SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

«Ναυμαχία» ψαράδων στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

Η επιστολή του δημάρχου σε υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΦΥΠΕΚΑ και η χρόνια διαμάχη μεταξύ ερασιτεχνών και επαγγελματιών αλιέων 2025-01-24 20:21:39
«Ναυμαχία» ψαράδων στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου

 

 / kathimerini.gr

Σε φουρτούνα βρίσκεται η τοπική κοινωνία της Αλοννήσου την τελευταία εβδομάδα, με μια έντονη διαμάχη να έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους επαγγελματίες και τους ερασιτέχνες αλιείς.

Αιτία, η παρέμβαση του δημάρχου Παναγιώτη Αναγνώστου ο οποίος στις 20 Ιανουαρίου με επιστολή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης αλλά και τον ΟΦΥΠΕΚΑ ζήτησε «ισότιμη μεταχείριση επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων» οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον χώρο του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου της Αλοννήσου. 

Οπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή «[…] ενώ στους επαγγελματίες αλιείς επιτρέπεται η χρήση κάθε είδους αγκίστρων εργαλείων, στους ερασιτέχνες επιτρέπεται μόνο η χρήση καθετής και συρτής».

Το Πάρκο βρίσκεται υπό την επίβλεψη και προστασία του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο δήμαρχος: «Ζητάμε λευτεριά στο ερασιτεχνικό ψάρεμα».

Μία μέρα νωρίτερα, στις 19 Ιανουαρίου είχε πραγματοποιηθεί η ιδρυτική διακήρυξη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Αλοννήσου (ΣΕΑΑ)

Το αποτέλεσμα της διαμάχης οδήγησε χθες σε συνάντηση του αρμόδιου υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστου Κέλλα, με τους επαγγελματίες αλιείς οι οποίοι είχαν συνάντηση και με την ηγεσία του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Η διαμάχη ανάμεσα στις δύο ομάδες μετράει αρκετά χρόνια. Επίσης στον σύλλογο των επαγγελματιών ψαράδων μέλος είναι και πρώην αντιδήμαρχος, σε διαφορετικό σχηματισμό από αυτόν του νέου δημάρχου. Ο τελευταίος εκφράζει ανοιχτά την αντίρρησή του και για την επιβολή εισιτηρίου από τον ΟΦΥΠΕΚΑ στα σκάφη τα οποία εισέρχονται στον πυρήνα του θαλάσσιου πάρκου, συντασσόμενος με τους επαγγελματίες του νησιού οι οποίοι θεωρούν ότι αυτή η απόφαση επιφέρει πλήγμα στην τουριστική κίνηση.

ναυμαχία-ψαράδων-στο-θαλάσσιο-πάρκ-562507732
Η θέση των επαγγελματιών ψαράδων

Οι επαγγελματίες αλιείς κάνουν λόγο για «μια πρωτοφανή παρέμβαση του δημάρχου στον κλάδο της αλιείας, η οποία καταστρατηγεί τη σχετική ΚΥΑ και τα σχετικά διευκρινιστικά έγγραφα του ΟΦΥΠΕΚΑ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στα οποία αναφέρεται ξεκάθαρα ότι η αλιεία εντός του πάρκου επιτρέπεται για τους επαγγελματίες με όλα τα αγκιστρωτά εργαλεία, ενώ για τους ερασιτέχνες αποκλειστικά και μόνο με συρτές και πετονιές, οι οποίοι είναι δύο διακριτοί τύποι αγκιστρωτών εργαλείων».

Μιλώντας στην «Κ» η πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Αλοννήσου, Ιωάννα Ουρανίτσα σημειώνει τα εξής: «Δεν έχουμε τίποτα απολύτως με τους χομπίστες ερασιτέχνες. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο γιατί εμείς οι επαγγελματίες αλιείς είμαστε οι δημιουργοί του. Στην πραγματικότητα αυτό που συμβαίνει είναι πως το παραεμπόριο ψαριών έχει ξεφύγει. Πριν από μία εβδομάδα δύο ερασιτέχνες ψαράδες πιάστηκαν με παράνομη, πολύ μεγάλη ψαριά. Απειλείται διαρκώς το μεροκάματό μας».

Σύμφωνα με την ίδια, επαγγελματίες και ερασιτέχνες οφείλουν να σεβαστούν την ισχύουσα νομοθεσία για το ψάρεμα εντός του πάρκου, η οποία είναι διαφορετική τόσο για τον επαγγελματία ψαρά όσο και για τον ερασιτέχνη, σε σύγκριση με οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα. «Ουτε εμείς χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούν υπό κανονικές συνθήκες οι επαγγελματίες ψαράδες. Αυτό σημαίνει όμως προστασία του πάρκου».

Τι υποστηρίζουν οι ερασιτέχνες

Ο Γιάννης Αθανασίου, μέλος του νεοσύστατου συλλόγου των ερασιτεχνών, χαρακτηρίζει τους επαγγελματίες ψαράδες «μια ολιγομελή επαγγελματική ομάδα η οποία προσπαθεί να επιβάλει τους δικούς της όρους για το το δικό της συμφέρον στο κοινωνικό σύνολο. Συμπεριφέρονται αντιπολιτευτικά προς τον νέο δήμαρχο και τώρα όλο αυτό το θέμα έχει φτάσει στα υπουργεία».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, η ΚΥΑ του 2003 η οποία περιγράφει τους όρους ψαρέματος μέσα στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, «σε τρεις μόλις γραμμές αναφέρει ότι στην περιοχή του πάρκου οι ερασιτέχνες μπορούν να ψαρεύουν μόνο με πετονιές και σύρτες. Σε αυτές τις τρεις γραμμές δεν εξηγείται εάν η πετονιά θα έλκεται με το χέρι, με καρούλι, με καλάμι, με κάποιο μέσο εν πάση περιπτώσει. Επίσης η ΚΥΑ δεν αναφέρει ποιο θα είναι το αγκιστρωτό εργαλείο στην απόληξη της πετονιάς, αν θα είναι καλαμαριέρα ή αν θα είναι τσαπαρί. Υπάρχει μια ασάφεια. Η τεχνολογία στο ψάρεμα από τότε μέχρι σήμερα έχει αλλάξει. Σήμερα, παρέχει κάποιες διευκολύνσεις χωρίς να αλλάζει τη μεθοδολογία. Ο παραδοσιακός τρόπος –πετονιά και συρτή– έχει πάψει να χρησιμοποιείται εδώ και 30 χρόνια».

Σημειώνεται πως το μέγιστο βάρος μιας ερασιτεχνικής ψαριάς είναι τα 5 κιλά ή ένα μεγάλο ψάρι.

Οσον αφορά τέλος το παραεμπόριο το οποίο τους προσάπτουν οι επαγγελματίες ψαράδες, ο κ. Αθανασίου σημειώνει: «Μας καταγγέλλουν χωρίς στοιχεία. Το πρόβλημα του παραεμπορίου δεν είναι το αγκιστρωτό καλάμι. Ούτως ή άλλως τα ψάρια για να διακινηθούν στο εμπόριο χρειάζονται παραστατικά που διαθέτουν μόνο οι επαγγελματίες».

Τι απαντά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η «Κ» επικοινώνησε με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Χρήστο Κέλλα. Οπως μας είπε, «ο τρόπος ψαρέματος στο Θαλάσσιο Πάρκο Αλονήσσου περιγράφεται με ΚΥΑ. Για να αλλάξει χρειάζεται Προεδρικό Διάταγμα και εντολή του ΟΦΥΠΕΚΑ». 

Σύμφωνα με τον ίδιο, με τα παρόντα στοιχεία και επιχειρήματα δεν φαίνεται να προκύπτει λόγος για μια τέτοια αλλαγή.