ΟΠΕΚΕΠΕ: Παραπομπή Αυγενάκη, Βορίδη σε προανακριτική για πλημμέλημα εξετάζει το Μαξίμου, αντιδρούν οι πρώην υπουργοί
2025-07-09 07:51:24
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η απόφαση που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση όσον αφορά τη στάση της απέναντι στην προανακριτική που θα καταθέσει το ΠΑΣΟΚ την άλλη εβδομάδα για τους Λευτέρη Αυγενάκη και Μάκη Βορίδη.
Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι στην προανακριτική του πρόταση το ΠΑΣΟΚ θα ζητεί τη διερεύνηση ποινικών αδικημάτων για τους δύο υπουργούς σε βαθμό κακουργήματος κάτι που όπως φαίνεται κάνει δύσκολη τη στάση της κυβέρνησης να δεχθεί και να ψηφίσει μία τέτοια πρόταση. Κι αυτό λόγω των αντιδράσεων που υπάρχουν σε μεγάλο μέρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού πολλοί δεν δέχονται ότι μπορεί ο κ. Βορίδης κατά πρώτο λόγο αλλά και ο κ. Αυγενάκης κατά δεύτερο να κατηγορηθούν για κακούργημα.
Από την άλλη όμως είναι και δύσκολο η Νέα Δημοκρατία για όλο αυτό το σκάνδαλο που επισκιάζει την επικαιρότητα τις τελευταίες 15 μέρες και που οι πολίτες στην πρόσφατη δημοσκόπηση της Οpinion Poll απέδωσαν στην κυβέρνηση πολιτικές ευθύνες σε ποσοστό πάνω από 90% να μην κάνει τίποτα για τους δύο υπουργούς.
Έτσι τις τελευταίες μέρες η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι η Νέα Δημοκρατία μόλις το ΠΑΣΟΚ καταθέσει την δική του πρόταση για προανακριτική με την οποία θα ζητεί διερεύνηση κακουργημάτων να μιλήσει για υπερβολικά και ανυπόστατα με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας αδικήματα και να προτείνει δική της προανακριτική για τους δύο υπουργούς με αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, δηλαδή διερεύνηση για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, αντίστοιχο με αυτό με το οποίο θα βρεθεί στο δικαστικό συμβούλιο ο Κώστας Καραμανλής.
«Ας αθωωθούν από το δικαστικό συμβούλιο»
Μάλιστα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας επιχειρηματολογούν υπέρ μιας τέτοιας πρότασης που θα μπορούσε να γίνει κι αυτή με το μοντέλο Τριαντόπουλου λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν από τη μία να μιλάμε για αναθεώρηση του άρθρου 86 και άρα εύκολη παραπομπή των υπουργών στο φυσικό τους δικαστή και από την άλλη να αρνούμαστε την διερεύνηση έστω ευθυνών σε βαθμό πλημμελήματος για υπουργικές πράξεις και για δικογραφίες που έχουν έρθει στο κοινοβούλιο από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.
Υπάρχουν επίσης βουλευτές που λένε ότι από τη στιγμή που και οι δύο υπουργοί διακηρύσσουν με έντονο τρόπο την αθωότητά τους κάτι που αντιστοίχως έκανε νωρίτερα τόσο ο Κώστας Καραμανλής όσο και ο κ. Τριαντόπουλος τι πιο απλό από το να προκύψει αυτή η αθωότητα από την έρευνα που θα κάνει το δικαστικό συμβούλιο στις ενέργειες των δύο υπουργών μετά την παραπομπή τους.
Το ρίσκο των διαρροών
Φυσικά το ρίσκο σε μία τέτοια πρόταση που θα ψηφιστεί μόνο από τη Νέα Δημοκρατία αφού θα προτείνει διερεύνηση αδικημάτων σε βαθμό πλημμελήματος είναι η πρόταση στην μυστική ψηφοφορία να μην περάσει καθώς υπάρχουν γαλάζιοι βουλευτές που πιστεύουν ότι οι δύο υπουργοί δεν πρέπει να παραπεμφθούν και δεν πρέπει να συνεχιστεί αυτή η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.
Πιο δύσκολα θα κάνει τα πράγματα και η πιθανότητα οι δύο υπουργοί στις ομιλίες τους από το βήμα της Βουλής να ζητήσουν από τους συναδέλφους τους να μην ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή που θα έχει προτείνει η κυβερνητική πλειοψηφία.
Άλλωστε στην περίπτωση του Κώστα Καραμανλή παρά το γεγονός ότι ο πρώην υπουργός πριν την σχετική ψηφοφορία είχε τηλεφωνήσει σε πολλούς βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητώντας να υπερψηφιστεί η παραπομπή του κάτι που ζήτησε και από το βήμα του κοινοβουλίου εντούτοις υπήρξαν βουλευτές που ψήφισαν όχι.
Τα ζυγίζει ο πρωθυπουργός
Η αμηχανία που υπάρχει στο Μέγαρο Μαξίμου είναι έκδηλη για το τι τελικά πρέπει να γίνει και για το αν η όποια επιλογή θα έχει η όχι την στήριξη της κοινοβουλευτικής ομάδας. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός ακόμα και σε επικοινωνίες που έχει τις τελευταίες μέρες με υψηλόβαθμα στελέχη της παράταξης του όταν τον ρωτούν τι τελικά θα γίνει με τους δύο υπουργούς απαντά «δεν έχω ακόμα αποφασίσει».
Πάντως υπάρχουν και κυβερνητικά στελέχη που επισημαίνουν ότι δεν γίνεται να μην κάνει και τίποτα η Νέα Δημοκρατία για το συγκεκριμένο σκάνδαλο από τη στιγμή που στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι εμφανής η άποψη της κοινής γνώμης ότι η κυβέρνηση για την περίπτωση του ΟΠΕΚΕΠΕ τα χρόνια που κυβερνά έχει πολιτικές ευθύνες και αυτές οι ευθύνες με κάποιο τρόπο θα πρέπει να αναδειχθούν, πέρα από την αποδοχή τους από τον πρωθυπουργό και να αποδοθούν.
Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο αφού με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν οι δύο υπουργοί αντιδρούν ακόμη και στο ενδεχόμενο γαλάζιας προανακριτικής που θα ζητεί την διερεύνηση μόνο του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος. Πάντως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα μετά την κατάθεση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να πάρει την τελική της απόφαση αφού η ψηφοφορία για τη συγκρότηση ή όχι προανακριτικής επιτροπής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τα τέλη Ιουλίου.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ