SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Aνάσα …για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας του Βόλου έρχεται από το λιμάνι!

Με την ένταξη του ΟΛΒ, σε πρόγραμμα πραγματοποίησης σειράς κρίσιμων έργων 2024-07-05 06:34:36
Aνάσα …για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας του Βόλου έρχεται από το λιμάνι!

Ανάσα στο περιβάλλον του Βόλου αναμένεται να δώσει η αποσυμφόρηση από τηνατμοσφαιρική ρύπανση που θα προκύψει στο πλαίσιο υλοποίησης μιας σειράς έργων, που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο λιμάνι.
Ο καθηγητής Γιάννης Προυσαλίδης, διευθυντής του Τομέα Ναυτικής Μηχανολογίας του ΕΜΠ, μίλησε διεξοδικά στο Ράδιο ΕΝΑ και τον Ηλία Κουτσερή για το πρόγραμμα «Κένταυρος», που θα παρουσιαστεί σήμερα σε εκδήλωση και το οποίο έχει ως σκοπό την πραγματοποίηση σειράς μελετών έχοντας ως επίκεντρο την ενεργειακή αναβάθμιση λιμανιών, όπως του Βόλου , για την ηλεκτρική διασύνδεση των ελλιμενιζόμενων πλοίων.

Υποχρεωτικά παντού απ΄το 2030

 Πιο συγκεκριμένα τα πλοία που θα προσεγγίζουν το λιμάνι του Βόλου θα σβήνουν τελείως τις μηχανές τους και για τις όποιες ενεργειακές τους ανάγκες να μην χρησιμοποιούν τις ηλεκτρογεννήτριες, αλλά θα προμηθεύονται ρεύμα από το εθνικό δίκτυο μέσω του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με τον καθηγητή, πρόκειται για έργα υποδομής και είναι υποχρεωμένα όλα τα μεγάλα λιμάνια της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, που ανήκουν στο διευρωπαϊκό πλαίσιο μεταφορών, να διαθέτουν ανάλογες υποδομές από την πρώτη Ιανουαρίου του 2030.

Πρωτοπόρος ο ΟΛΒ

Χαρακτήρισε ως πρωτοπόρο τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου, γιατί σε μια κρίσιμη στιγμή θεώρησε ότι πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία, υποβάλλοντας πρόταση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή , την οποία και κέρδισε. Πλέον βρισκόμαστε στη διαδικασία ολοκλήρωσης των μελετών και με αυτές ο ΟΛΒ θα μπορέσει να προχωρήσει σύντομα σε δημοπράτηση των αντίστοιχων έργων. Κάτι ανάλογο δεν είναι σύνηθες στην Ελλάδα, αφού, εκτός από τον Βόλο έχει γίνει κάτι ανάλογο στην Ηγουμενίτσα και σε μεγάλη έκταση του λιμανιού του Πειραιά.Ο πανεπιστημιακός τόνισε πως είναι στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μάλιστα από τον περασμένο Σεπτέμβριο είναι και νόμος της Ε.Ε., τα λιμάνια, ειδικά αυτά που βρίσκονται δίπλα στον αστικό ιστό, να αναπτύξουνε τέτοιου είδους τεχνολογία για να αποσυμφορηθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Ορίζοντας της όλης προσπάθειας, είναι, το 2050 να επιστρέψουμε στα επίπεδα που βρισκόμασταν το 1990.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται το Νοέμβριο

Σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Βόλος και οι κάτοικοί του θα πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι που το λιμάνι κινητοποιήθηκε και προχωρεί με ταχείς ρυθμούς το θέμα της υλοποίησης του προγράμματος για την αποσυμφόρηση από την ατμοσφαιρική ρύπανση. Το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο και ήδη βρισκόμαστε σε πολύ ικανοποιητικό σημείο από πλευράς μελετών, επειδή υπάρχουν πολύ μεγάλες χρηματοδοτικές ευκαιρίες, αποτελώντας πλεονέκτημα για τον ΟΛΒ, ώστε να μπορέσει, έχοντας αυτές τις μελέτες, γρήγορα να επιδιώξει να βρει χρηματοδότηση για τη δημοπράτηση του έργου.

 

Πηγή: magnesianews.gr