Παρέμβαση Επιμελητηρίου Μαγνησίας στην Κεραμέως για παράταση ψηφιακής κάρτας εργασίας στο λιανεμπόριο
2024-06-28 11:55:24Παράταση στην εφαρμογή Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας στον κλάδο του λιανεμπορίου ζητά με επιστολή του προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως το Επιμελητήριο Μαγνησίας.
Όπως επισημαίνεται στην επιστολή η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτούμενες διαδικασίες λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και σε κάθε περίπτωση χωρίς δική τους υπαιτιότητα, γι’ αυτό και ζητείται η άμεση παρέμβαση της Υπουργού ώστε να παραταθεί η εφαρμογή.
Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρονται τα εξής: «Ως γνωρίζετε η υποχρεωτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στις επιχειρήσεις λιανικής άρχεται από την 1η Ιουλίου 2024. Ωστόσο η αγορά σήμερα δεν είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στην ανωτέρω υποχρέωση καθότι έχει ήδη επιβαρυνθεί με έτερες φορολογικές και όχι μόνο υποχρεώσεις στερώντας χρόνο και πόρους από τις επιχειρήσεις.
Ειδικότερα αναφέρουμε τα εξής:
-
Οι επιχειρήσεις υπέστησαν μεγίστη ταλαιπωρία και διέθεσαν σημαντικό χρόνο και οικονομικούς πόρους προκειμένου να προσαρμοστούν στη διασύνδεση των φορολογικών τους μηχανισμών και των POS με την άμεση διαβίβασης των δεδομένων στην ΑΑΔΕ καθώς και στη λειτουργία μέσω του συστήματος IRIS. Συνέπεια των ανωτέρω είναι μην υπάρχει ικανό χρονικό διάστημα ώστε οι επιχειρήσεις, ιδίως οι μικρομεσαίες, να εξοικειωθούν με το νέο εγχείρημα, τόσο όσον αφορά τους εργοδότες, όσο και τους υπαλλήλους, ενώ η εκπαίδευσή τους είναι μη επαρκής.
-
Οι εταιρείες παροχής λογισμικού αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς, χαρακτηριστικό είναι για να προγραμματιστεί ένα ραντεβού μεταξύ της εταιρείας λογισμικού και μιας επιχείρησης, ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνάει τις 30 ημέρες. Γίνεται αντιληπτό ότι το ζήτημα της διασύνδεσης δεν έχει διευθετηθεί για το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
-
Στην πρόσφατη εγκύκλιο, 37271/21-6-2024, παρόλο που παρέχονται διευκρινήσεις για πλείστες εκκρεμότητες, ταυτοχρόνως όμως προκαλεί αύξηση των υποχρεώσεων, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την άμεση προσαρμογή των υπόχρεων επιχειρήσεων, όπως ενδεικτικά η υπογραφή νέων συμβάσεων με τους εργαζομένους, η τροποποίηση ωραρίων και προσαρμογής τους στις νέες συνθήκες καθώς και άλλων παρόμοιων θεμάτων, με συνέπεια, αντί να καθιστά ευκολότερη τη λειτουργίας μιας επιχείρησης, να ρίχνει αυτή στη δίνη μιας νέας –ηλεκτρονικής– γραφειοκρατίας απειλώντας ταυτοχρόνως με εξοντωτικά πρόστιμα.
Καθίσταται λοιπόν σαφές ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων δεν έχει καταφέρει να προσαρμοστεί πλήρως στις απαιτούμενες διαδικασίες λόγω αντικειμενικών δυσκολιών και σε κάθε περίπτωση χωρίς δική τους υπαιτιότητα και διά το λόγο αυτό θεωρούμε ότι πρέπει να παραταθεί η εφαρμογή του μέτρου τουλάχιστον έως 31.12.2024 προκειμένου οι επιχειρήσεις να μην βρεθούν αντιμέτωπες με διοικητικές κυρώσεις και δυσβάσταχτα πρόστιμα που θα επιβαρύνουν ιδίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις άλλως να υπάρξει μία περίοδο χάριτος έως 31.12.2024 χωρίς διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα, προκειμένου όλες οι επιχειρήσεις να εναρμονιστούν ομαλά στα νέα δεδομένα.
Προσμένουμε σε άμεσες ενέργειες του Υπουργείου σας προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων, καθότι οι επιχειρήσεις αυτές αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της της οικονομίας της χώρας μας και είμαστε σίγουροι ότι αντιλαμβάνεστε το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται και την ανάγκη δική σας παρέμβασης ώστε να διασφαλιστεί η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας».