SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ερωτήματα για απάντηση προς τους υποψήφιους των εκλογών στο Επιμελητήριο Μαγνησίας | γράφει ο Δημήτρης Κανελλής (*)

2024-10-20 18:17:21
Ερωτήματα για απάντηση προς τους υποψήφιους των εκλογών στο Επιμελητήριο Μαγνησίας | γράφει ο Δημήτρης Κανελλής (*)

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα γίνουν οι εκλογές στο Επιμελητήριο Μαγνησίας. Ενός θεσμού που κατά κοινή ομολογία των επιχειρηματιών της περιοχής μας μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο αφενός στην προστασία, την ενίσχυση και την επιβίωση των επιχειρήσεων αφετέρου στην ουσιαστική και θετική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Δυστυχώς όμως ο θεσμός αυτός είναι απαξιωμένος στα μάτια των περισσότερων επαγγελματιών που τον αντιμετωπίζουν ως ένα βραχνά που αναγκάζονται να πληρώνουν κάθε χρόνο λόγω του ΓΕΜΗ ή άλλων υπηρεσιών.

Η αρνητική εικόνα επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι λίγο πριν τις εκλογές οι αντιπαράθεση που γίνεται μεταξύ των υποψηφίων μοιάζει περισσότερο με προσωπική κόντρα που ο καθένας διαγωνίζεται σε εκθέσεις ιδεών με μεγαλεπίβουλες και βαρύγδουπες προτάσεις, οι οποίες όμως την επόμενη μέρα απλά πετιούνται στα αζήτητα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Ενώ επίσης η εμπειρία έως τώρα έχει δείξει ότι όποιος από τους διεκδικητές δεν καταφέρει να κερδίσει τις εκλογές, δεν συνεχίζει να παλεύει για το θεσμό του Επιμελητηρίου και για τα συμφέροντα των τοπικών επιχειρήσεων, όπως θα όφειλε ως αντιπολίτευση μέσα στο ΔΣ του επιμελητηρίου.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά την αντιπαράθεση που γίνεται όλο και πιο έντονη όσο πλησιάζουμε στις εκλογές, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές επιχειρήσεις είναι πολλά και είναι μεγάλα. Τόσο μεγάλα που πολλές από αυτές οδηγούνται σε λουκέτο, με αποτέλεσμα η ανάπτυξη να είναι ανύπαρκτη και η ανεργία να αυξάνει συνεχώς (έστω κι αν δεν αποτυπώνεται στα επίσημα νούμερα). Ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει στο στόχαστρο τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες για το αντίθετο. Μάλιστα είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο στόχος της κυβέρνησης και της πολιτικής της είναι να οδηγήσει στο κλείσιμο των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως το έχει ρητά δηλώσει, παρά τις όποιες τραγικές συνέπειες για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

Από αυτή τη σκοπιά τίθενται τα παρακάτω σημεία που είναι πολύ κρίσιμο όχι μόνο ποια θα είναι η απάντηση από τους υποψήφιους αλλά και θα πρέπει να περιγράψουν τον τρόπο που θα παλέψουν απέναντι σε αυτά.

  1. Η ακρίβεια έχει χτυπήσει κόκκινο και έχει γίνει αβάσταχτη για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας και των πολιτών. Οι αιτίες της ακρίβειας δεν βρίσκονται στον τρόπο που τιμολογούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες κατά βάση προσπαθούν να απορροφήσουν τις αυξήσεις, φτάνοντας πολλές φορές σε αδιέξοδο. Ποια είναι η θέση του κάθε υποψήφιου για την ακρίβεια; Ποιες δράσεις προτείνει προκειμένου να σταματήσει αυτός ο ανήφορος των τιμών; Ποια η στάση της απέναντι στο «καλάθι του νοικοκυριού» που πολύ-διαφημίστηκε από την κυβέρνηση αλλά τελικά ήταν πραγματικό δώρο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ ενώ τελικά φάνηκε ότι δεν είχε κανένα αποτέλεσμα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού που εξανεμίζει το εισόδημα των νοικοκυριών.

  2. Ο ΦΠΑ 24% είναι από τους μεγαλύτερους και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ενώ είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει ακόμα περισσότερο στις υψηλές τιμές. Ποια είναι η θέση των υποψήφιων και αν θεωρούν πως είναι υπερβολικά υψηλό το ποσοστό πως θα κινηθούν για να διεκδικήσουν την μείωσή του;

  3. Το κόστος ενέργειας είναι τεράστιο και αποτελεί ασήκωτο βάρος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η κυβέρνηση με το χρηματιστήριο ενέργειας όχι μόνο έχει εκτινάξει το κόστος της ενέργειας προς όφελος συγκεκριμένων ολιγαρχικών επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχει προχωρήσει σε κανενός είδος βοήθειας. Ποια είναι η θέση των υποψήφιων για το ζήτημα; Τι προτίθενται να κάνουν για να πάψει αυτή η αδικία και η αισχροκέρδεια; Η φορολόγηση των υπερκερδών για την οποία καυχιέται η κυβέρνηση είναι αρκετή;

  4. Οι προμήθειες των τραπεζών είναι υπέρογκες έως ληστρικές. Παράλληλα οι υπηρεσίες που προσφέρουν οι τράπεζες είναι συνεχώς και χαμηλότερης ποιότητας, αφού με τις μειώσεις που κάνουν στο προσωπικό τους, έχουν φτάσει να μην μπορούν να εξυπηρετήσουν σωστά ούτε το κοινό ούτε τις επιχειρήσεις. Ενώ τα χρηματοδοτικά προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων είναι ανύπαρκτα και ανούσια. Ποιες είναι οι θέσεις του κάθε υποψήφιου για τα ζητήματα αυτά;

  5. Προκαταβολή φόρου 100% και ΕΝΦΙΑ. Ποια είναι η θέση των υποψηφίων;

  6. Υπέρογκες εργοδοτικές εισφορές. Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι σωστή επιλογή αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και από την αντίστοιχη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Διότι διαφορετικά είναι ένας «έξυπνος» και δήθεν κοινωνικά ευαίσθητος τρόπος για να οδηγηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στο κλείσιμο. Τι λένε για αυτό οι υποψήφιοι;

  7. Εξοντωτική φορολόγηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τη στιγμή που στις πολυεθνικές δίνονται φοροαπαλλαγές και ευνοϊκές ρυθμίσεις. Μάλιστα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες παρουσιάζονται ως μπαταχτσήδες, ενώ στην πραγματικότητα απλά προσπαθούν να επιβιώσουν από τις ασταμάτητες υποχρεώσεις που τους φορτώνει το κράτος. Θα μπορούσε ένα δίκαιο σύστημα φορολόγησης να είναι αυτών των «Εσόδων – Εξόδων» για όλους (μισθωτούς & ελεύθερους επαγγελματίες) και να πάψουν να χρειάζονται όλα αυτά τα απίθανα που έχει φορτώσει η κυβέρνηση στις επιχειρήσεις (my data, σύνδεση ταμειακής με pos κ.α.)

  8. Κοινωνική Ασφάλιση και Προστασία των Αυτοαπασχολούμενων: είναι αναγκαία να ληφθούν μέτρα για καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, συνταξιοδοτικά δικαιώματα και προστασία από το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους λόγω αδυναμίας πληρωμών. Κι όχι να υπάρχει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ οι παροχές που δίνονται να είναι ελάχιστες και να οδηγούμαστε στην ιδιωτική ασφάλιση, που ελάχιστοι μπορούν να ανταπεξέλθουν. Και σε αυτό οι υποψήφιοι οφείλουν να μας ενημερώσουν για τις θέσεις τους.

  9. Ποιες δράσεις προτείνεται να αναλάβει το επιμελητήριο για το επόμενο διάστημα προκειμένου αφενός να συμβάλει στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της περιοχής μας και των επιχειρήσεών της, ώστε να καταβληθούν οι αποζημιώσεις από τις καταστροφικές πλημμύρες στις επιχειρήσεις που δεν τις έχουν πάρει ακόμα και να υπάρξει ουσιαστική αντιπλημμυρική προστασία. Προκειμένου η περιοχή μας να μην υποστεί ξανά τόσο μεγάλο πλήγμα που είχε τεράστιες επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές τις οικονομικής ζωής και δραστηριότητας, εξαιτίας κακοτεχνιών, ελλιπέστατου σχεδιασμού, ανύπαρκτων μελετών και αδιαφορίας

Αυτά είναι κάποια βασικά θέματα που οφείλουν οι υποψήφιοι πρόεδροι και τα μέλη των συνδυασμών τους να έχουν συγκεκριμένες απαντήσεις. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα και καλό θα ήταν στην προεκλογική περίοδο όλα αυτά να συζητηθούν και να ακουστούν οι όποιες προτάσεις , ώστε και να υπάρξει και πάλι ενδιαφέρον για τις εκλογές του Επιμελητηρίου αλλά και να ξέρουμε τι προτείνει ο κάθε συνδυασμός συγκεκριμένα.

Γιατί οι εκθέσεις ιδεών και τα μεγάλα λόγια, πλέον δεν αρκούν. Ούτε και οι καλοδιατυπωμένες προτάσεις περί νέου έχουν νόημα αν δεν έχουν περιεχόμενο. Τα προβλήματα είναι πολλά, μεγάλα και πρέπει να αντιμετωπιστούν.


(*) Κανελλής Δημήτρης / Ελεύθερος επαγγελματίας