Πέθανε η γιαγιά με τα τερλίκια, με πόνο για την αδικία που υπέστη
2022-12-29 15:20:26
«Η μητέρα μου έφυγε με πόνο στην ψύχη της για τη δικαστική περιπέτεια που πέρασε. Αισθανόταν τεράστια αδικία που την έσυραν στα δικαστήρια, σε αυτήν την ηλικία, χωρίς να έχει κάνει τίποτα το παράνομο. Φοβόταν και για εμένα, μήπως με κυνηγήσουν, επειδή αντέδρασα, όταν τη συνέλαβαν και την έτρεχαν στα δικαστήρια. Όμως, δεν κράτησε κακία σε κανέναν και είχε μέσα της τεράστια αγάπη για τους πάρα πολλούς ανθρώπους που τη βοήθησαν και τη συμπαραστάθηκαν τότε».
Με δάκρυα στα μάτια η κ. Ιουλιέτα Ηλιάδου μιλάει στο ethnos.gr για τη μητέρα της, την 93χρονη Σουσάνα Ηλιάδου, η οποία πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, τον Μάρτιο του 2019, συνελήφθη, επειδή φέρετο να πωλούσε παράνομα... τερλίκια στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η γιαγιά σύρθηκε στα δικαστήρια σαν κοινός εγκληματίας αλλά δικαιώθηκε μετά την κατακραυγή του κόσμου για την αναλγησία της Πολιτείας.
Η κ. Σουσάνα έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών και η κηδεία της έγινε το πρωί της Πέμπτης 29 Δεκεμβρίου. Ενταφιάστηκε δίπλα στο σύζυγό της, στα κοιμητήρια του Αγίου Παύλου Χαλκιδικής, μετά από ενέργειες του δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, ο οποίος στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της γιαγιάς.
«Η μητέρα μου ήταν ένας πολύ καλός άνθρωπος, γεμάτη αγάπη για όλο τον κόσμο. Βοηθούσε, όπως μπορούσε, όποιον είχε ανάγκη. Έστελναν παπούτσια συγγενείς από τη Ρωσία και εκείνη τα έδινε σε Πακιστανούς πρόσφυγες, διότι εκείνοι τα είχαν περισσότερη ανάγκη», λέει η κ. Ιουλιέτα Ηλιάδου.
Μια ζωή με στερήσεις και βάσανα
Στο χωριό Δζινίσι της σε μεγάλο μέρος ποντιόφωνης Τσάλκας, στη Γεωργία, γεννήθηκε πριν από 93 χρόνια η Σουσάνα Ηλιάδου. Τα χρόνια στην πρώην Σοβιετική Ένωση ήταν πολύ δύσκολα και η γιαγιά δεν ξεχνούσε ποτέ τη μητέρα της, την κ. Αναστασία, η οποία ήταν δασκάλα και κρυφά από το καθεστώς μάθαινε την ελληνική γλώσσα στα ελληνόπουλα της περιοχής. Για το λόγο αυτό κινδύνευσε πολλές φορές να συλληφθεί και να οδηγηθεί στα στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας για τους πολιτικούς αντιφρονούντες της Γκουλάγκ στην πρώην Σοβιετική Ένωση. Αλλά ούτε και στην Ελλάδα, από το 2005 που έφτασε στη μητέρα πατρίδα, η ζωή ήταν εύκολη για την εκλιπούσα. Όπως λέει στο ethnos.gr η κόρη της Ιουλιέτα, τα τελευταία χρόνια είχαν κοπεί από την Πολιτεία όλα τα επιδόματα προς την ηλικιωμένη, με αποτέλεσμα να ζει αποκλειστικά από τη βοήθεια των παιδιών της. «Η μητέρα μου ήταν πολύ έξυπνη και μέχρι το τέλος της ζωής της το μυαλό της λειτουργούσε στο 100%. Ήθελε να πάει να προσκυνήσει στην Παναγία Σουμελά τον περασμένο Αύγουστο, αλλά δεν τα κατάφερε, διότι έπεσε κι έσπασε το γοφό της. Ωστόσο, πάλι έκανε σκληρή νηστεία με νερό και ψωμί. Πάντοτε ακολουθούσε πολύ σκληρή νηστεία. Όμως, μετά την πτώση της η κατάσταση την πήρε… σβάρνα. Τάφηκε μαζί με τον άντρα της, στον Άγιο Παύλο Χαλκιδικής και ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό το δήμαρχο Αμπελοκήπων – Μενεμένης, ο οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ». Η Σουσάνα Ηλιάδου είχε πέντε παιδιά, έξι εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα, αλλά λόγω της προχωρημένης ηλικίας της δεν πρόλαβε να τα γνωρίσει όλα.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ