SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

«Θάφτηκαν» στη λάσπη επιχειρηματίες και κάτοικοι στο Παλιό Λιμεναρχείο

Πέντε μήνες μετά δεν έχουν γίνει αυτοψίες από τα κλιμάκια κρατικής αρωγής - Πλήρωσαν επισκευές από την τσέπη τους 2024-02-08 14:41:37
«Θάφτηκαν» στη λάσπη επιχειρηματίες και κάτοικοι  στο Παλιό Λιμεναρχείο

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες και οι κάτοικοι της συνοικίας Παλιό Λιμεναρχείο, στη συνοικία των Παλαιών, οι οποίοι επλήγησαν ανεπανόρθωτα κατά τη διάρκεια της θεομηνίας του περασμένου Σεπτεμβρίου .

Δεν έφτανε που πέντε μήνες μετά δε μπορούν να σηκώσουν «κεφάλι» από το «χτύπημα» που δέχτηκαν, παραμένουν ακόμη απλήρωτοι δίχως αποζημιώσεις και επιπροσθέτως αντιμέτωποι με ένα απίστευτο αλαλούμ. Ενώ αρχικά τους είχαν πει ότι αρκούν οι φωτογραφίες για να πιστοποιηθεί η ζημιά που έχουν υποστεί, τώρα τους ενημερώνουν ότι αυτό δεν ισχύει, με αποτέλεσμα όσοι έσπευσαν να πληρώσουν από την τσέπη τους για να επιδιορθώσουν ζημιές να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός αρωγής!

Στη συγκεκριμένη συνοικία που βρίσκεται στην «καρδιά» του Βόλου πέντε μήνες μετά δεν έχουν γίνει αυτοψίες από τα κλιμάκια κρατικής αρωγής που έχουν συσταθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Αν δεν γίνουν πραγματογνωμοσύνες είναι σαφές ότι ούτε το 35% της προκαταβολής μπορούν να διεκδικήσουν οι πληγέντες, πολλώ δε μάλλον να απαιτήσουν την αποπληρωμή τους για να πάρουν μία ανάσα και να συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Την περασμένη Κυριακή κάτοικοι και επιχειρηματίες παραβρέθηκαν στη συνέλευση που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Παλιού Λιμεναρχείου, όπου αρκετοί από τους πληγέντες, σύμφωνα με τον επαγγελματία στην περιοχή Δημήτρη Κανελλή που μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ανέφεραν ότι δεν έχουν πάρει καν την πρώτη αρωγή και δεν γνωρίζουν εάν αυτό οφείλεται διότι υπήρχε απορριπτική απόφαση ή διότι έλειπαν δικαιολογητικά.

«Δεν υπάρχει σαφής ενημέρωση και την “πληρώνουν” οι πληγέντες», τόνισε επίσης ο ίδιος.

Το πρόβλημα αφορά τόσο επιχειρήσεις όσο και κατοικίες που πλημμύρισαν στη συγκεκριμένη συνοικία. Ειδικά στο κομμάτι των κατοικιών οι ιδιοκτήτες βρίσκονται κυριολεκτικά στον «αέρα», ξεκρέμαστοι, αφού έχουν πληρώσει για να μπορούν τα σπίτια τους να είναι ξανά κατοικήσιμα και δίχως δική τους ευθύνη, «πληρώνουν το τίμημα» των ασαφειών και του αλαλούμ που προκάλεσαν διαδοχικές αποφάσεις που άλλαζαν προϋποθέσεις, κριτήρια και δικαιολογητικά που έπρεπε να υποβάλλουν οι πληγέντες.

«Δεν είναι δυνατόν να απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες και να ενημερώνονται μετά από πέντε μήνες ότι δεν αρκούν οι φωτογραφίες για να πιστοποιηθεί η ζημιά και ότι κακώς επισκεύασαν τις ζημιές για να μπορούν να μείνουν στα σπίτια τους. Είναι πρωτόγνωρα όσα ακούνε οι άνθρωποι αυτοί και λογικά βρίσκονται σε απόγνωση. Έπρεπε να επιδιορθώσουν τα σπίτια τους γιατί δεν είχαν άλλη λύση. Ας φρόντιζαν οι αρμόδιοι να τους ενημερώσουν εξαρχής σωστά και όχι στη μέση της διαδικασίας να ζητούν άλλα δικαιολογητικά», είπε έμπλεος οργής ο κ. Κανελλής.

«Υπάρχει σοβαρό ζήτημα. Δεν είναι δυνατόν ο δικαιούχος αρωγής να μην ενημερώνεται αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο φάκελό του ή πότε θα γίνει αυτοψία, ώστε να ολοκληρωθεί η έκθεση ζημιών και να κινηθεί η διαδικασία των αποζημιώσεων. Οι πολίτες γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ αρμόδιων- αναρμόδιων και το πρόβλημα παραμένει άλυτο», παρατήρησε ακόμη ο επαγγελματίας.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκαν και οι δηλώσεις του επαγγελματία Θανάση Κούντρια που δραστηριοποιείται στην περιοχή και ο οποίος επίσης δεν έχει αποζημιωθεί για τις ζημιές που έχει υποστεί η επιχείρησή του. «Επί πέντε ολόκληρους μήνες περιμένουμε να γίνει ο έλεγχος από τα κλιμάκια για να αποζημιωθούμε. Εχουμε υποβάλλει φάκελο με όλα τα δικαιολογητικά, έχουμε καταθέσει τιμολόγια για τις ζημιές που πληρώσαμε για να μπορεί να είναι λειτουργική ξανά η επιχείρηση και είμαστε ακόμη με άδεια χέρια. Αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Πηγή: taxydromos