SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Στο φως θησαυροί που βρίσκονται στους βυθούς των Β . Σποράδων – « Επειδή η Αλόννησος είναι πιο απομακρυσμένη , τα ναυάγια προστατεύθηκαν »

2024-08-21 08:50:58
Στο φως θησαυροί που βρίσκονται στους βυθούς των Β . Σποράδων – « Επειδή η Αλόννησος είναι πιο απομακρυσμένη , τα ναυάγια προστατεύθηκαν »

Από τα Χανιά μέχρι τις Σποράδες, δύτες έχουν βάλει στόχο να φέρουν στο φως θησαυρούς που βρίσκονται στους βυθούς. Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής» «Και η επιχειρηματικότητα είναι κάτι που φαίνεται πως διαθέτει στο έπακρον ο Θεσσαλονικιός Άγγελος Μαγκλής, ιδρυτής της «Ατλαντίς Συμβουλευτικής Α.Ε»¨, που έπειτα από δεκαπενταετή προσπάθεια συνέβαλε μαζί με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, το ΥΠΠΟ και τις τοπικές αρχές στην ανάδειξη του αρχαίου ναυαγίου της Περιστέρας της Αλοννήσου. Έχοντας ιδρύσει το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου και συμμετέχοντας στη σχολή καταδύσεων ΙΚΙΟΝ Diving στην Αλόννησο, ενδιαφέρθηκε για το συγκεκριμένο ναυάγιο όταν γνώρισε τον συγγραφέα Κώστα Μαυρίκη, που είχε γράψει το βιβλίο «Άνω Μαγνήτων Νήσοι», το οποίο περιείχε περιγραφές διαφόρων ναυαγίων, τόσο αρχαίων όσο και σύγχρονων, στην περιοχή της Αλοννήσου. «Το βιβλίο αυτό ήταν η έμπνευση να ασχοληθώ με το θέμα, εφόσον ένιωθα πως τριγύρω μας υπήρχε ένας μεγάλος ενάλιος πλούτος που παρέμενε ανεξερεύνητος».
Μας πληροφορεί επίσης πως πέραν των αυτοδυτών υπάρχουν και αυτοί που κάνουν εικονικές, «στεγνές» καταδύσεις. «Ενώ περίπου 250 άτομα τον χρόνο καταδύονται στο ναυάγιο της Περιστέρας, περίπου 3.500 άτομα επισκέπτονται το Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του Κοινού. Εκεί, με γυαλιά εικονικής πραγματικότητας μπορούν να περιηγηθούν πολύ ρεαλιστικά στα ναυάγια. Στο Κέντρο επίσης μπορεί κανείς να δει σε τρισδιάστατη μορφή, σε ειδικές οθόνες, αμφορείς και άλλα ευρήματα από τον βυθό της Ελλάδας και άλλων σημείων της Μεσογείου. Γενικά χρησιμοποιούμε κατάλληλα την τεχνολογία και προσπαθούμε να ψηφιοποιήσουμε και να διαδώσουμε την ενάλια πολιτιστική κληρονομιά». Στους Φούρνους, σημειώνει, έχουν βρεθεί 58 ναυάγια. «Αν εκεί δημιουργηθεί ένα πλαίσιο επίσκεψης των ναυαγίων, το νησί θα έχει μια νέα σημαντική πηγή εσόδων».
Η διάσταση της ναυτοσύνης, όπως και στην Κέα αλλά και στην Κρήτη ή στα Αντικύθηρα, είναι κεντρική και στα ναυάγια των Σποράδων. «Οι Σποράδες ήταν πάντοτε θαλάσσιο πέρασμα και επειδή η Αλόννησος είναι πιο απομακρυσμένη, τα ναυάγια προστατεύθηκαν αρκετά από τους αρχαιοκαπήλους και διατηρήθηκαν καλύτερα», θα προσθέσει ο κ. Μαγκλής, ο οποίος μας παραθέτει κάποια ενδεικτικά νούμερα: «Η χώρα αυτή τη στιγμή έχει 350 κηρυγμένους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους, ενώ η Φινλανδία 2.000, η Δανία 20.000 και η Ολλανδία πάνω από 60.000. Κοιτώντας αυτά τα δεδομένα, βλέπουμε πως έχει γίνει μια καλή αρχή και έπεται συνέχεια, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμα δρόμο να καλύψει».
«Τα ναυάγια είναι χρονοκάψουλες, κλειστά σύνολα από μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην Ιστορία. Πέρα από το ναυπηγικό κομμάτι, που σηματοδοτεί το τεχνολόγο επίπεδο μιας ολόκληρης εποχής, υπάρχουν και τα εμπορεύματα που μας δίνουν πλούσια ιστορικά στοιχεία. Όλα αυτά είναι πράγματα συναρπαστικά, και το κλίμα στις αποστολές είναι γεμάτο ενθουσιασμό, ακριβώς αυτό που βλέπαμε παλιά στην τηλεόραση, στις εκπομπές του Ζακ-Ιβ Κουστό», σχολιάζει ο κ. Μαγκλής, για να συνεχίσει: «Έως το πρόσφατο παρελθόν, θεωρούσαμε τον βυθό ως κάτι μακρινό από εμάς, που δεν μας αφορά σε θέματα ανάδειξης πολιτισμού, όπως η στεριά. Κι όμως, η πραγματικότητα είναι ότι έχουμε πολλά ακόμα να ανακαλύψουμε στους βυθούς της χώρας μας».