Γιώργος Παπανδρέου για Μέρκελ: Υποτίμησε την κρίση – Το “τίποτα” ήταν τελικά το “παν”
Σε ανάρτηση προχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας σε όσα ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ για την ελληνική κρίση το 2009. 2025-07-03 19:48:10
«Η Άνγκελα Μέρκελ είπε 3 και μισή αλήθειες, οι οποίες οδηγούν σε τρία συμπεράσματα», αναφέρει σε απάντηση του ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου για τα όσα ανέφερε η πρώην Καγκελλάριος της Γερμανίας για την ελληνική κρίση το 2009.
«Η ελληνική κρίση δεν οφειλόταν απλώς σε υπερβολικές δαπάνες ή δανεισμό. Στον πυρήνα της ήταν μια κρίση διακυβέρνησης – με αδύναμους θεσμούς, έλλειψη διαφάνειας (χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλοίωση των στατιστικών στοιχείων) και σοβαρά ελλείμματα δημοκρατίας. Οι δημόσιοι πόροι κατευθύνονταν όχι προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, αλλά εξανεμίζονταν μέσα από πελατειακά δίκτυα», επισημαίνει ο κ. Παπανδρέου και συμπληρώνει ότι «δυστυχώς αυτές οι πρακτικές κυριαρχούν και σήμερα, από την κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία ακολουθεί παρόμοιες πελατειακές λογικές, είτε αφορούν τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, είτε τις αγροτικές επιδοτήσεις, είτε τις απευθείας αναθέσεις – υπονομεύοντας την αξιοπιστία, το κύρος και το μέλλον της χώρας και των πολιτών της, όπως και τότε».
Ως δεύτερο δίδαγμα, ο κ. Παπανδρέου αναφέρει το ότι η Ελλάδα έγινε ο εύκολος αποδιοπομπαίος τράγος – αλλά η κρίση είχε βαθύτερες ρίζες.
«Αυτό που μας λέει σήμερα είναι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ ήταν δική της επιλογή, ως «σκληρού» και «ανεξάρτητου» εξωτερικού παρατηρητή, επειδή ακριβώς η ίδια Ευρώπη δεν είχε τη τεχνογνωσία αντιμετώπισης αυτής της πρωτοφανούς, συστημικής κρίσης (τρίτη αλήθεια)», τονίζει .
Το τρίτο δίδαγμα της ελληνικής κρίσης αφορά τις σύγχρονες προκλήσεις απαιτούν συλλογική ευρωπαϊκή απάντηση.
«Αν η Ευρώπη δεν δράσει ενωμένα, κινδυνεύει να διαλυθεί – καθώς οι πολίτες στρέφονται σε εθνικιστικές, απομονωτικές “λύσεις” και ρητορικές φόβου. Χρειαζόμαστε πιο τολμηρή και πιο συνεκτική ευρωπαϊκή δράση – όχι μόνο στον τομέα της άμυνας και της προστασίας των συνόρων, αλλά και στην υπεράσπιση των αξιών μας, στη βιώσιμη ανάπτυξη, την παιδεία, την έρευνα και την καινοτομία. Πρέπει, επίσης, να αξιοποιήσουμε δυναμικά τα χρηματοδοτικά εργαλεία μας – συμπεριλαμβανομένων των ευρωομολόγων – για να επενδύσουμε στο κοινό μας μέλλον. Το 2010, όταν πρότεινα τα ευρωομόλογα, ήταν λέξη «ταμπού». Σήμερα είναι αναγκαιότητα. Η αληθινή δύναμη της Ευρώπης βρίσκεται στην αλληλεγγύη. Αυτό είναι το ύψιστο δίδαγμα – και η ανεκπλήρωτη ακόμη υπόσχεση – της κοινής μας κρίσης», καταλήγει ο Γιώργος Παπανδρέου.