SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ξενοφών Σιδέρης στον Realfm 97,8: Τραγική η ανεξέλεγκτη ενοικίαση σκαφών χωρίς δίπλωμα – Στη θάλασσα τα ατυχήματα γίνονται στη λεπτομέρεια

2025-07-15 14:52:19
Ξενοφών Σιδέρης στον Realfm 97,8: Τραγική η ανεξέλεγκτη ενοικίαση σκαφών χωρίς δίπλωμα – Στη θάλασσα τα ατυχήματα γίνονται στη λεπτομέρεια
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτών Υποψήφιων Χειριστών Ταχυπλόων Σκαφών, Ξενοφών Σιδέρης, για το ανεξέλεγκτο καθεστώς ενοικίασης μικρών σκαφών στη χώρα μας, ακόμα και από άτομα που δεν διαθέτουν καν δίπλωμα ή βασικές γνώσεις ναυσιπλοΐας.

Μιλώντας στην εκπομπή του Μάνου Νιφλή και του Παναγιώτη Στάθη στον Realfm 97,8 ο κ. Σιδέρης χαρακτήρισε την κατάσταση «τραγική» και ανέδειξε τις σοβαρές παραλείψεις της νομοθεσίας που επιτρέπουν σε οποιονδήποτε να πάρει ένα σκάφος και να βγει στη θάλασσα, εκθέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό του και τους επιβαίνοντες, αλλά και τους λουόμενους και δύτες στις παραλίες.

«Εγώ θα σας πω κάτι, ότι όταν εγώ το ’92 έδινα εξετάσεις για να πάρω την άδεια εκπαιδευτού – όχι χειριστού – εκπαιδευτού, θυμάμαι ότι ο κανόνας έλεγε τότε ότι ταχύπλοο είναι ότι αναπτύσσεις ταχύτητα πάνω από 15 κόμβους. Τώρα πώς έγινε ότι οι τριαντάρες και κάτω δεν αναπτύσσουν ταχύτητες και τα 15 για φουσκωτά δεν αναπτύσσουν ταχύτητα, αυτό δεν μπόρεσα ποτέ να το καταλάβω», είπε ο κ. Σιδέρης σχετικά με την εμπειρία ενοικίασης μικρών σκαφών.

Στην επισήμανση του Μάνου Νιφλή για την ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης ακόμη και μετά τη λήψη του πτυχίου, σημείωσε: «Ακριβώς, το ίδιο κάνουν και πολλοί μαθητές μου με εμένα μετά το δίπλωμα, ειδικά αυτοί που έχουν σκοπό να ασχοληθούν με τη θάλασσα. Όντως κάνουν και περισσότερα μαθήματα, διότι οι λεπτομέρειες είναι πάρα πολλές και να ξέρετε, στη θάλασσα τα ατυχήματα γίνονται στη λεπτομέρεια».

Ο Ξενοφών Σιδέρης αναφέρθηκε και στη μεταβολή του ορισμού του ταχύπλοου κατά τη διάρκεια των ετών«Όχι, ίσχυε – δεν θυμάμαι από ποια χρονολογία – από το δεκατέσσερα και μετά, από το δώδεκα, από το δεκατρία, δεν θυμάμαι, δεν ίσχυε πάντα. Σας είπα ποιος ήταν ο ορισμός του ταχύπλοου. Ο ορισμός του ταχύπλοου ήταν πως ό,τι ανέπτυξε ταχύτητα πάνω από δεκαπέντε κόμβους ήταν ταχύπλοο. Τέλος. Το οποίο σημαίνει ότι και ένα βαρκάκι με δεκαπέντε ίππους και αν είναι φουσκωτό τρία μέτρα, αναπτύσσει ταχύτητες μεγάλες, πάνω από δεκαπέντε κόμβους. Το ίδιο συμβαίνει και με μια πλαστική βάρκα, η οποία, ειδικά όλες οι βάρκες τώρα σχεδόν κατά 90% είναι τύπου V, άρα αναπτύσσουν ταχύτητες και με μικρές μηχανές. Και το χειρότερο από όλα είναι ότι και αυτές οι τριαντάρες είναι πειραγμένες και μπορεί να είναι και πενηντάρες και εξηντάρες..».

Το θέμα είναι ποιοι δίνουν αυτές τις βάρκες και πού απευθύνονται και τι μπορεί να πάρει αυτός ο οποίος παίρνει αυτή τη βάρκα ώστε να είναι ικανός να μπορέσει να πάει. Και βλέπουμε τώρα κάθε καλοκαίρι, βλέπει ο άλλος που κάνει ψαροντούφεκο ή κάνει υποβρύχια κατάδυση και πάει ο άλλος και του τραβάει τη σημαδούρα. Αυτά δεν τα κάνει ένας χειριστής ο οποίος έχει περάσει από σχολή. Εντάξει; Από οποιαδήποτε σχολή. Θα τα κάνει κάποιος ο οποίος δεν έχει ιδέα. Ή τους βλέπουμε να πηγαίνουν μέσα στον κόσμο, μέσα στις παραλίες, τρέχοντας τη βάρκα. Πέρυσι είχαμε ένα περιστατικό πρόβλημα που ο άλλος άφησε τη βάρκα και έπεσαν όλοι στη θάλασσα. Είχε χτυπήσει και ένα παιδάκι, δεν ξέρω αν το θυμάστε, πέρυσι ή πρόπερσι.

Οπότε καταλαβαίνετε πόσο επικίνδυνο είναι. Πιστεύω ότι πρέπει να το λάβουν υπόψη αυτοί οι οποίοι ασχολούνται με το θέμα της νομοθεσίας και ίσως αλλάξει. Εμείς μάλιστα ακόμη είπαμε να δίνουμε και μια βεβαίωση σε αυτούς οι οποίοι έρχονται αφού περάσουν κάποιο σεμινάριο, να ξέρουν τουλάχιστον τα βασικά.

Κι από εκεί και πέρα είναι θέμα υπουργείου, είναι θέμα…».

Σχολιάζοντας τη σκοπιμότητα των ενοικιάσεων χωρίς δίπλωμα, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτών Υποψήφιων Χειριστών Ταχυπλόων Σκαφών, επισήμανε ότι «είναι θέμα επιχειρήσεων».

«Εγώ που έτυχε να κάνω μια ενοικίαση έτσι για να δω κιόλας τι γίνεται, λέει “πάρε τη βάρκα, κάνε έτσι λίγο το χειριστήριο, εντάξει”. Και πού θα πάω; Μου λέει “άμα κάνεις λίγο γύρω τα νησί”, είσαι καλυμμένος. Και αν γίνει κάτι, πάρε μας τηλέφωνο να έρθουμε να σε μαζέψουμε. Και δεν σου δείχνουν ούτε πώς δουλεύει η βοηθητική», σημείωσε αναφερόμενος σε προσωπική του εμπειρία από ενοικίαση σκάφους και πρόσθεσε: «Αν έχεις ναυτική αγωγή δεν προβάλλεις τέτοιες ανάγκες. Είναι και θέμα παιδείας αυτό».