SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Συγχαρητήρια στους μικρούς σκακιστές και ...Πρωταπριλιά: Πώς ξεκίνησε το έθιμο να λέμε ψέμματα | γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

2024-04-01 08:56:24
Συγχαρητήρια στους μικρούς σκακιστές και ...Πρωταπριλιά: Πώς ξεκίνησε το έθιμο να λέμε ψέμματα | γράφει η Στέλλα Λεοντιάδου

 

Το άρθρο γράφτηκε για να γνωρίσουμε πώς ξεκίνησε το έθιμο των αθώων πρωταπριλιάτικων ψεμμάτων, όμως επειδή η επικαιρότητα προηγείται, οφείλω σαν αρθρογράφος και επιθυμώ σαν άνθρωπος και σαν μητέρα να αναφερθώ στην μεγάλη σκακιστική επιτυχία των παιδιών που με έκπληξη και χαρά διάβασα.

Αν και δεν είμαι από το όμορφο νησί της Σκιάθου, το αγαπώ όμως, το επισκέπτομαι κατά καιρούς, με δένουν δεκαετίες αδελφικής φιλίας με κατοίκους του και με την ηλεκτρονική μας επικοινωνία μέσω των άρθρων μου, αισθάνομαι μια οικειότητα και ένα τέτοιο επίτευγμα των παιδιών οφείλουμε να το ανταμείβουμε ηθικά, γιατί κι αν δεν είναι παιδιά δικά μας, είναι παιδιά, είναι η συνέχεια του κόσμου μας, είναι το ελπιδοφόρο μέλλον που θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές.

Συγχαρητήρια λοιπόν στα παιδιά για τις επιτυχίες τους αλλά και τις προσπάθειές τους, που τους κόστισαν ώρες ανάπαυσης και ξεγνοιασιάς, προκειμένου να φέρουν εις πέρας το κοινό τους όραμα, ενάντια στις τάσεις αποπροσανατολισμού των αξιών και απαξίωσης των ευγενών ιδεωδών που προωθεί η εποχή μας. Εύγε στους εκπαιδευτικούς, γονείς, προπονητές, που με ζήλο στάθηκαν δίπλα στα παιδιά, υποστηρικτές, προστάτες και συμπαραστάτες, βοηθώντας τις προσπάθειές τους, ενθαρρύνοντάς τα να αγγίξουν το όραμα. Και, “για να ευλογήσουμε και τα γένια μας”, εύγε και στους ανθρώπους του Skiathoslife που ακούραστα ακολούθησαν τα παιδιά σε όλες τους τις προσπάθειες, ενθαρρύνοντάς τα και με αυτόν τον έμμεσο τρόπο και κάνοντας γνωστή την επιτυχία τους και την προσπάθειά τους στο πανελλήνιο.

Ο Μάρτιος έκλεισε με αυτές τις όμορφες δραστηριότητες των μικρών σκακιστών, ο Απρίλιος ξεπροβάλλει να δώσει το στίγμα του με το έθιμο των μικρών αθώων ψεμμάτων της πρωταπριλιάς. Το έθιμο να μας έρχεται από τη Δυτική Ευρώπη, με επικρατέστερες δύο εκδοχές. Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες, που ζούσαν στη βορειοδυτική Ευρώπη και ήταν εξαιρετικοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου που καλυτέρευε ο καιρός, όμως και τότε τα ψάρια δεν πέφτουν εύκολα στα δίχτυα και συχνά οι Κέλτες ψαράδες επέστρεφαν στο σπίτι με άδεια χέρια. Έτσι, όπως κάνουν οι περισσότεροι ψαράδες, έλεγαν ψέμματα για την ποσότητα και το μέγεθος των ψαριών που είχαν πιάσει και έτσι λέγεται ότι ξεκίνησε το έθιμο.

Η δεύτερη εκδοχή, ανάγεται στον 16ο αιώνα. Μέχρι το 1564 η 1η μέρα του χρόνου στην Γαλλία ήταν η 1η Απριλίου, που συνέπιπτε και το Πάσχα. Το 1564 όμως, ο βασιλιάς Κάρολος Θ΄ το άλλαξε αυτό και η Πρωτοχρονιά εορταζόταν πλέον την 1η Ιανουαρίου, για να συμβαδίζουν και με τις άλλες χώρες. Αυτό όμως δεν έγινε αποδεκτό από όλους τους πολίτες της Γαλλίας και πολλοί συνέχιζαν να γιορτάζουν την πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, όπως παλιά, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν περιπαικτικά πρωτοχρονιάτικα δώρα ή τους έλεγαν αθώα ψέμματα και αυτό το πείραγμα αυτό μετατράπηκε σε έθιμο.

Καλό μήνα με υγεία!

Το έθιμο απλώθηκε σε όλον τον κόσμο, με τα έντυπα μέσα ενημέρωσης και τα ηλεκτρονικά να ...διαγωνίζονται ποιος θα πει το πιο πετυχημένο και πιστευτό αθώο ψέμμα! Πολλά από αυτά τα ψέμματα άφησαν εποχή!

Στην Ελλάδα ήρθε αυτή η ξενόφερτη συνήθεια με τις εφημερίδες της εποχής να παρασύρουν τον κόσμο με πολιτικά ή άλλα ψέμματα σε κωμικές καταστάσεις, με μερικές από αυτές να φθάνουν και στα δικαστήρια!