Ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος μίλησε για το 1ο χρόνο της ποιμαντορίας του- “Προσπαθώ να είμαι στη ζωή των ανθρώπων γιατί την ίδια ζωή ακριβώς ζω”
2024-11-05 14:52:23Απολογισμό του έργου του, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από την ενθρόνισή του, έκανε στην «Πρώτη Καλημέρα» της ΤV100 ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, ο οποίος κάλεσε τους νέους στην εκκλησία, όπως είναι.
Τόνισε ότι ανησυχεί για τη νεανική παραβατικότητα και στηρίζει τους νέους με κάθε τρόπο. «Ασφαλώς στην εκκλησία δεχόμαστε τους πάντες και ζητάμε από τους πάντες να έρθουν γιατί ο Χριστός είναι εκείνος που αγαπάει και δέχεται τους ανθρώπους», είπε.
Ο Χαλκιδέος φωτισμένος ποιμενάρχης αποκάλυψε πως αισθάνεται ευλογημένος που ζει στο Επισκοπείο μαζί με τον προκάτοχό του Άνθιμο, μοιράζονται το ίδιο γραφείο και η σχέση τους είναι στοργική σαν πατέρα με γιο. «Δεν υπάρχει καμία σκοπιμότητα όταν χρησιμοποιώ στίχο από κάποια τραγούδια γιατί δεν θέλω να κάνω τον μοντέρνο. Προσπαθώ να είμαι στη ζωή των ανθρώπων γιατί την ίδια ζωή ακριβώς ζω», σημείωσε ο κ. Φιλόθεος.
«Κύλησε γρήγορα ο χρόνος. Σαν χθες μου φαίνεται η μέρα που ήρθα, ανήμερα της Αγίας Αικατερίνης 25 Νοεμβρίου, εδώ στη Θεσσαλονίκη, για να γνωρίσω τους ανθρώπους, να γνωρίσω την τοπική εκκλησία και να γίνω και εγώ ένα κομμάτι της τοπικής αυτής εκκλησίας της Θεσσαλονίκης με την τόση ιστορία», τόνισε με νόημα ο Μητροπολίτης Φιλόθεος.
«Ο στόχος του κάθε Επισκόπου της Ορθοδόξου εκκλησίας είναι να αγωνιστεί ώστε τους ανθρώπους που του εμπιστεύτηκε η εκκλησία και η αγάπη του Θεού να τους οδηγήσει στη ζωή της Βασιλείας του Θεού. Δεν μπορώ να ξέρω απόλυτα σύμφωνα με τους όρους της εκκλησίας αν αυτός ο στόχος έχει πραγματοποιηθεί, γιατί είναι ένας στόχος, γιατί θέλει ένα βάθος χρόνου. Αγώνα όμως καθημερινό με τους ιερείς και τους συνεργάτες μου κάνω, ώστε αυτός ο στόχος να γίνει πραγματικότητα μέσα από το λόγο τον τρόπο της ζωής μέσα από την προσφορά στον συνάνθρωπο μέσα από όλα αυτά τα μέσα που η εκκλησία διαθέτει για να βοηθά τους ανθρώπους. Όλοι βρισκόμαστε σε έναν διαρκή αγώνα», σημείωσε ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος.
Ιδιαίτερα πλούσιο είναι το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλονίκης.
«Αν η εκκλησία είναι μια κοινότητα στο πλαίσιο αυτής της κοινότητας θα πρέπει να ζούμε μαζί. Αγωνιζόμαστε αυτά που μας εμπιστεύονται οι άνθρωποι να τα αντιπροσφέρουμε στους αδύνατους. Για αυτό και λειτουργούμε σε κάθε ενορία φιλόπτωχο ταμείο. Το γενικό φιλόπτωχο ταμείο της Μητρόπολης δίνει υποτροφίες σε φοιτητές, χρήματα σε ανθρώπους που δεν έχουν να περάσουν την καθημερινότητα τους. Μέχρι και ασθενοφόρο προσέφερε η Μητρόπολη στο ΕΚΑΒ για την φροντίδα ανθρώπων που έχουν τέτοια ανάγκη . Επίσης σε 20 ενορίες λειτουργούμε συσσίτια καθημερινά», υποστήριξε.
Ερωτηθείς για την έννοια του προοδευτικού, είπε με έμφαση: «Δεν μου αρέσουν οι ταμπέλες αλλά προοδευτικό είναι αυτό που μας οδηγεί στο μέλλον κι αυτό μπορεί να έχει πολλές μορφές. Η εκκλησία δεν μένει προσκολλημένη στο παρελθόν γιατί διαρκώς ομιλεί και ενδιαφέρεται για το μέλλον. Θυμηθείτε πως η κάθε εκφώνηση του ιερέως σε κάθε ευχή στη Θεία Λειτουργία τελειώνει με τη φράση «και εις τους αιώνας των αιώνων», δηλαδή τα πάντα ξεκινούν από τώρα για να φτάσουν εις τους αιώνας των αιώνων . Αγωνιζόμαστε για μέλλον, νοιαζόμαστε για το μέλλον θέλουμε το μέλλον και δεν θα μπορούσαμε ως εκκλησία να είμαστε προοδευτικοί».
«Δεν νομίζω πως υπάρχει άνθρωπος που δεν ανησυχεί όταν βλέπει ότι οι νέοι αρέσκονται σε ένα τρόπο ζωής ο οποίος όχι μόνο δεν έχει σχέση με την αλήθεια της ζωής αλλά γίνεται και κακός για τους άλλους νέους ανθρώπους . Αυτό δείχνει πως είναι οι νέοι δεν έχουν νόημα ζωής ψάχνουν να βρουν κάτι. Όταν κάποιος παραβαίνει τους κανόνες όταν φτάνει στο σημείο να χειριστεί βία σημαίνει ότι ο ίδιος δεν αντιληφθεί ποια είναι η ζωή. Η εκκλησία πάντοτε για αυτή τη ζωή μιλάει και προσπαθεί να δώσει στους ανθρώπους. Προσωπικά και εκ τους πατέρες προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τους νέους ανθρώπους στους δικούς τους χώρους στους δρόμους που κινούνται και ζουν γιατί μόνο μέσα από αυτή την προσωπική προσέγγιση μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα. Ασφαλώς στην εκκλησία δεχόμαστε τους πάντες και ζητάμε από τους πάντες να έρθουν γιατί ο Χριστός είναι εκείνος που αγαπάει και δέχεται τους ανθρώπους».