Αργότερα, διατηρώντας το χαρακτηριστικό της κοινωνικής συνάθροισης µετατράπηκε σε κέντρο / κτήριο του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος και τελικά έγινε καφενείο, σήµα κατατεθέν για το κέντρο της Σκιάθου, ενώ σε αυτό έγιναν και γυρίσματα γνωστών ταινιών Ελληνικού κινηματογράφου.
Το ιστορικό για το νησί της Σκιάθου κτήριο, πήρε νέα πνοή και μετατράπηκε σε έναν χώρο ξεκούρασης, χαλάρωσης και διακοπών.
Κκατασκευάστηκε µε μεικτή αρχιτεκτονική σύνθεση, συνεπικουρούµενή από την πανσπερμία των τεχνοτροπιών και των πολλαπλών ερεθισμάτων, που εφάρμοσαν στο νησί οι ντόπιοι, που επέστρεψαν από άλλες περιοχές και είχαν εντρυφήσει στις οικοδομικές τεχνικές των περιοχών στις οποίες ταξίδεψαν.
Όψιμο Πηλιορείτικο κτίσιμο µε νησιώτικη νοοτροπία, η οποία διαφοροποιείται από τα στενά πλαίσια της τοπικής λαϊκής κατοικίας, παρουσιάζει µονολιθικό όγκο ορθογώνιο µε τοπική “παραφωνία” το πηλιορείτικο ξυλόπηκτο σαχνισί όχι σε εξοχή/προέκταση, αλλά ενσωματωμένο στον πυρήνα / αρχικό όγκο.
Η μελέτη αποκατάστασης εγκρίθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Θεσσαλίας, την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας, καθώς το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού κήρυξε το κτήριο στο σύνολο του ως Μνημείο Άξιο διατήρησης και προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν.3028/2002.
Για την αποκατάσταση του, χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακά υλικά, ξυλεία καστανιάς τόσο στην στέγη, όσο και στα πατόξυλα και τα τελειώματα των δαπέδων, ενώ οι διαχωριστικές τοιχοποιίες συντηρήθηκαν και ανακατασκευάστηκαν (όπου δεν ήταν εφικτή η αποκατάσταση), ξυλόπηκτες με παραδοσιακό επίχρισμα. Τα κουφώματα κατασκευάστηκαν εξ αρχής ως πιστά αντίγραφα των αρχικών και τόσο τα μάσκουλα είναι χειροποίητα όμοια με τα αρχικά.
Το Σκιαθίτικο “σαρδέλωμα” στο τελικό επίχρισμα των όψεων εφαρμόστηκε ξανά, όπως διατηρήθηκαν και οι εμφανείς λίθινες γωνίες του κτηρίου. Το πιο δύσκολο εγχείρημα ήταν η αποκατάσταση της ξυλόπηκτης όψης στο έμπροσθεν τμήμα του ορόφου (σαχνισί), το οποίο διατηρήθηκε, συντηρήθηκε, επιδιορθώθηκε τοπικά ξανά με καστανιές και επί αυτού έδρασε η παραδοσιακή ξυλοδεσιά της στέγης η οποία εξασφαλίζει την απαιτούμενη αντίσταση σε στρέψη.
Στο αποκατεστημένο πλέον κτήριο του τηλέγραφου, με μεγάλη επιθυμία και απόφαση του ιδιοκτήτη Νικολάου Ασηλάνη, της Greek Boutique Homes και της ομάδας μελέτης διατηρήθηκε το δωμάτιο, που είχε τα μηχανήματα του τηλέγραφου (τα οποία δυστυχώς δεν βρέθηκαν), οι αρχικές σημάνσεις, το κλιμακοστάσιο, η κουζίνα και το λουτρό. Η εσωτερική διακόσμηση, που είναι επιμέλεια της αρχιτέκτονα Νάνσυς Παπαζώη ταυτίστηκε με την ιστορία και αντικατοπτρίζεται με σύγχρονο λεξιλόγιο διατηρώντας την ίδια χρωματική παλέτα, κάτι που οδηγεί τον επισκέπτη σε ένα φιλόξενο χώρο διακοπών, σε ένα Μουσείο ζωντανού πολιτισμού και Μνημείο του Νησιού της Σκιάθου.
Αποτύπωση: Ευγένιος Μαρκάκης, Μιχάλης Θέμελης, Δημήτρης Φιλίππου, Άρτεμις Σαράφη
Διαδικασία κήρυξης ως Διατηρητέο Μνημείο: Ευγένιος Μαρκάκης, Μιχάλης Θέμελης
Αρχιτεκτονική μελέτη: Μιχάλης Θέμελης
Αποτίμηση Φέροντος οργανισμού και πρόταση επισκευής: Ράνια Δεληδήμου
Interior Design: Νάνσυ Παπαζώη
Φωτογράφηση: Νίκος Ψυχογυιός
Το κτήριο λειτουργεί ως Ξενώνας από την Greek Boutique Homes
Μιχάλης Θέμελης
Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ MSc
Λώρη 10α, 38221, Βόλος
σ: 2421034981
κ: 6977981663
www.mthemelis.com
Δείτε φωτογραφίες
Πηγή: Περιοδικό Home Deco του Ομίλου Καρεκλίδη