SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη |Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

2024-06-13 06:26:14
Παγκόσμια ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη |Γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ( Π. Ο. Υ.), τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο ως η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη, με σκοπό διάδοση της αξίας της αιμοδοσίας και την προσέλκυση και ευαισθητοποίηση νέων αιμοδοτών.

Η εθελοντική αιμοδοσία είναι σωτήρια για όποιον χρειάζεται μετάγγιση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να ωφελήσει σημαντικά και την υγεία του αιμοδότη, εφ’ όσον ο αιμοδότης δίνει συστηματικά, δύο φορές το χρόνο αίμα. Σύμφωνα με έρευνες τον προφυλάσσει από υπερσιδήρωση, εγκεφαλικό, έμφραγμα, καρκίνο και με τις εξετάσεις που γίνονται πριν την λήψη μπορεί να διαπιστωθεί κάποια ασθένεια.

Κάθε αιμοδότης εξετάζεται κλινικά και εργαστηριακά με μέτρηση της αρτηριακής του πίεσης, των παλμών, της θερμοκρασίας και των επιπέδων αιμοσφαιρίνης, αιματοκρίτη και σιδήρου. Επίσης, προσδιορίζεται η ομάδα αίματος του και το αίμα του ελέγχεται για HIV 1, 2, σύφιλη, ηπατίτιδα Β και C καθώς και για τον ιό HTLV. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο κριθεί ακατάλληλος, αποκλείεται αυτομάτως από την αιμοδοσία. Η διαδικασία διαρκεί μισή ώρα.

Για να γίνει κάποιος εθελοντής αιμοδότης πρέπει να συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

 -Να έχει ηλικία 18-65 ετών.
- Επίπεδα αιμοσφαιρίνης εντός ορίων.
- Να είναι υγιής, να μην λαμβάνει φάρμακα, να μην έχει νοσήσει από βαριά ασθένεια τον τελευταίο χρόνο.
- Να έχει ασφαλή τρόπο ζωής.

 - O αιμοδότης προσφέρει κάθε φορά 450ml αίματος. Η αναπλήρωσή του όγκου και όλων των συστατικών του ολοκληρώνεται σε 72 ώρες.
 - Το αίμα συντηρείται μόνο για 35-42 ημέρες.
 - Οι άνδρες μπορούν να δίνουν αίμα κάθε 3 μήνες, ενώ οι γυναίκες κάθε 4.

Σε κάθε νοσοκομείο 2 στους 10 ασθενείς κατά μέσο όρο χρειάζονται αίμα.
Οι τραυματίες των τροχαίων ατυχημάτων, οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία (κάθε ασθενής έχει ανάγκη από 30 φιάλες ετησίως), οι πάσχοντες από διάφορες αιματολογικές ασθένειες (λευχαιμία, αιμορροφιλία κ.α. και χρειάζονται έως και 50 φιάλες αίματος ετησίως), οι ασθενείς που πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια επέμβαση κ.ά.

Το αίμα δεν παράγεται, μόνον προσφέρεται. Είναι δώρο ζωής. Αίμα μπορούμε να δώσουμε σε όλα τα Κρατικά Νοσοκομεία που έχουν τμήματα Αιμοληψίας. Επίσης διοργανώνονται ημέρες αιμοδοσίας από διάφορους συλλόγους σε συνεργασία με τοπικούς φορείς υγείας.
Δώσε αίμα… και σώσε μια ζωή…

Φωτο bme.uniwa.gr