Διώξεις τρια χρόνια μετά τον θάνατο της Σεραϊνας στο φονικό “χαλί” του Αλμυρού
2022-07-06 09:58:15
Τρία χρόνια μετά τον θάνατο του παιδιού της μια οικογένεια ζητάει δικαίωση.
Τρία χρόνια μετά, ασκούνται διώξεις σε τρία άτομα για τον τραγικό θάνατο ενός 13χρονου κοριτσιού που πήγε για να διασκεδάσει στο λούνα παρκ της εμποροπανήγυρης του Αλμυρού και τραυματίστηκε θανάσιμα μετά από πτώση από το παιχνίδι “χαλί”.
Το τραγικό περιστατικό είχε σημειωθεί λίγο πριν από τις 11 το βράδυ στις 30 Αυγούστου του 2019, όταν το 13χρονο κορίτσι αποφάσισε να ανέβει στο παιχνίδι και εκσφενδονίστηκε με αποτέλεσμα το σώμα της να “καρφωθεί” μεταξύ άλλων παιχνιδιών.
Οι γιατροί για αρκετή ώρα έδιναν μάχη για τη ζωή της κοπέλας η οποία είχε σοβαρά χτυπήματα στο κεφάλι και τα άκρα, αλλά δεν τα κατάφεραν.
Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα που ήταν πάνω στο παιχνίδι με την επίσης 13χρονη κόρη της, ενώ η περιστροφή πλησίαζε στο τέλος της, το «χαλί» ανέπτυξε μεγάλη ταχύτητα, είτε λόγω βλάβης είτε λόγω λανθασμένου χειρισμού από τον χειριστή του, με αποτέλεσμα οι καθήμενοι να τρομοκρατηθούν και να αρχίσουν να ουρλιάζουν. Το ίδιο έκαναν και οι γονείς μικρών παιδιών, που παρακολουθούσαν το παιχνίδι από το έδαφος. Κάποια στιγμή η άτυχη κοπέλα εκσφενδονίστηκε από το κάθισμά της, από ύψος 11 μέτρων, και κατέπεσε με σφοδρότητα στα κάγκελα διπλανού παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Η ιατροδικαστική εξέταση έδειξε ότι ο θάνατος του κοριτσιού στον Αλμυρό προήλθε από σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι.
Τρεις διώξεις μετά από τρία χρόνια
Το 2017 ο Άρειος Πάγος είχε κρίνει με απόφασή του ότι «το μηχάνημα τύπου «χαλί» είναι ακατάλληλο για παιδιά και προορίζεται μόνο για ενηλίκους», ενώ στο ίδιο ακριβώς παιχνίδι, που είχε στην κατοχή της η ίδια ιδιοκτήτρια του λούνα παρκ είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά μια 9χρονη στη Χαλκίδα το 2009.
Η εισαγγελία Βόλου άσκησε ποινικές διώξεις στην ιδιοκτήτρια του Λούνα Παρκ, στον τεχνικό ασφαλείας και στον χειριστή του μηχανήματος.
Οι διώξεις αφορούν θανατηφόρα έκθεση με ενδεχόμενο δόλο.
Πρόκειται για κακούργημα και ο δόλος συνίσταται στο γεγονός ότι το ίδιο μηχάνημα ήταν υπεύθυνο για την βαριά σωματική βλάβη της 9χρονης στη Χαλκίδα. Τότε είχε επίσης διαπιστωθεί πως δεν λειτουργούσε ο κόφτης ταχύτητας , ότι οι μπάρες ασφαλείας δεν ηταν οι ενδεδειγμένες και ότι οι μεγάλες ταχύτητες με συγκεκριμένη περιστροφή δεν ηταν οι κατάλληλες για την ασφάλεια των χρηστών.
Ακριβώς τα ίδια δεδομένα είχαν διαπιστωθεί και στην υπόθεση του 2009. Όλοι γνώριζαν τις ελλείψεις του μηχανήματος και παρ΄όλα αυτά το χρησιμοποιούσαν χωρίς να λαμβάνουν μέτρα. Και το 2009 και το 2019 , το μηχάνημα έφερε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά.
Το πόρισμα
Σύμφωνα με στοιχεία από το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων για το δυστύχημα φταίει ο χειρισμός και η υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει το παιχνίδι.
Το πόρισμα που παραδόθηκε στις αρχές μεταξύ άλλων ανέφερε πως η μαθήτρια εκτοξεύθηκε από τη θέση της, πριν τραυματιστεί θανάσιμα.
Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα “το μηχάνημα φταίει γιατί το είχαν δηλώσει 15 ίππων αλλά ήταν 123,6 “.