SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Βόλος:Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για το κτίριο της «Κίτρινης Αποθήκης»

2024-01-17 14:23:38
Βόλος:Τις επόμενες ημέρες οι αποφάσεις για το κτίριο της «Κίτρινης Αποθήκης»

Παρέμβαση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας μέσα στις επόμενες ημέρεαναμένονται ανακοινώσεις για το κτίριο της «Κίτρινης Αποθήκης» στον Βόλο, για το οποίο οι εργασίες ανακατασκευής έχουν σταματήσει από την περασμένη άνοιξη.

Οι εργασίες αποκατάστασης του κτιρίου ξεκίνησαν το 2019 και προβλέπονταν να ολοκληρωθούν στα τέλη του 2021, προκειμένου η «Κίτρινη Αποθήκη» να φιλοξενήσει το Κέντρο Τεχνολογιών «ΙΑΣΩΝ» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Φορέας υλοποίησης του έργου προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ ανέλαβε η Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Από την περασμένη άνοιξη, σύμφωνα με τον taxydromos.gr το εργοτάξιο έχει εγκαταλειφθεί καθώς ο ανάδοχος του έργου δεν μπόρεσε να ανταπεξέλθει στις απανωτές κρίσεις: πανδημία, ενεργειακή κρίση, ακρίβεια και το μόνο που απέμεινε είναι ο γερανός που φαίνεται πάνω από την οροφή του κτιρίου, το οποίο υπέστη ζημιές και από τον όγκο του νερού που εισχώρησε μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου.

Πληροφορίες που ήθελαν απένταξη του έργου από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας προκάλεσαν την παρέμβαση του βουλευτή Μαγνησίας, Αλ. Μεϊκόπουλου, ενώ για το θέμα παρεμβαίνει με ανακοίνωσή του και το παράρτημα Βόλου της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, το οποίο μάλιστα καταφέρεται εναντίον του βουλευτή.

«Ο πραγματικός και ουσιαστικός κίνδυνος για το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης είναι μέσα από πέρασμα του χρόνου να μετατραπεί σε ένα «ουδέτερο» κτίριο, το οποίο θα εξυπηρετεί μέσω του «πανεπιστημίου της αγοράς» επιχειρηματικά συμφέροντα, (κέντρο καινοτομίας Technopolis Ιάσων) για να παρέχει τζάμπα τεχνογνωσία στους βιομήχανους.

Η Κίτρινη Αποθήκη, δεν είναι ένα από τα ιστορικά διατηρητέα κτίρια, γιατί κάποτε ήταν καπναποθήκη, αλλά γιατί στα χρόνια της Γερμανικής Κατοχής (1941-44), χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή και στο κτίριο φυλακίσθηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν Έλληνες πατριώτες, μέλη και στελέχη, άνδρες και γυναίκες του ΕΑΜ, του ΚΚΕ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΣ από τους Γερμανούς ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Στα υπόγεια του κτιρίου υπάρχουν ακόμη οι ειδικοί χώροι βασανιστηρίων και εκτελέσεων.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, από που και έως που εξασφαλίζεται η ιστορική μνήμη του χώρου μέσα από το έργο «Technopolis Ιάσων: Innovation Hot Spot Επιχειρηματικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας και Διεπιστημονικής Έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας», όπως μας πληροφορεί ο βουλευτής Αλ. Μεϊκόπουλος μέσα από την επιστολή του, στην οποία χαρακτηριστικά αναφέρει «η φύση και η λειτουργικότητα της προτεινόμενης νέας χρήσης συνάδει απόλυτα με τη υπάρχουσα κατάσταση του κτιρίου». Το μόνο που εξασφαλίζεται μέσα από αυτό το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ για το οποίο υπερθεματίζει ο βουλευτής του, είναι η είσοδος επιχειρηματικών ομίλων στο Πανεπιστήμιο και η παροχή σε αυτούς τζάμπα τεχνογνωσίας.

Από πότε και γιατί η είσοδος των επιχειρηματιών στα Πανεπιστήμια αποτελεί γι’ αυτά πνοή και ουσιαστική αναβάθμισή τους ; Και μάλιστα όπως μας ενημερώνει στην ίδια επιστολή του ο βουλευτής, το συγκεκριμένο όραμα του ΣΥΡΙΖΑ «θα αναβαθμίσει ολόκληρη την Θεσσαλική Περιφέρεια γιατί θα της προσδώσει νέα δυναμική ικανή να παράγει σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Μάλιστα! Το ότι δεν υπάρχει καμία σταθερή θέση εργασίας σε όλο τον ιδιωτικό τομέα, διαλυμένες σχέσεις εργασίας των νέων επιστημόνων και όχι μόνον, φαίνεται ότι δεν απασχολεί καθόλου τον κ. βουλευτή. Σε τρία μνημόνια με 470 τουλάχιστον προαπαιτούμενα σήκωσε το χέρι του και ψήφισε μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τίποτα δεν κατάλαβε; Αλλά έτσι είναι όταν είσαι ταγμένος να υπηρετείς την αποκαλούμενη «υγιή επιχειρηματικότητα». Βέβαια ότι επανέρχεται η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μέσω του Αλ. Μεϊκόπουλου την περίοδο της έναρξης των μεγάλων κινητοποιήσεων ενάντια στην ίδρυση των ιδιωτικών πανεπιστημίων μόνον τυχαία δεν είναι» αναφέρει η ΠΕΑΕΑ και εκφράζει την αντίθεσή της στη δημιουργία κέντρου τεχνολογίας. «Το κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης θα πρέπει να διατηρήσει και να διαφυλάξει τον συγκεκριμένο χαρακτήρα του και την ιστορική του μνήμη», τονίζει.