Εφαρμογή για «έξυπνο σπίτι» από τον Σκιαθίτη Κώστα Καρακούδα
2021-11-21 15:19:07
Οι νέες τεχνολογίες για το «έξυπνο σπίτι» ενσωματώνουν λειτουργίες, οι οποίες επιτρέπουν τη διαχείριση μίας οικίας μέσω απομακρυσμένου ελέγχου. Ένας Σκιαθίτης ηλεκτρονικός, ο κ. Κώστας Καρακούδας, πριν από λίγες ημέρες παρουσίασε μία εφαρμογή οικιακού ελέγχου, η οποία είναι συμβατή με όλες τις συσκευές και συνδυάζει πολλές τεχνολογίες κατά τη χρήση της. Οπτικοποίησε τη δουλειά του και με ένα σύντομο video που ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, κατέστησε γνωστό σε φίλους και γνωστούς το νέο του project.
O κ. Καρακούδας, ο οποίος είναι απόφοιτος της Ανωτέρας Σχολής Ηλεκτρονικών του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ενώ τον περασμένο Απρίλιο ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές του πάνω στα Εφαρμοσμένα Ηλεκτρονικά Συστήματα στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, μίλησε στο Skiathoslife.gr για τη δουλειά του που αφορά στο «έξυπνο σπίτι» (smart home).
Όποιος παρακολουθήσει το video του Κώστα Καρακούδα, ο οποίος εργάζεται για λογαριασμό της Fraport Greece στο αεροδρόμιο της Σκιάθου (είναι υπεύθυνος στα συστήματα πληροφορικής, τηλεφωνίας, καμερών και ηλεκτρονικών υπολογιστών), μπορεί να διακρίνει μία πλακέτα με τέσσερις εξόδους relay που ελέγχονται τόσο χειροκίνητα, όσο και απομακρυσμένα, μέσω web application με ανάδραση (πρίζες, φωτιστικά, ηλεκτρικές συσκευές) και παρέχει τη δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου των επιπέδων θερμοκρασίας, υγρασίας και φωτεινότητας. Η εφαρμογή που σχεδίασε ο νεαρός ηλεκτρονικός υποστηρίζεται από Android & iOS, καθώς και από συσκευές Windows και το μόνο που απαιτείται είναι σύνδεση στο διαδίκτυο.
https://www.facebook.com/1425195813/videos/4616516568445353/
«Το συγκεκριμένο project που υλοποιήθηκε, εντάσσεται στην τεχνολογία του διαδικτύου των πραγμάτων. Για να γίνει όμως κατανοητό, θα μπορούσε να παρομοιαστεί με το κοινό διαδίκτυο. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση, αντί να αντλούμε κοινές πληροφορίες από κάποιο website αντλούμε πληροφορίες - συνήθως μετρήσεις - από αισθητήρες, συσκευές και μηχανές. Αυτή η επικοινωνία των συσκευών χαρακτηρίζεται ως ΙοΤ (internet of things).
Όσον αφορά το κατασκευαστικό σκέλος τέτοιων εφαρμογών, όπως το «έξυπνο σπίτι», θα έλεγα πως απαιτείται ένας συνδυασμός τεχνολογιών. Συνεπώς, για να γίνει εφικτή η αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και των εφαρμογών πληροφορικής, πέρα από την υλική διασύνδεση, απαιτούνται κάποια στάδια προγραμματισμού», είπε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης εφαρμογής: «Σαφώς το κύριο στοιχείο της είναι η απομακρυσμένη επόπτευση χώρου. Πέραν όμως του ελέγχου οικιακών συσκευών, μπορεί να αξιοποιηθεί μια μεγάλη γκάμα αισθητήρων, π.χ. θερμοκρασίας, υγρασίας, ανίχνευσης καπνού, ανίχνευσης παρουσίας, ποιότητας αέρα κτλ. Έτσι από οποιοδήποτε σημείο μπορούμε να λάβουμε δεδομένα, να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, καθώς και να αλληλοεπιδράσουμε».
Κλείνοντας δε, υπογράμμισε στο Skiathoslife.gr το ευρύ φάσμα χρήσης που έχουν ανάλογες εφαρμογές, πέρα από τον χώρο της βιομηχανίας: «Η επεκτασιμότητα τέτοιων εφαρμογών δεν έχει όρια. Μέχρι πρότινος, είχαμε συνηθίσει να τις εντοπίζουμε στις βιομηχανίες. Πλέον μπορούν να αξιοποιηθούν και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στις αγροτικές καλλιέργειες. Ένας καλλιεργητής θα μπορεί έτσι να εποπτεύει την υγρασία εδάφους ή τις τιμές υγρασίας και θερμοκρασίας του περιβάλλοντος. Οι εταιρείες με μία τέτοια εφαρμογή μπορούν να παρακολουθούν τις παρουσίες ή να διαχειρίζονται τη θέρμανση, ενώ οι Δήμοι θα είναι σε θέση να επιτηρούν τη χωρητικότητα στους κάδους απορριμμάτων. Γενικότερα, τα τελευταία έτη παρατηρείται μια μεγάλη έξαρση στην πρακτική αξιοποίηση αντίστοιχων εφαρμογών και στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να αποτελέσουν βασικό κομμάτι των σύγχρονων κοινωνιών».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ