SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σε Σκιαθίτισσα η πρώτη χειρουργική επέμβαση στη Θεσσαλία με το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci

Ο χειρουργός - ουρολόγος κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου μιλάει στο Skiathoslife.gr 2024-09-28 11:19:29
Σε Σκιαθίτισσα η πρώτη χειρουργική επέμβαση στη Θεσσαλία με το Ρομποτικό Σύστημα Da Vinci

 

«Είμαι πολύ υπερήφανος για αυτή την επέμβαση. Είναι πολύ σημαντικό ότι ο Βόλος είναι η πρώτη επαρχιακή πόλη στην Ελλάδα, μετά την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, στην οποία εγκαταστήθηκε το πρώτο ρομποτικό σύστημα Da Vinci». Αυτό τονίζει μιλώντας στο Skiathoslife.gr ο κ.Κωνσταντίνος Ευσταθίου, χειρουργός - ουρολόγος και ο πρώτος πιστοποιημένος ρομποτικός χειρουργός Da Vinci στην περιοχή, ο οποίος πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες, σε μια ασθενή από την Σκιάθο, την πρώτη χειρουργική επέμβαση στη Θεσσαλία με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci.

Η ρομποτική χειρουργική είναι μια μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής και ενδοσκοπικής χειρουργικής. O γιατρός στην ρομποτική χειρουργική χειρίζεται μια κονσόλα υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού υπολογιστή μέσα από ειδικά χειριστήρια. Πραγματοποιεί την επέμβαση έχοντας μια απόσταση από το κρεβάτι του ασθενούς δίνοντας εντολή με τα χειριστήρια για να κινούνται οι ρομποτικοί βραχίονες, οι οποίοι χειρουργούν πάνω από τον ασθενή.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΤΗΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ

 

Συνέντευξη στον Σωτήρη Λέτσιο / Eπιμέλεια : Νίκος Τζούμας

 

Μια γυναίκα από την Σκιάθο ηλικίας 65 ετών ήταν το πρώτο άτομο που υποβλήθηκε σε αυτή την επέμβαση με το πρωτοποριακό ρομποτικό σύστημα Da Vinci, η οποία διήρκεσε γύρω στις τέσσερις ώρες.Το εντυπωσιακό στοιχείο σε αυτή την επέμβαση είναι πως η γυναίκα αυτή έμεινε μόνο μια ημέρα μετά την εγχείριση στην κλινική και την επόμενη αναχώρησε για την Σκιάθο χωρίς το παραμικρό πρόβλημα: «Συνήθως στις επεμβάσεις τέτοιου τύπου οι ασθενείς είναι υποχρεωμένοι να παραμένουν εντός του νοσοκομείου για 10 ημέρες μέχρι ν` αναρρώσουν» αναφέρει ο κ.Ευσταθίου και συνεχίζει: «Η εν λόγω ασθενής ήταν σωστά ενημερωμένη για αυτού του τύπου την εγχείριση, επειδή υπήρξε στο στενό οικογενειακό της περιβάλλον ένα άτομο το οποίο είχε αντιμετωπίσει παλαιότερα το ίδιο πρόβλημα υγείας με αυτήν. Η ίδια είχε διαπιστώσει ότι το συγγενικό της πρόσωπο, από την στιγμή που έγινε η εγχείριση ήταν αναγκασμένο να παραμείνει στο νοσοκομείο για 10 ημέρες, ενώ συγχρόνως αντιμετώπιζε δυσκολίες για αρκετό καιρό μετά την επέμβαση αφού μεταξύ άλλων δεν μπορούσε να αυτοεξυπηρετηθεί. Στην περίπτωση όμως της εγχείρισης με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci είναι αξιοσημείωτο, ότι ήδη από το πρώτο 24ωρο η γυναίκα από την Σκιάθο ήταν σε πολύ καλή κατάσταση και είχε την δυνατότητα να κινείται με άνεση μέσα στην κλινική. Η ίδια χάρηκε πολύ με την μετεγχειρητική εξέλιξη που είχε» συμπληρώνει ο κ. Ευσταθίου.

Αναφερόμενος στα πλεονεκτήματα αυτού του είδους της ρομποτικής ο κ.Ευσταθίου σημειώνει πως πρόκειται για μια απολύτως τεχνολογική καινοτομία δίνοντας και τις εξής πληροφορίες: «Πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική και τραυματική χειρουργική πράξη η οποία διενεργείται με την βοήθεια ρομποτικών βραχιόνων και την χρήση αυτοματισμών. Στο σώμα του ασθενή ανοίγονται μόνο δύο-τρείς μικρές τρύπες από τις οποίες περνά μια κάμερα και δυό-τρια εργαλεία, τα οποία εναλλάσσονται με τους ρομποτικούς βραχίονες που διαθέτουν μεγάλο βαθμό ελευθερίας: Κινούνται πάνω-κάτω, περιστροφικά, αριστερά-δεξιά. Επίσης, άλλο ένα πλεονέκτημα αφορά στο ότι μειώνονται στο ελάχιστο οι πιθανές επιπλοκές στη διάρκεια της επέμβασης, όπως και ο χρόνος παραμονής των ασθενών στο νοσοκομείο. Και αυτό συμβαίνει επειδή εξασφαλίζουμε ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα». Στα πλεονεκτήματα αυτής της πρωτοποριακής μεθόδου συμπεριλαμβάνονται επίσης και τα παρακάτω δεδομένα: Επιτυγχάνεται εκ μέρους των ιατρών η εκτέλεση των κινήσεων με ρομποτική ακρίβεια εξαλείφοντας π.χ το φυσιολογικό τρέμουλο των χεριών, ενώ ο γιατρός αποκτά μεγάλη δεξιότητα. Στην διάρκεια της επέμβασης ο γιατρός είναι καθισμένος μπροστά σε μια ειδική σχεδιασμένη ρομποτική κονσόλα, που διευκολύνει την στάση του σώματος με αποτέλεσμα ο ίδιος να κουράζεται λιγότερο και να εκτελεί με μεγάλη ακρίβεια πολύ δύσκολες και πολύωρες επεμβάσεις.

Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci έχει ανακαλυφθεί εδώ και 20 χρόνια στις ΗΠΑ και όλο αυτό το διάστημα δημιούργησε πέντε γενιές μηχανημάτων. Η εταιρεία που το ανακάλυψε κρατούσε επί 20 χρόνια την πατέντα των ρομποτικών συστημάτων και καμία άλλη εταιρεία δεν μπορούσε να βγάλει ρομποτικό σύστημα: «Τα τελευταίας γενιάς ρομποτικά μηχανήματα, που χρησιμοποιούνται και στην Ελλάδα, είναι κατάλληλα για την θεραπεία όλων των παθήσεων και στις περιπτώσεις όπου μπορεί να γίνει χειρουργείο» αναφέρει ο κ. Ευσταθίου και καταλήγει λέγοντας: «Την υπεροχή τους όμως την δείχνουν κυρίως στα ογκολογικά χειρουργεία, σε περιπτώσεις καρκίνων όπου μπορεί να υποβληθεί ο ασθενής σε εγχείριση με ελάχιστα επεμβατική τεχνική και ελαχιστοποιώντας τις πιθανές επιπλοκές στο μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Με την τεχνολογία των 5G και του ίντερνετ δίνεται η δυνατότητα χρησιμοποιήσης των ρομποτικών συστημάτων Da Vinci αλλά και της επικοινωνίας των χειρουργών μεταξύ τους με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων και την βελτίωση της τεχνικής τους. Υπολογίζεται ότι σήμερα κάθε 20 δευτερόλεπτα σε κάποιο προηγμένο κράτος στον κόσμο κάποιος γιατρός χειρουργεί με το ρομποτικό σύστημα Da Vinci!».