Το Fake News για την οικία της μητέρας του Μ. Θεοδωράκη στην Μικρά Ασία και η σχέση του με την Σκιάθο
2021-09-05 19:27:23Ο φιλόλογος – μελετητής του Ερυθραιώτικου Ελληνισμού Θοδωρής Κοντάρας με ανάρτησή του διαψεύδει κατηγορηματικά πως η φωτογραφία που απεικονίζει τον Μίκη Θεοδωράκη με την γυναίκα του Μυρτώ και κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι το σπίτι της μητέρας του. Η ανάρτηση έχει ως εξής :
"Κυκλοφορεί ευρύτατα στο διαδίκτυο μια φωτογραφία του Μίκη Θεοδωράκη με τη γυναίκα του Μυρτώ (κόρη του περίφημου μαθηματικού της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης Ηλία Αλτίνογλου) με τη λεζάντα ότι τάχα βρίσκεται μπροστά στο σπίτι της μητέρας του, της Ασπασίας Πουλάκη, στον Τσεσμέ της Ερυθραίας Μ. Ασίας. Αυτό δεν είναι αληθές.
Δεν ξέρω με βεβαιότητα εάν η Ασπασία Πουλάκη είχε γεννηθεί μέσα στον Τσεσμέ ή στο πολύ κοντινό του ναυτικό κεφαλοχώρι, την Αγιά-Παρασκευή (ή Κιόστε). Πάντως εδώ το ζεύγος Θεοδωράκη έχει φωτογραφηθεί έξω από το σπίτι του Θανάση Τσουρού, ένα από τα πρώτα της Αγια-Παρασκευής, καθώς έρχεσαι από τον δρόμο του Τσεσμέ. Το σπίτι αυτό είναι σήμερα το πιο καλοδιατηρημένο από τα ελάχιστα εναπομείναντα αγιαπαρασκευούσικα σπίτια, που ήταν όλα ελληνικά προ του 1922. Φέρει μάλιστα μια πολύ σημαντική επιγραφή για την ταυτότητά του. Στο υπέρθυρο (δες φωτ. 3) αναφέρει ρητά με κεφαλαιογράμματη γραφή τα ακόλουθα:
Α. Σ. ΤΣΟΥΡΟΥΣ ΙΟΥΝΙΟΥ 20 1900
Το σπίτι, συνεπώς, δεν είναι της μητέρας του Θεοδωράκη. Ίσως να φωτογραφήθηκε εκεί μπροστά για δυο λόγους:
α) γιατί του άρεσε και το βρήκε ενδιαφέρον, έτσι καλοδιατηρημένο που είναι, με την ελληνική επιγραφή του, και
β) ίσως η οικογένεια Τσουρού να είχε κάποια συγγενική σχέση με την μητέρα του.
Να ξέρετε επίσης ότι το οικογενειακό επώνυμο Πουλάκης δεν υπήρχε στην Αγιά-Παρασκευή (βλ. Γ. Αικατερίνη, Το χωριό μας, η Αγ. Παρασκευή του Τσεσμέ, εκδ. Μπαλτά, Αθήνα, 2017), ενώ αντίθετα οι Πουλάκηδοι ήταν πολλοί στον Τσεσμέ, στο Λυθρί (όπου έχομε και βρύση του Πουλακιού) και στ’ Αλάτσατα της Ερυθραίας. Εκεί υπήρχαν αρκετές οικογένειες μ’ αυτό το επώνυμο, των οποίων απόγονοι ζουν σήμερα κυρίως στην Κρήτη, στη Χίο και στην Αθήνα.
Αυτά τα ολίγα για την αποκατάσταση της αλήθειας. Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί εδώ και πολλά χρόνια με το λεγόμενο σπίτι του Ηλία Βενέζη στο Αϊβαλί (αντί του πραγματικού σπιτιού, που είναι γωνιακό, δείχνουν ένα άλλο ακριβώς απέναντι από την είσοδο της Αγ. Τριάδας) και το σπίτι του Γ. Σεφέρη στη Σκάλα των Βουρλών, με το οποίο ο μέγας ποιητής δεν είχε απολύτως καμία σχέση. Φαίνεται πως όλα τούτα γίνονται από τουρκικής πλευράς για την εκμετάλλευση προσωπικοτήτων παγκόσμιας ακτινοβολίας, όπως ο Σεφέρης κι ο Μίκης. Στην παγίδα όμως έχουν πέσει αμέτρητοι Έλληνες που επισκέπτονται την Μ. Ασία και αναμασούν τις ψευδείς ειδήσεις άκριτα και αβασάνιστα."
Θοδωρής Κοντάρας
φιλόλογος – μελετητής του Ερυθραιώτικου Ελληνισμού
4 Σεπτεμβρίου 2021
Mε το Skiathoslife.gr επικοινώνησε και η Πρόεδρος της Ένωσης Μικρασιατών Σκιάθου κα Μαρία Βερβέρη για να επιβεβαιώσει τα γραφόμενα του κ. Κοντάρα και να προσθέσει πως το σπίτι είναι το πατρικό του παππού της Αντώνη Τσουρού το οποίο επισκεφτήκανε το 2010 με την μητέρα της Φιλιά Μελεφάλη του γένους Τσουρού (οι παρακάτω φωτογραφίες)
Ν.Τ
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ