SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΝΙΚΟΣ ΧΙΩΤΟΓΛΟΥ: «Εκτιμώ πως η λαϊκή μουσική υπάρχει στο DNA του Έλληνα

Ο Μαέστρος & Συνθέτης μιλάει στο Skiathoslife.gr και τον Σωτήρη Λέτσιο 2024-10-20 18:40:55
ΝΙΚΟΣ ΧΙΩΤΟΓΛΟΥ: «Εκτιμώ πως η λαϊκή μουσική υπάρχει στο DNA του Έλληνα

ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ

 

Ο κ. Νίκος Χιώτογλου είναι μαέστρος και από τους σημαντικούς εκπροσώπους της νέας γενιάς των ελλήνων συνθετών. Μεγάλωσε στο Βόλο και δέχτηκε πολλά μουσικά ερεθείσματα στο οικογενειακό του περιβάλλον. Και αυτό αυτό διόλου τυχαίο δεν ήταν, αφού ο πατέρας του ήταν εξαιρετικός κιθαρίστας αλλά και μέλος της χορωδίας του Γιάννη Καρκάλα. Από τα παιδικά και νεανικά του χρόνια ο κ.Χιώτογλου διατηρεί αναμνήσεις από τις συγκεντρώσεις στο σπίτι της οικογένειάς του, όπου εκεί περνούσαν αρκετές ώρες τραγουδώντας με τις παρέες των γονιών τους: «Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου το τραγούδι είναι βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου» υπογραμμίζει ο κ.Χιώτογλου μιλώντας στο Skiathoslife. Σημαντικό σχολείο υπήρξε για τον ίδιο η χορωδία του Γιάννη Καρκάλα, στην οποία εντάχθηκε το 1997, αφού δίπλα σε αυτήν την σπουδαία προσωπικότητα θήτευσε αποκτώντας πολλές γνώσεις, ενώ επίσης συνοδεύθηκε και με την απόκτηση του πτυχίου διεύθυνσης χορωδίας: «Το πρώτο μεγάλο επίτευγμα στη ζωή μου» όπως χαρακτηριστικά δηλώνει ο ίδιος: «Η κλασσική μουσική ήταν η πρώτη και αναγκαία γνώση, ώστε να μπορέσω να διδαχθώ την κλασσική θεωρία και το όργανο με το οποίο θα ήθελα ν` ασχοληθώ. Η λαϊκή μουσική όμως είναι ένας άλλος κόσμος, ένας διαφορετικός δρόμος. Είναι μια διαφορετική τέχνη, πολλά πράγματα της οποίας τα μαθαίνεις εμπειρικά και σου βγαίνουν μετά βιωματικά. Εκτιμώ πως η λαϊκή μουσική υπάρχει στο dna του Έλληνα! Δεν νομίζω πως είμαστε λαός του Μότσαρτ και του Μπετόβεν!

"ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΟΝΕΙΡΟ ΖΩΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΕΝΑ

ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΕΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΑΛΑΡΑ"

 

Το 2016 ο κ.Χιώτογλου ίδρυσε την ορχήστρα «Ρυθμός», η οποία έως και σήμερα έχει συμπράξει με κορυφαία ονόματα όπως είναι π.χ ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Μπάμπης Στόκας, η Μελίνα Κανά, η Ελένη Βιτάλη, η Ρίτα Αντωνοπούλου κ.α. Ο κ. Χιώτογλου αναγνωρίζει πως ο Γιώργος Νταλάρας έχει υπάρξει για τον ίδιο σημείο αναφοράς και είναι πιο κοντά στις δικές του μουσικές αναζητήσεις:«Ο Νταλάρας είναι πολυπράγμων και τελειομανής με οτιδήποτε και εάν ασχολείται. Αποτελεί όνειρο ζωής για τον καθένα να συνεργαστεί μαζί του έστω και για μια φορά!» τονίζει ο κ. Χιώτογλου συνεχίζοντας την αναφορά του: «Αυτός ήταν ο βασικός λόγος που πολλοί από εμάς καταπιαστήκαμε με το πάλκο. Τον ίδιο θαυμασμό τρέφω και για την Ελένη Βιτάλη, με την οποία είχαμε την χαρά και την τιμή να συνεργαστούμε φέτος. Είναι κάποια ονόματα τα οποία είτε τα έχεις ακούσεις μικρός, είτε σου τα έχουν αναφέρει οι γονείς σου, αναπόφευκτα γεννούν σε εσένα αισθήματα θαυμασμού».

 

Ο ίδιος σημειώνει πως υπάρχουν σήμερα πολλοί αξιόλογοι νέοι τραγουδιστές, ενώ ερωτώμενος για το ποιούς συνθέτες θαυμάζει και ποιοι είναι αυτοί που τον έχουν επηρεάσει περισσότερο ο κ.Χιώτογλου επισημαίνει το εξής: «Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τα γνωστά κλισέ και να σας απαντήσω πως οι σπουδαίες μορφές είναι τα γνωστά πρόσωπα:Ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης, ο Μαρκόπουλος, ο Ξαρχάκος, ο Λεοντής κ.α. Αυτοί είναι δεδομένα πρότυπα για όλους εμάς τους μουσικούς. Σκεπτόμενος όμως το πάρον και επειδή θέλω να φανούν οι άνθρωποι, οι οποίοι προσπαθούν να δείξουν τον μουσικό κόσμο που έχουν μέσα τους, σας αναφέρω αυτούς που πραγματικά θαυμάζω. Για μένα τα μουσικά πρότυπα ξεφυτρώνουν και εμφανίζονται στην καθημερινότητά μου. Για αυτό αξίζει ν` αναφέρω πως μεταξύ άλλων θαυμάζω τον Σταύρο Σιόλα, τον Ορέστη Ντάντο και τον Δημήτρη Μπάκουλη».

Το τελευταίο διάστημα ο κ. Χιώτογλου έχει μελοποιήσει την «Παγωμένη Θεατρίνα», τον τελευταίο κύκλο από τους στίχους του Νίκου Γκάτσου. Μιλώντας για αυτό το έργο ο κ. Χιώτογλου θεωρεί πως αυτό ήταν το «κλειδί», που του επέτρεψε να εισέλθει στο χώρο της μουσικής και των τραγουδιών και να συνεργασθεί στη συνέχεια με όλους τους γνωστούς ερμηνευτές του ελληνικού τραγουδιού. Μέσα στον Μάρτιο του 2025 αναμένεται να κυκλοφορήσει ένα τραγούδι, που βασίζεται σε μελοποιημένο ποίημα του Γιώργου Σεφέρη και θα το ερμηνεύει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ενώ ως προς τα μελλοντικά σχέδια η ορχήστρα «Ρυθμός» θα εμφανιστεί στις 25 Νοεμβρίου στο Christmas Theater, στην Αθήνα, παρουσιάζοντας ένα αφιέρωμα στη Μελίνα Μερκούρη. Παράλληλα τις ίδιες ημέρες μια άλλη ομάδα-αποτελούμενη από μέλη της ορχήστρας-θα παίξει στην Κύπρο με αφορμή ένα αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο. Το 2025 έχει ανακηρυχθεί έτος Μανώλη Ρασούλη και για αυτό τον λόγο είναι πολύ πιθανόν να συμπράξει ο «Ρυθμός» σε κάποιες εκδηλώσεις - αφιερωμένες στον αείμνηστο μουσικοσυνθέτη.