (11.42) και η Σλοβένα Λουτσία Πότνικ (11.44).
Την αντίστοιχη κούρσα των ανδρών, που έγινε χωρίς ελληνική συμμετοχή, κέρδισε ο Σλοβένος Γέρνει Γκούμιλαρ με 10.23 (1.4).

Στη σφαίρα ο Κώστας Γεννίκης συνέχισε και στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα να ξεπερνάει τον εαυτό του καταρρίπτοντας δύο φορές το ρεκόρ του. Μπήκε σε έναν υψηλού επιπέδου αγώνα με 19.00 και έριξε 19.05 με τη δεύτερη προσπάθειά του και 19.30 με την τέταρτη, για να καταλάβει την πέμπτη θέση. Αξίζει να σημειωθεί ότι και η έκτη βολή του ήταν πάνω από τα 19 μέτρα (19.17). Κοντά στις επιδόσεις του και ο Ιάσων Μαχαίρας, έβδομος με 18.59.

Νικητής αναδείχτηκε ο πρωταθλητής Ευρώπης στον κλεσιτό στίβο, Ρουμάνος Αντρέι Τοάντερ. Με την τελευταόια βολή του ξεπέρασε τον Σέρβο Αρμίν Σινάντσεβιτς, ο οποίος τον είχε εκτοπίσει από την πρώτη θέση με την πέμπτη προσπάθειά του στα 20.70.

Την κούρσα της ζωής του έκανε ο Μπάμπης Λαγός στα 1.500 μέτρα κάνοντας νέο ατομικό ρεκόρ με 3.43.40, χρόνος που του χάρισε το χάλκινο μετάλλιο. Ο 30χρονος δρομέας προπονείται ουσιαστικά μόνος του στην Κόρινθο όπου υπηρετεί στην Ελληνική Αστυνομία. Ατομικό ρεκόρ και πέμπτη θέση και για τον Γιώργο Ματζαρίδη με 3.44.37. Βαλκανιονίκης με 3.41.97 ο Τούρκος Σαλίχ Τεκσόζ.