Πασχαλιάτικες ενθυμήσεις στο Ναό της Παναγίας Λιμνιάς | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς
2025-04-13 06:34:48
Η Σκιαθίτισσα Ιστορικός-Αρχαιολόγος Συραϊνώ Εμμ. Κορωνιού-Διονυσίου, μελέτησε το ξυλόγλυπτο τέμπλο της εκκλησία του Γενεσίου της Θεοτόκου, Παναγίας Λιμνιάς ‘’που, με το πυργωτό της καμπαναριό, σπαθίζει τον ουρανό’’ ψηλότερα από κάθε κτίσμα στη Σκιάθο. Η πολυσήμαντη εργασία της αναρτήθηκε στις 21/3/2016 στο https://www.archaiologia.gr/.
Εκεί διαβάζουμε για τις δύο πασχαλιάτικες αναφορές που παριστάνονται στο τέμπλο.
Η πρώτη έχει να κάνει με την γνωστή αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου. Γράφει σχετικά στη μελέτη της:
«Στο κέντρο της ζώνης (του μεσαίου κλίτους), ανάμεσα σε φυλλοφόρους βλαστούς, έλικες φυτών, μέσα σε ελλειψοειδές μετάλλιο εικονίζεται ο Μυστικός Δείπνος. Ο Χριστός διακρίνεται στο κέντρο, με φωτοστέφανο, να μιλά στους μαθητές του, με υψωμένο το δεξί του χέρι. Οι μαθητές, μάλλον έντρομοι, κοιτάζουν σε διαφορετικές κατευθύνσεις. Πιθανότατα ο ζωγράφος απαθανάτισε τη στιγμή που ο Χριστός τούς είπε ότι κάποιος από αυτούς επρόκειτο να τον προδώσει, οπότε οι μαθητές, ταραγμένοι, άρχισαν να ρωτούν ποιος θα έκανε αυτή την πράξη.»
Η δεύτερη αναφορά έχει να κάνει με τη Σταύρωση:
«Στην κορυφή του αετώματος, σε ξεχωριστή βάση, η Σταύρωση, με χιαστί τη λόγχη και το σπόγγο, και τα λυπηρά, ενώ στις άκρες, ως ακρωτήρια, ο αλέκτωρ (πετεινός) της τριπλής άρνησης του Πέτρου και ο Τάφος του Χριστού ανοιχτός.»
Από τη μικρή αναφορά στα πασχαλιάτικα ενθυμήματα που κοσμούν την Παναγία Λιμνιά, δεν μπορεί ασφαλώς να λείπει το ιερό κουβούκλιο- κομψοτέχνημα φιλοτεχνημένο στη Βενετία- που υπάρχει το ναό αλλά δυστυχώς δεν χρησιμοποιείται λόγω παλαιότητας. Ωστόσο το φωτογράφισε και το επικαλείται συχνά η επίσης Σκιαθίτισσα και εξαιρετική φωτογράφος Ευτυχία Βλαχονάτσου.