Το νέο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού, με τίτλο «Παλιές και νέες χώρες» παρουσιάζεται στο Βόλο
2024-02-19 22:58:04Τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μαγνησίας, το Κέντρο Βιβλίου Μαγνησιωτών Συγγραφέων (ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ.), το βιβλιοπωλείο ΠΛΑΣΤΕΛΙΝΗ και οι ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ παρουσιάζουν στον Βόλο το νέο μυθιστόρημα του Ισίδωρου Ζουργού, με τίτλο «Παλιές και νέες χώρες». Για το βιβλίο θα μιλήσει η Αγγελική Νικολάου, αρχειονόμος Γ.Α.Κ., φιλόλογος. Τον Ισίδωρο Ζουργό θα «ανακρίνει» η Βίκυ Μαντζώρου, πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μαγνησίας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο φιλόλογος Αντρέας Συκιώτης. Χαιρετισμό θα απευθύνουν η προϊσταμένη των Γ.Α.Κ. Μαγνησίας, δρ Αννίτα Πρασσά και η αντιπρόεδρος του ΚΕ.ΒΙ.ΜΑ.ΣΥ., εκπαιδευτικός και συγγραφέας Γιώτα Κούγιαλη. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2024, στις 7 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου (Γ. Καρτάλη 72 και Ροζού). Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Στην οθωμανική Θεσσαλονίκη του 1885, ένα άνοστο αστείο, λίγα βλέμματα και κάποια παλιά μυστικά στέκονται αρκετά για να ξεκινήσει μια ερωτική σχέση ανάμεσα σ’ έναν αφελή και ονειροπόλο άνδρα και μια δυναμική γυναίκα. Στην Αθήνα βασιλεύει ο Γεώργιος Α΄, στην Ερμούπολη το εμπόριο και στη Θεσσαλονίκη η ομίχλη. Οι δυο τους θα ταξιδέψουν στην παλιά Ελλάδα και θα επιστρέψουν στη συνέχεια στους τόπους αυτούς, που χρόνια αργότερα, μέσα από το ζεστό αίμα των πολέμων, θα ονομαστούν Νέες Χώρες.
Το "Παλιές και νέες χώρες" είναι ένα μυθιστόρημα για τις γυναίκες που ασφυκτιούν από το κοινωνικό περιλαίμιο, για τους αμήχανους άνδρες και τις άφωνες υπηρέτριες στα χρόνια της μπελ επόκ, της εποχής που ονομάστηκε χαρισάμενη από τους έχοντες πλούτο και δύναμη. Είναι, επίσης, ένα μυθιστόρημα για τους παράκτιους φάρους που φωτίζουν τα σκοτάδια, για την ιερουργία του νερού και της θάλασσας, για τον Ιούλιο Βερν και τα βιβλία του, που εικονοποιούν τις αποκοτιές της φαντασίας, για το ερωτικό ανθρώπινο βλέμμα αλλά και την εξουσιαστική ματιά, για όσα, τέλος, παλιά θριαμβεύουν και για όσα νέα δεν έχουν ακόμη αρθρώσει το όνομά τους.