[εικόνες] Τα 140 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν με μεγαλοπρέπεια οι Θεσσαλοί της Αττικής στο Σύνταγμα
2021-12-03 14:18:10
Τα ΕκατόΣαράντα χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλίας τίμησαν οι Θεσσαλοί της Αττικής, την Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021στην εκδήλωση που διοργάνωσε, στο πλαίσιο των καταστατικών δεσμεύσεών της, το δευτεροβάθμιο όργανο των Θεσσαλικών Συλλόγων Αττικής, η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Σωματείων Αττικής «Η ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ».
Στο πλαίσιο της τιμητικής εορταστικής εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε Πανηγυρική Δοξολογία, στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνηςστην Πλάκα και ακολούθησε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Πανθεσσαλικής Στέγης Δρ. Στέφανο Κούτρα, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων «Τιμούμε σήμερα την 140η Επέτειο απελευθέρωσης της ιδιαίτερης πατρίδας μας της ιστορικής και πανέμορφης Θεσσαλίας της πρωταγωνίστριας στους κοινωνικούς και απελευθερωτικούς αγώνες της πατρίδας μας. Εκατό Σαράντα χρόνια πέρασαν από τότε που οι προγονοί μας έγραψαν στον τόπο μας μια νεα ιστορία δόξας κι έκαμαν πραγματικότητα το ακριβό όραμα της λευτεριάς. Είναι γνωστό ότι χρειάστηκαν πολύμοχθοι, πολύχρονοι, δύσκολοι,σκληροί και αιματηροί αγώνες για να δει ο θεσσαλικός τόπος την εθνική του απελευθέρωση. Πολλά είναι τα μνημεία που στήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγώνων για την απελευθέρωση της θεσσαλικής γης από τον Τούρκο δυνάστη κοντά στη Ματαράγκα, τον Πύργο Ματαράγκας, το Μουζάκι, τη Μακρινίτσα, τη Μιτζέλα, τη Μονή ξενίας την Καλαμπάκα, τα Χάσια. Όλες και όλοι Βλάχοι, Καραγκούνηδες, πηλιορείτες ήταν παρόντες στον αγώνα για την ελευθερία.Εκφράζω με αφορμή τη σημερινή ημέρα εγκάρδιες ευχαριστίες σ όλους τους Θεσσαλικούς συλλόγους στο εσωτερικό και εξωτερικό για τη συνεισφορά τους στην προβολή της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Συνεχίζουμε δυναμικά για την Θεσσαλία της προκοπής την Θεσσαλία του 21ου Αιώνα ».Ακολούθησε χαιρετισμός του Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γεωργίου Πατούλη ο οποίος συνεχάρη τον Πρόεδρο και τα μέλη συλλόγους της «Πανθεσσαλικής Στέγης» που επι σειρά ετών υπενθυμίζουν με τη δράση τους τους αγώνες των Θεσσαλών για μια ελεύθερη Ελλάδα. Είμαστε δίπλα στη Θεσσαλία όπως και η Θεσσαλία βρίσκεται πάντα στο πλευρό της Αττικής. Στέλνω μήνυμα αισιοδοξίας στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύει η πατρίδα μας και επαναλαμβάνω για μια φορά ακόμη τη στη στήριξη της περιφέρειας στο έργο στο ξεχωριστό έργο που επιτελούν οι θεσσαλικοί πολιτιστικοί φορείς μέλη της ομοσπονδίας σας. Η συνεργασία μας τις δύσκολες στιγμές του Ιανού και των σεισμών αποτελεί περίτρανη απόδειξη ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε».!
Η εκφώνηση του πανηγυρικού έγινε από τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό κ ΧρήστοΤριαντόπουλο ο οποίος με μεστό λόγο πραγματοποίησε εκτενή αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου και ανέφερε χαρακτηριστικά :
« Σας ευχαριστώ πολύ διότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα η συμμετοχή στη φετινή εκδήλωση.
Το 2021 είναι ένα έτος οροσήμων. Φέτος συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Από τον ξεσηκωμό του γένους που μέσα από αγώνες, θυσίες και περιπέτειες οδήγησε σε μία πορεία δύο αιώνων ελευθερίας. Από τη στιγμή που ένας επαναστατημένος, με βαθιές ρίζες στην ιστορία, στον χώρο και στον χρόνο, λαός άρχισε να στήνει ένα νέο κράτος, ισορροπώντας μεταξύ ανατολής και δύσης. Από τη στιγμή εκείνη που ο Ελληνισμός πάτησε γερά στα πόδια του, μετά από αιώνες, και άρχισε να δημιουργεί ξανά, σε μεγάλο εύρος, σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, με σημείο αναφοράς ένα σύγχρονο, πλέον, κράτος.
Φέτος συμπληρώνουμε 60 και 40 χρόνια από την πρώτη συμφωνία σύνδεσης και την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ αντίστοιχα. Οπότε και τέθηκαν οι βάσεις και δρομολογήθηκαν οι συνθήκες εκείνες για να εξελιχθούμε σε ένα σύγχρονο και ισχυρό κράτος, στον πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας και στην πρώτη γραμμή των διεθνών εξελίξεων.
Το 2021 σηματοδοτεί, ωστόσο, και ένα ιδιαίτερα σημαντικό ορόσημο για εμάς τους Θεσσαλούς, καθώς συμπληρώνονται 140 χρόνια από την απελευθέρωση και την ένωση της Θεσσαλίας με την Ελλάδα. Mία ένωση που ήλθε 60 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και για να επέλθει ποτίστηκε με ποτάμια αίματος και δακρύων των προγόνων μας.
Η Θεσσαλία ήταν η περιοχή της πατρίδας μας με ενεργό συμμετοχή σε όλες τις επαναστατικές πρωτοβουλίες και κινήσεις. Πέρα από τα επαναστατικά κινήματα που εκδηλώθηκαν στην περιοχή μας ήδη από την πρώιμη περίοδο της οθωμανικής κατοχής, η Θεσσαλία πρωτοστάτησε στην προετοιμασία του εδάφους για την Ελληνική Επανάσταση, ενώ όταν ξέσπασε η τελευταία, οι πρόγονοί μας δήλωσαν ηρωικό «παρών» σε όλα τα μέτωπα, από τη Μολδοβλαχία μέχρι το Μεσολόγγι.
Φυσικά, η φλόγα του Αγώνα έφτασε και στην περιοχή μας, παρά το γεγονός ότι οι πιθανότητες ήταν συντριπτικά εναντίον μας λόγω της ισχυρής παρουσίας οθωμανικών στρατευμάτων. Ήταν μία φλόγα, όμως, το άναμμα της οποίας είχε ξεκινήσει και από τις περιοχές της Θεσσαλίας.
Ήταν ο Ρήγας Φεραίος, από το Βελεστίνο, ο εθνομάρτυρας, ο φλογερός πρόδρομος της Επανάστασης που πότισε με το έργο του και με τη ζωή του σε όλο τον Ελληνισμό πως «καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια, σκλαβιά και φυλακή». Ήταν τα βουνά της Θεσσαλίας, των Αγράφων, του Ολύμπου και όλων των ορεινών όγκων, που άνδρωσαν τους κλέφτες και τους αρματολούς, με ηγετικές μορφές Σαρακατσάνους αγωνιστές όπως ο Κατσαντώνης και ο Καραϊσκάκης και, φυσικά, πολλούς άλλους. Ήταν στην Ιερά Μονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στη Σκιάθο, όπου φτιάχτηκε και υψώθηκε η πρώτη Ελληνική Σημαία προεπαναστατικά. Ήταν ο Άνθιμος Γαζής και το Πήλιο, από όπου ξεκίνησαν τα πρώτα βήματα της Επανάστασης της Θεσσαλομαγνησίας -όπως χαρακτηρίστηκε- στο πλαίσιο της Εθνικής Παλιγγενεσίας. Ήταν πολλές άλλες περιπτώσεις λογίων, αγωνιστών, μαχών και επαναστατικών κινήσεων από τα νησιά μέχρι τους ορεινούς όγκους. Σε κάθε γωνιά της Θεσσαλίας, στη Μαγνησία, στην Καρδίτσα, στα Τρίκαλα και στη Λάρισα.
Δυστυχώς, η Θεσσαλία δεν αποτέλεσε τμήμα του νεοσύστατου κράτους. Αυτό, όμως, δεν σήμαινε ότι κάμφθηκε το πάθος για τη λευτεριά και η συνεχής επιδίωξη αυτής. Αντιθέτως, η φλόγα της Επανάστασης παρέμενε αναμμένη στη Θεσσαλία, στην Ήπειρο, στην Κρήτη, στη Μακεδονία και αλλού.
Φυσικά, η αστάθεια του νεοσύστατου κράτους, με τις γνωστές εσωτερικές τριβές και αντιπαραθέσεις, αλλά κυρίως οι επικρατούσες γεωπολιτικές συνθήκες δεν επέτρεψαν την προσάρτηση, αν και οι εξελίξεις την καθιστούσαν αναγκαία.
Ήταν τότε, όμως, που οι Θεσσαλοί όρθωσαν ξανά το ανάστημά τους. Ήταν τους πρώτους μήνες του 1878, όταν ξέσπασε η φλόγα της Επανάστασης της Θεσσαλίας, από τη Δυτική Θεσσαλία, ενώ είχαν προηγηθεί και προγενέστερες επαναστατικές κινήσεις στο Πήλιο. Ήταν τότε που άρχισαν να απελευθερώνονται χωριά, να επιτυγχάνονται σημαντικές νίκες, όπως αυτή στη μάχη της Σέκλιζας, ενώ ιστορικής σημασίας ήταν η μεγάλη νικηφόρα μάχη Ματαράγκας - Πετρομαγούλας - Πύργου Κιερίου.
Μάχες όπου οι ελληνικές δυνάμεις κατάφερναν να επικρατήσουν επί πολλαπλάσιων τουρκικών δυνάμεων, που πέραν του αριθμού υπερτερούσαν και σε εξοπλισμό και οπλισμό. Μάχες με ηρωικές προσωπικότητες, όπως ο Λάιος, ο Ισχόμαχος και ο Τερτίπης. Νικηφόρες μάχες που άνοιξαν το δρόμο, τόσο στο πεδίο, όσο και σε διεθνές διαπραγματευτικό επίπεδο, για την απελευθέρωση της Θεσσαλίας από τον τουρκικό ζυγό το 1881.
140 χρόνια πριν.
140 ελεύθερη Θεσσαλία.
140 χρόνια αγώνων και δημιουργίας.
Κυρίες και κύριοι,
Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Θεσσαλία αποτέλεσε πεδίο αγώνων, σύνθεσης, δημιουργίας και ανάπτυξης.
Αγώνων και για τις άλλες περιοχές του Ελληνισμού που έμεναν να απελευθερωθούν από τον τουρκικό ζυγό, όπως στη Μακεδονία, όπου ο Σαρακατσάνος Γαρέφης από το Πήλιο βρέθηκε ως Μακεδονομάχος οπλαρχηγός στο Βέρμιο και αλλού, με το χωριό Γαρέφειο να φέρει το όνομά του.
Ήταν τότε που και ο Μακεδονομάχος προπάππους μου, Σπύρος Κοπάλης, έδωσε το μεγάλο αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Οι Θεσσαλοί, όμως, έδωσαν αγώνες και στους κάμπους της Θεσσαλίας για να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη και η τάξη στη διανομή του κλήρου, ώστε να μπορέσουν οι Θεσσαλοί να καλλιεργήσουν τη γη τους, να στήσουν τα χωριά τους, να μεγαλώσουν τις οικογένειές τους και να προοδεύσουν. Αγώνες μεγάλοι, με νέες θυσίες, αλλά και κοινωνικές νίκες και εθνικές κατακτήσεις.
Κυρίες και κύριοι,
Μετά τα δύσκολα αυτά χρόνια, η Θεσσαλία άρχισε να πατά γερά στα πόδια της, αξιοποιώντας δημιουργικά ένα πολιτιστικό μωσαϊκό συνθέσεων, όπου οι πεδινές και οι παράλιες περιοχές είχαν μπολιαστεί από τους ορεσίβιους -και συχνά νομαδικούς- πληθυσμούς, αλλά και από τον προσφυγικό ελληνισμό.
Έλληνες από την Ανατολική Ρωμυλία, από την Ιωνία, από την Καππαδοκία, από τον Πόντο και από αλλού εγκαταστάθηκαν και αποτέλεσαν μαζί με τους υπόλοιπους Θεσσαλούς ένα δημιουργικό κράμα που ώθησε την περιοχή σε μία πορεία μακράς κοινωνικής εξέλιξης και οικονομικής ανάπτυξης.
Μία πορεία που είχε ως βάση τον πρωτογενή τομέα, που όσα χρόνια και αν περάσουν παραμένει το σημείο αναφοράς της. Μία πορεία που αξιοποίησε τη γεωγραφική θέση και την εμπορική δυναμική. Μία πορεία που από τις πρώτες φάσεις της είχε μέσα τη βιοτεχνία, αλλά και τη βιομηχανία. Μία πορεία που ποτέ δεν παραμέλησε το πλούσιο πολιτιστικό, ιστορικό και λαογραφικό αποτύπωμα της περιοχής - αντιθέτως, το ανέδειξε και το αξιοποίησε στο έπακρον. Μία πορεία, όμως, που σημαδεύτηκε και από σημαντικές προσωπικότητες.
Και θα μου επιτρέψετε να σταθώ σε δύο κομβικές κατά την άποψή μου πολιτικές προσωπικότητες από τη Θεσσαλία, με πανελλήνια και διεθνή, ιστορική εμβέλεια. Και αυτές είναι:
- Ο Νικόλαος Πλαστήρας, ο μεγάλος στρατιωτικός, πολιτικός και πρωθυπουργός από την Καρδίτσα, που υπηρέτησε τη χώρα σε χρόνια πολύ δύσκολα,-χρόνια όπου μόνο οι μεγάλοι άνδρες λάμβαναν μεγάλες, διαχρονικές αποφάσεις.
- Ο Γεώργιος Καρτάλης, ο οικονομολόγος, ο πολιτικός, ο αντιστασιακός, ο υπουργός οικονομικών και συντονισμού από τον Βόλο, που σε χρόνια το ίδιο δύσκολα κατάφερε κομβικά επιτεύγματα στην οικονομική πολιτική και έβαλε τις βάσεις για την άνθηση της ελληνικής οικονομίας.
- αρκετές και ποιοτικές θέσεις εργασίας,
- σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές,
- όρους βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους,
- καλύτερη ποιότητα ζωής,
- προστασία της υγείας – για αυτό και πρέπει με προσήλωση να ακολουθούμε ό,τι προβλέπεται σε αυτή τη δύσκολη μάχη με τον Κορωνοιο.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ