SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ: Μεταφράστηκε στα Αγγλικά το βιβλίο του Κώστα Μαυρίκη (Άνω Μαγνητών Νήσοι)

2022-05-07 10:26:56
Το βιβλίο του Κώστα Μαυρίκη (Άνω Μαγνητών Νήσοι)που παρουσιάζει την ιστορία της Αλοννήσου από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι σήμερα, μεταφράστηκε στα Αγγλικά από τον Anthony Hirst που θεωρείται αυθεντία στην μετάφραση ελληνικών κειμένων, αρχαίων και νέων ελληνικών. Το κόστος της έκδοσης ανέλαβε ο καλός φίλος του συγγραφέα και λάτρης της Αλοννήσου Mike Fisher με μεσολάβηση του οποίου ανέλαβε την έκδοση του βιβλίου το ίδρυμα της Οξφόρδης (Oxford Maritime Research). Από χτες το βιβλίο βρίσκεται στην Αλόννησο. Ο Κώστας Μαυρίκης σε ανάρτηση του στο FB γράφει: "Ήρθαν σήμερα στην Αλόννησο το βιβλίο (These scattered Isles). Πρόκειται για το ελληνικό (Άνω Μαγνητών Νήσοι). Το βιβλίο μεταφράστηκε από τον Αntony Hirst που θεωρείται αυθεντία σε μετάφραση ελληνικών κειμένων. Αρχαίων, βυζαντινών, σύγχρονων.
Την όλη διαδικασία και το κόστος της αγγλικής έκδοσης ανέλαβε ο Mike Fisher. Ο Μάικ ανήκει στην παλιότερη οικογένεια επισκεπτών, που έχτισε σπίτι στο νησί. Οι γονείς του είχαν έρθει στο εμφύλιο με τον Ερυθρό Σταυρό της Νότιας Αφρικής και έσωσαν χιλιάδες Έλληνες με την βοήθεια τους. Κυρίως η μητέρα του που ήταν τότε η μοναδική παιδίατρος στην πρώτη γραμμή. Μετά τα όσα είδαν τα μάτια τους με το ελληνικό αδερφοφάγωμα ψάχνανε το ποιο απομονωμένο νησί για διακοπές.
Ήρθαν Αλόννησο την δεκαετία του 50 και ερωτεύτηκαν το νησί. Έφεραν μεγάλο αριθμό Φίλων τους και κάνανε την άγνωστη Αλόννησο γνωστή σε όλη την υφήλιο.
Ο Μάικ έρχεται στο νησί 50 χρόνια. Κατάφερε να διαπρέψει στην Αγγλία και να βοηθά το νησί μας με κάθε τρόπο. Με την δική του μεσολάβηση, το βιβλίο μου ανέλαβε ίδρυμα της Οξφόρδης. Το μετέφρασαν και μετά το εκδώσαν.
Τώρα το ίδρυμα Oxford Maritime Research μας έδωσε το δικαίωμα της έκδοσης στον Ελλαδικό χώρο. Αυτό μας χαροποίησε ιδιαίτερα γιατί μέχρι πριν ένα χρόνο ήταν δύσκολο να το βρεις στην Ελλάδα.
Το βιβλίο είναι όλη η ιστορία της Αλοννήσου από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα. Είναι μοναδικό στο είδος του, και πολύ λίγα μέρη της χώρας μας έχουν τόσο καλό ξενόγλωσσο οδηγό ιστορικής εξέλιξης. Ακόμη και μέρη με μεγάλη ιστορία, στερούνται ένα τόσο πανεπιστημιακού επίπεδου γράφημα.
Το (Άνω Μαγνητών Νήσοι) γράφτηκε σε στιγμές απόγνωσης. Ήθελα να γεμίσω το κενό, που άφηνε η για 40 χρόνια αδιαφορία του ελληνικού κράτους για το ναυάγιο της Περιστέρας.
Γράφτηκε με πολύ αγάπη για το νησί μου και τους υπέροχους ανθρώπους του. Οι άνθρωποι της Οξφόρδης συνέλαβαν αυτήν την αγάπη, και γι αυτό το ανέλαβαν. Βέβαια πέρασε από 40 κύματα, αλλά έριξε άγκυρα στην Αλόννησο, και είναι πλέον διαθέσιμο από το μουσείο μας.
Αισθάνομαι υποχρεωμένος να ευχαριστήσω τους συμπατριώτες που με ενέπνευσαν με την εμπιστοσύνη τους. Και φυσικά την μοναδική Αλόννησο με τα ερημονήσια της. Αυτά είναι και τα skattered Isles.
Επίσης όλους τους απανταχού φίλους εκτός νησιού που αγαπούν το νησί μας, σαν δεύτερη πατρίδα.
Και η Αλόννησος με την φυσική ομορφιά της, την ηρεμία της, τον λαό της, έχει μαζέψει καταπληκτικούς φίλους.
Και τέλος τον Mike Fisher που πίστεψε σε μένα και μαζί το δημιουργήσαμε. "