SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για τους υποβρύχιους γάμους

2023-07-17 19:29:46
  Σε έναν από τους κορυφαίους, σε παγκόσμιο επίπεδο, καταδυτικούς προορισμούς εξελίσσεται η Αλόννησος, με τα διθυραμβικά δημοσιεύματα, αλλά και την επισκεψιμότητα στο νησί να την καθιστούν σημείο αναφοράς στην παγκόσμια αγορά, αλλά και τους υποβρύχιους γάμους να «κερδίζουν» συνεχώς έδαφος. Ρεπορτάζ: ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΥΡΟΠΟΥΛΟΥ / Taxydromos.gr Τον γύρο του κόσμου έκανε πέρυσι το καλοκαίρι η είδηση ότι στην Αλόννησο, η Μυρτώ και ο Πέτρος ενώθηκαν με τα ιερά δεσμά του γάμου σε βάθος πέντε περίπου μέτρων, στον βυθό του Πατητηρίου. Μοναδικές εικόνες από τον γαμπρό και τη νύφη, τους κουμπάρους, τον στολισμό και τις πλαστικοποιημένες κάρτες, πάνω στις οποίες γράφτηκαν οι όρκοι, αποτέλεσαν την απαρχή για τη δημιουργία ενός «θεσμού». Από τότε η Αλόννησος έχει καταφέρει να κερδίσει το ενδιαφέρον των τουριστών για ακόμη μία «παροχή» της, εκείνη της διοργάνωσης υποβρύχιας γαμήλιας τελετής. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, ο δήμαρχος της Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ανέφερε ότι από τότε που έγινε δήμαρχος στο νησί και πραγματοποίησε δεκάδες πολιτικούς γάμους, αποφάσισε να καταστήσει εφικτό την πραγματοποίηση και υποβρύχιων γάμων. «Ο πρώτος γάμος έγινε πέρυσι και έκτοτε δεχόμαστε χιλιάδες τηλεφωνήματα και emails από διάφορα μέρη του κόσμου που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για την πραγματοποίηση υποβρυχίου γάμου στο νησί μας. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα, καθώς στόχος μας είναι να καταφέρουμε να το κάνουμε θεσμό για την Αλόννησο», επισημαίνει ο κ. Βαφίνης.  
Πέτρος Βαφίνης: Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τους υποβρύχιους γάμους βασικό υπο-προϊόν του καταδυτικού τουρισμού, για τον οποίον η Αλόννησος είναι, ήδη, γνωστή. Βήμα – βήμα ο θεσμός θα πάρει την αναγνώριση που του αξίζει
Οπως εξήγησε ζευγάρια επικοινωνούν με τον Δήμο Αλοννήσου και ζητούν διευκρινίσεις για το κόστος του γάμου, τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία, με κάποιους να εμφανίζονται εντυπωσιασμένοι, αλλλά κάπως διστακτικοί, ενώ άλλοι σίγουροι και αποφασισμένοι. Ισχύει και εκτός νερού… «Είναι ένας κανονικός γάμος. Ο κόσμος πρέπει να το ξέρει αυτό. Δεν πρόκειται για μία τελετή που από τη στιγμή που βγεις από το νερό δεν ισχύει. Οι υποβρύχιοι γάμοι που διοργανώνονται στην Αλόννησο θέλουν κανονικά και σύμφωνα με τον νόμο όλες τις απαραίτητες άδειες, χρειάζεται ο ορισμός ημερομηνίας, ακόμη και ο στολισμός για όσα ζευγάρια το επιθυμούν», διευκρινίζει ο δήμαρχος αναφέροντας πως πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι οι γάμοι στον βυθό της θάλασσας δεν έχουν πραγματική ισχύ και εκτός αυτής. Για το 2023 έχουν προγραμματιστεί στην Αλόννησο, μέχρι στιγμής, δύο υποβρύχιο γάμοι με τους υποψηφίους μελλόνυμφους να ανυπομονούν για εκείνη τη στιγμή. «Ο πρώτος γάμος έχει προγραμματιστεί για τις 18 Αυγούστου. Πρόκειται για ένα νεαρό ζευγάρι από τη Θεσσαλονίκη που θα συνδυάσουν διακοπές και γαμήλια τελετή στο νησί μας. Ο δεύτερος γάμος θα γίνει στα μέσα Σεπτεμβρίου από ζευγάρι με καταγωγή από την Μεγάλη Βρετανία. Οι τελευταίοι είναι, ήδη, πιστοποιημένοι δύτες, ενώ τα παιδιά από τη Θεσσαλονίκη θα χρειαστεί να παρακολουθήσουν το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης των καταδύσεων που απαιτείται για την τελετή», τόνισε ο δήμαρχος. Καταδυτική εκπαίδευση Ωστόσο, οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να παντρευτούν στον βυθό της θάλασσας οφείλουν να γνωρίζουν ότι στις προετοιμασίες του γάμου προστίθεται ακόμη μία, εκείνη της καταδυτικής εκπαίδευσης. Πρόκειται για μία ολιγοήμερη εκπαίδευση, που συνδυάζει θεωρία και πράξη, με σκοπό οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν την πρώτη, ιεραρχικά, πιστοποίηση που θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν τις πρώτες «βουτιές». «Είναι μία διαδικασία λίγων ημερών προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τα μαθήματα για το «πρώτο σχολείο», έτσι το λέμε, και να λάβουν την πρώτη πιστοποίηση του δύτη που ονομάζεται open water diver. Τα μαθήματα που χρειάζονται διαρκούν τρεις με τέσσερις ημέρες, με θεωρητική κατάρτιση και πρακτική στον βυθό της θάλασσας», αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ιδιοκτήτης καταδυτικού κέντρου στην Αλόννησο που αναλαμβάνει την εκπαίδευση μελλόνυμφων Κωνσταντίνος Ευσταθίου. Ο ίδιος τονίζει ότι τα μαθήματα είναι ολιγόωρα, κυρίως κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες, και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν τα να παρακολουθήσουν ακόμη και σε καθημερινή βάση. «Δεδομένου ότι εκείνοι που θέλουν να παντρευτούν δεν κατάγονται από το νησί μας, χρειάζεται να έρθουν περίπου τέσσερις ημέρες νωρίτερα για να λάβουν την εκπαίδευση που θα τους δώσει την πιστοποίηση. Για την θεωρητική κατάρτιση υπάρχει πρόβλεψη να γίνει και διαδικτυακά από τον τόπο κατοικίας τους και επομένως να έρθουν στο νησί μόνο για τα πρακτικά» εξηγεί ο κ. Ευσταθίου.
Κωνσταντίνος Ευσταθίου: Είναι μία διαδικασία λίγων ημερών προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να κάνουν τα μαθήματα για το «πρώτο σχολείο», έτσι το λέμε, και να λάβουν την πρώτη πιστοποίηση του δύτη που ονομάζεται open water diver
Δωρεάν φέτος η πιστοποίηση Τόσο πέρυσι όσο και φέτος η δημοτική αρχή του νησιού έχει εξασφαλίσει, σε συνδυασμό με τα καταδυτικά κέντρα, για τα ζευγάρια που επιθυμούν να παντρευτούν τα μαθήματα της πιστοποίησης να γίνονται δωρεάν. Αυτό όμως, του χρόνου πρόκειται να αλλάξει. Ετσι λοιπόν οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ναι μεν ο γάμος θα είναι δωρεάν, ωστόσο, η πιστοποίηση για την κατάδυση θα κοστίζει 570 ευρώ στο άτομο. «Η συγκεκριμένη πιστοποίηση, προφανώς, δεν είναι μόνο για τους γάμους. Είναι το πρώτο επίπεδο στο άθλημα των καταδύσεων. Ετσι όσοι παρακολουθήσουν τα μαθήματα θα έχουν και τη δυνατότητα να συμμετέχουν και σε καταδυτικά προγράμματα» επισημαίνει ο κ. Ευσταθίου. Ακόμα επισημάνθηκε από τον ίδιο ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν βεβαίωση γιατρού που να τους επιτρέπει την κατάδυση. Στην πραγματικότητα, οι υποβρύχιοι γάμοι είναι μια από τις δεκάδες καταδυτικές επιλογές που προσφέρει η Αλόννησος, η οποία γι’ αυτόν τον λόγο, μάλιστα, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τα 25 προτεινόμενα ελληνικά νησιά σύμφωνα με τους Times του Λονδίνου, ενώ και φέτος μεγάλα διεθνή περιοδικά την κατατάσσουν στις λίστες με τις κορυφαίες επιλογές για την επίσκεψη στην Ελλάδα. Ο δήμαρχος Αλοννήσου, Πέτρος Βαφίνης τόνισε ότι οι υποβρύχιοι γάμοι αποτελούν, ακόμη, μία πρωτόγνωρη κατάσταση για την Ελλάδα με την ελκυστικότητα, ωστόσο, να δείχνει ότι μεγαλώνει. «Δεν περιμέναμε ότι από τη μία στιγμή στην άλλη θα αλλάξει εντελώς το σκηνικό. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τους υποβρύχιους γάμους βασικό υπο-προϊόν του καταδυτικού τουρισμού, για τον οποίον η Αλόννησος είναι, ήδη, γνωστή. Βήμα – βήμα και με σταδιακές προβολές, ο θεσμός του υποβρύχιου γάμου να πάρει την αναγνώριση που του αξίζει».