SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Ελληνικές επιγραφές στην Σκιάθο | Γράφει ο Γιώργος Σανιδάς

2022-03-27 18:49:58
Αν όσοι γνωρίζετε το νησί κάπου διαβάζατε τον τίτλο:"βρέθηκαν ελληνικές επιγραφές στη Σκιάθο", μάλλον θα υποθέτατε πως πρόκειται για τίποτα αρχαία. Κι όσοι δεν το γνωρίζετε, μόλις με το καλό το επισκεφτείτε, αρκεί να κάνετε μια βόλτα κατά μήκος του λιμανιού -παλιού και ‘’νέου’’- όπου σε σύνολο 70 παραλιακών μαγαζιών θα εντοπίσετε όλες κι όλες τρεις- τέσσερεις επιγραφές με ελληνικούς χαρακτήρες. Είναι οι φωτεινές εξαιρέσεις σ’ ένα γενικό, ακατανόητο και σχεδόν παράλογο κανόνα που ισχύει σ’ όλο το νησί -και όχι μόνο σ’ αυτό- και καθιστά την αγορά του, χωρίς σοβαρό λόγο, αντιαισθητική, ραγιάδικη ακόμα και αντιτουριστική.
Αν ισχυρίζονται ακόμα κάποιοι σήμερα πως οι ξενόγλωσσες επιγραφές ή οι επιγραφές με Greeklish διευκολύνουν τους αλλοδαπούς επισκέπτες, νομίζω πως κάνουν λάθος γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι ξένοι έρχονται να βρουν χρώμα ελληνικό και εμείς κάνουμε τ’ αδύνατα ώστε τα χωριά μας να δείχνουν στην καλύτερη περίπτωση, κακέκτυπα του τόπου τους.
Διάβασα μάλιστα πως με βάση το νόμο Ν.29/46/2001 οι επιγραφές πρέπει να γράφονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα κι επιτρέπεται η επιπρόσθετη αναγραφή σε άλλη γλώσσα με μικρότερα στοιχεία. Επίσης, στην αριθμ.20/40135/18-10-2001 εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης με θέμα «Διευκρινήσεις σχετικά με την υποχρέωση αναγραφής των επιγραφών στην ελληνική γλώσσα (Ν.2946/2001)», επισημαίνεται ότι: «Η υποχρέωση ισχύει και στις περιπτώσεις των κατοχυρωμένων εμπορικών σημάτων των επιχειρήσεων όπου εν προκειμένου η επιγραφή θα πρέπει να προσαρμοσθεί στην Ελληνική γλώσσα μέσω παράθεσης του κατοχυρωμένου εμπορικού σήματος παράλληλα με τους υπόλοιπους ελληνικούς χαρακτήρες.»
Δε θα σταθώ όμως στα νομικά γιατί πιότερο μ’ απασχολεί η ανάδειξη της όποιας δική μας ιδιαιτερότητας, όπως είναι η πανάρχαια και πάμπλουτη γλώσσα μας- από τα λίγα που μας απόμειναν -, που μάλιστα δεν στοιχίζει και πολλά και δείχνει, αν μη τι άλλο, σεβασμό στον ίδιο μας τον τόπο τον οποίο απαιτούμε να σέβονται και οι άλλοι. Όσο για την καλαισθησία, σας παραπέμπω στις αναρτήσεις της σελίδας: «υποστηρίζουμε τις ελληνικές επιγραφές» (https://www.facebook.com/groups/679156662138043/)
Ευτυχώς, απ’ τη μεριά της θάλασσας τα λίγα εναπομείναντα καΐκια κι οι βαρκούλες έχουν ακόμα ελληνικά ονόματα. Αλήθεια, είναι άσχημο το ‘’ΚΑΛΥΨΩ’’ ή το ‘’ΑΦΡΟΔΙΤΗ’’; Ή είναι δύσκολο στον σημερινό αλλοδαπό επισκέπτη να βρει τρόπο να τα διαβάσει; Τώρα λοιπόν που ανακαινίζετε τα μαγαζιά σας οι πιο πολλοί μήπως είναι η ώρα να το σκεφτείτε;