SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΟΙ ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΙ ΑΡΧΙΝΑΥΠΗΓΟΙ ΤΗΣ ΣΚΙΑΘΟΥ | γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

2022-11-27 10:54:37
Ο Κων/νος Μυτιληναίος γεννήθηκε το 1861. Μεγαλώνοντας έγινε ναυπηγός και ξεχώρισε για την αξιοσύνη του σ’ αυτή την πολυσύνθετη τέχνη. Παντρεύτηκε την Κυριακούλα, αδελφή του Αλέξανδρου Μωραιτίδη. Ο μαστρο- Κωνσταντής διέπρεψε στο καρνάγιο του Αη Γιώργη φτιάχνοντας ιστιοφόρα που έφτασαν με τα πανιά ως την άλλη άκρη του Ατλαντικού ωκεανού. Αυτός ο αγράμματος πρακτικός καραβομαραγκός κατόρθωσε να σκαρώσει καράβια σαν τις γολέτες «Ηρακλής» 1000 τόνων και «Περικλής» 900 τόνων, ιδιοκτησίας Στέργιου Ραγιά, που θεωρήθηκαν θαύματα ναυπήγησης δεδομένου των περιορισμένων μέσων που διέθετε ο πρωτομάστορας, και έτυχαν πολλών εγκωμιαστικών σχολίων πλέοντας για χρόνια στις θάλασσες.
Ο Κωσταντής Γ Μυτιληναίος πέθανε το 1918 στη Σκιάθο και τον αντικατέστησε ο μόλις εικοσιοκτάχρονος γιος του Γεώργιος Κ. Μυτιληναίος που βάδισε στα χνάρια του κι η φήμη του ξεπέρασε ακόμα κι εκείνη του πατέρα του. Ο γιος έχτισε δεκαέξι πανέμορφα ιστιοφόρα σαν το τρίστιο «Δημήτριος» των αδελφών Δαμάσκου (1920). Γεννήθηκε το 1890, απέκτησε τρία παιδιά (τον Κων/νο που έγινε εξίσου άξιος ναυπηγός, την Κούλα και τον Φραγκίσκο) και πέθανε το 1972 στην Αθήνα.
Η σωρός του μεταφέρθηκε στη Σκιάθο με το τελευταίο του δημιούργημα (1957) το καραβόσκαρο «Άγιος Γεώργιος» του Παναγιώτη Ιω Διολέττα. Τόσο ο Κων/ντίνος όσο και ο γιος του Γεώργιος διετέλεσαν και δημοτικοί σύμβουλοι. Το άλλο παιδί του Κων/νου, ο Δημήτριος έγινε αρχιτέκτονας και μεγαλούργησε στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, ενώ στην παραλία του Βόλου απέκτησε το ξενοδοχείο Αύρα. Παράλληλα με τον πρωτομάστορα, δρούσε στο μικρό ναυπηγείο της Αμμουδιάς ο ξάδελφος του Κωσταντή, Νικόλαος Γ. Μυτιληναίος και ο γιος του ο Γιώργος Νικ. Μυτιληναίος ή Μαστρονικολής, επονομαζόμενος από τον πατέρα του που έκανε τη δική του καριέρα σαν ναυπηγός ξεκινώντας απ’ τα Λιμανάκια όπου κατασκεύαζαν μέσα στη θάλασσα μαούνες ρυμουλκά τα οποία απορροφούσε ο Πειραιάς.
Ο Μαστρονικολής, μεταξύ άλλων, κατασκεύασε το 1939 το ‘’ΕΛΕΝΗ Π’’, ένα από τα μεγαλύτερα ξύλινα εμπορικά το οποίο καθελκύσθηκε 1951 . Το 2000 αγοράσθηκε από το ναυτικό μουσείο Ύδρας για να διασωθεί αλλά σάπισε περιμένοντας στη στεριά. Κατασκεύασε επίσης το 1945 την ‘’Παναγία Φανερωμένη’’, ένα από τα τελευταία περάματα που ναυπηγήθηκαν, επειδή εξέλιπε πλέον η ανάγκη για τέτοιου είδους φορτηγά πλοία. Ο πρώτος ιδιοκτήτης και αυτός που την παρήγγειλε, ήταν ο Φανούρης Βασιλείου, καϊκέρης από τον Αϊ-Γιάννη Πηλίου. Σημερινός ιδιοκτήτης του σκάφους είναι ο Βασίλης Ρηγινός που το ανακατασκεύασε με πολύ μεράκι. Ο Μαστονικολής είχε δύο αδελφές την Όρσα και την Αιμιλία κι ο ίδιος έμεινε ανύπαντρος. Γεννήθηκε το 1912 και πέθανε το καλοκαίρι του 1972.