Διεθνή διάκριση του Σκιαθίτη Νίκου Πασχάλη στην αστρονομία
2017-10-15 19:29:09Σημαντική αστρονομική ανακάλυψη έκανε ομάδα ερευνητών, στην οποία συμμετέχει ο Σκιαθίτης ερασιτέχνης αστρονόμος Νίκος Πασχάλης. Η ομάδα ανακάλυψε ότι ο νάνος πλανήτης Haumea έχει δακτύλιο.Η παραπάνω ανακάλυψη έγινε με τη συμμετοχή του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου, με τον Δρ Κοσμά Γαζέα , τον φοιτητή Λευτέρη Τζουγανάτο, τους Β. Χαρμανδάρη και Γ. Αλικάκου του Ινστιτούτου Αστρονομίας του ΕΑΑ, και με τη συμβολή των ερασιτεχνών αστρονόμων Νίκου Πασχάλη του αστεροσκοπείου Nunki στη Σκιάθο και του Βαγγέλη Τσιάμη της Ελληνογερμανικής Αγωγής.
Κατά τη διάρκεια μια σπάνιας επιπρόσθησης ενός μακρινού αστέρα από έναν μικροσκοπικό πλανήτη, έγινε μια απρόσμενη ανακάλυψη: Ο νάνος πλανήτης Haumea βρέθηκε να έχει έναν δακτύλιο από σκόνη και θραύσματα πάχους 70 km. Η Haumea είναι πλέον επίσημα ο πρώτος νάνος πλανήτης που έχει ένα σύστημα δακτυλίων, ενώ μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι αυτό ήταν προνόμιο μόνο των τεσσάρων αέριων γιγάντων πλανητών του ηλιακού συστήματος (Δίας, Κρόνος, Ουρανός, Ποσειδώνας) και του μικρού αστεροειδή με όνομα Χαρικλώ.
Η ανακάλυψη αυτή σηματοδοτεί και την πρώτη φορά που έχουν βρεθεί δακτύλιοι σε ένα αντικείμενο της ζώνης Kuiper, η οποία είναι μια περιοχή με παγωμένα αντικείμενα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα.Οι παραπάνω Ελληνες συμμετείχαν στο διεθνές αυτό πρόγραμμα παρατηρήσεων, ενώ τα ερευνητικά αποτελέσματα της σπάνιας αυτής επιπρόσθησης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature.«Μετά από πολλά χρόνια κόπων, παρατηρήσεων σε διάφορα πεδία της αστρονομίας, επιτέλους ήρθε η πρώτη επιβράβευση, με τη συμμετοχή μου στη δημοσίευση της διεθνής ομάδας του καθηγητή Jose-Luis Ortiz στο επιστημονικό περιοδικό Nature. Η ανακοίνωση αφορά την εύρεση, για πρώτη φορά, συστήματος δακτυλίων σε “Μεταποσειδώνια αντικείμενα” πέραν του Πλούτωνα , στο Νάνο πλανήτη Haumea», δήλωσε ο ερασιτέχνης αστρονόμος από τη Σκιάθο.Ο Νίκος Πασχάλης άρχισε να «κοιτάζει ψηλά» από μικρό παιδί, με την καθοδήγηση του πατέρα του, γνωστού καπετάνιου σε όλη τη χώρα.
Πριν από μερικά χρόνια ωστόσο το όνειρό του έγινε επιτέλους πραγματικότητα, όταν αγόρασε ένα τηλεσκόπιο NEXTSTAR 11 GPS. Στα χρόνια που ακολούθησαν, ξεκίνησε να συγκεντρώνει σταδιακά όλο τον εξοπλισμό που θα χρειαζόταν και μέχρι το Μάιο του 2004 είχε φτάσει η στιγμή να ξεκινήσει την κατασκευή του αστεροσκοπείου. Το 2010, το αστεροσκοπείο «Nunki» αναβαθμίστηκε, ώστε να λειτουργεί απομακρυσμένα (από οποιοδήποτε σημείο της Γης) με τη βοήθεια αυτοματοποιημένου συστήματος . Τα πρώτα του ενδιαφέροντα για την αστρονομία περιστοιχίζουν τις εικόνες του βαθέως ουρανού και η έρευνα γύρω από τους υπερκαινοφανείς αστέρες (Supernova). Στα μέσα του 2010, γίνεται μέλος της ερευνητικής ομάδας υπερκαινοφανών του Tim Pucket.Μέσα από τη δράση του, έχει αναπτύξει συνεργασία με ερευνητές και ακαδημαϊκούς.
Με πρωτοβουλία του, ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Σκιάθος», διοργανώθηκαν σχετικές εκδηλώσεις από τον Σύλλογο όπως η ομιλία του Κοσμά Γαζέα, λέκτορα Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών «Εξερευνώντας τον κόσμο με ένα τηλεσκόπιο», η ενημερωτική εκδήλωση για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, με ομιλητή τον Ξενοφώντα Μουσά, καθηγητή Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών , και πιο πρόσφατα η ομιλία του Χρίστου Θ. Ξενάκη, αντιπροέδρου της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος με θέμα «Ο Γαλαξίας μας και οι άλλοι γαλαξίες».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ