Η κυβέρνηση έχει «ξορκίσει» ένα νέο lockdown, ωστόσο δεδομένα πρέπει να θεωρούνται τα στοχευμένα μέτρα οπουδήποτε ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας. Την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε για άλλη μια φορά τη θέση της κυβέρνησης να μη πάει σε νέο lockdown. Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιβληθούν μέτρα τοπικού χαρακτήρα όπως είχε ήδη γίνει σε Κρήτη και Μεσσηνία. «Εάν ξεπεραστούν οι δείκτες ασφαλείας θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, αλλά όχι σε λογικές κλεισίματος της εστίασης ή των νυχτερινών κέντρων».
Στο «κόκκινο» 11 περιοχές - Προβληματίζουν 23
Στα «ραντάρ» της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων βρίσκονται συνολικά 23 περιοχές της χώρας, όπου η θετικότητα ξεπερνά το 3% και σε περιπτώσεις ακόμα και το 7%, ενώ δεν αποκλείεται η λήψη μέτρων τοπικού χαρακτήρα. Σε μίνι lockdown βρίσκεται ήδη η Μεσσηνία, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Χανίων, Ηρακλείου και Ρεθύμνου στην Κρήτη. Ιδιαίτερο προβληματισμό εγείρουν τα ποσοστά θετικότητας κορoνοϊού σε Νάξο, Ικαρία, και Ηλεία με τους ειδικούς να επικεντρώνονται σε 11 περιοχές όπου ο δείκτης θετικότητας ξεπερνά το 4%.Ειδικότερα οι περιοχές που προβληματίζουν:
- Νάξος: 7,70%
- Ικαρία: 6,90%
- Ηλεία: 6,51%
- Ανδρος: 5,36%
- Καβάλα: 4,89%
- Μεσσηνία: 4,80%
- Ιθάκη: 4,78%
- Μύκονος: 4,73%
- Θεσπρωτία:4,42%
- Νήσων: 4,19%
- Κάλυμνος:4,12%
- Ρέθυμνο: 3,97
- Τήνος: 3.91%
- Ρόδος:3,88
- Κοζάνη: 3,71%
- Αχαία: 3,57%
- Κάρπαθος: 3,50%
- Λευκάδα: 3,38%
- Ευρυτανία: 3,32%
- Πρέβεζα: 3,21%
- Σποράδες: 3,15
- Εύβοια: 3,08%
- Χανιά: 3,00%
Στο τραπέζι ακόμη αυστηρότεροι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους
Εάν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς η διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα και δεν αυξηθούν σημαντικά οι ρυθμοί εμβολιασμού, δεν αποκλείεται να αυστηροποιηθούν ακόμη περισσότερο τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και να επιβληθούν νέοι περιορισμοί. Όπως έγραψε νωρίτερα το ethnos.gr, η επιτροπή των ειδικών συνεδρίασε την Τετάρτη προκειμένου να εκτιμήσει την κατάσταση με τη διασπορά του κορονοϊού που έχει διαμορφωθεί σε όλη τη χώρα μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Οι επιστήμονες μελέτησαν βήμα προς βήμα όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας ώστε να αποφανθούν ποιες περιοχές αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα με αύξηση κρουσμάτων, αλλά και για να εξετάσουν πιθανά νέα μέτρα που μπορεί να προτείνουν. Βέβαια τις τελικές αποφάσεις θα τις λάβει η κυβέρνηση, καθώς όπως έχει αποκαλύψει το ethnos.gr, εδώ και λίγες εβδομάδες οι επιστήμονες της επιτροπής αποφάσισαν να μην εισηγούνται πλέον συγκεκριμένα μέτρα στην κυβέρνηση, απλά να παρουσιάζουν τα επιστημονικά στοιχεία, ώστε οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως το πρώτο μέτρο που πιθανώς να εισηγηθούν οι επιστήμονες, ειδικά σε περιοχές με πολύ υψηλό ιικό φορτίο είναι να επανέλθει η μάσκα και σε εξωτερικούς χώρους όπως ίσχυε πριν λίγο καιρό. Η κυβέρνηση από την πλευρά της είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε νέα ακόμη πιο σκληρά μέτρα για ανεμβολίαστους, ώστε να σφίξει κι άλλο ο κλοιός γύρω τους και να περιορισθεί η μετάδοση του ιού. Μάλιστα όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του ethnos.gr, στην περίπτωση που τις επόμενες ημέρες δεν αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών, το σενάριο είναι να εφαρμοστούν μέτρα και σε εμπορικά κέντρα και mall ώστε και εκεί η είσοδος να γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή με εργαστηριακό τεστ. Θα πρόκειται για το δεύτερο βήμα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων χθες, καθώς η κυβέρνηση στοχεύει να εφαρμοσθούν κλιμακωτά οι περιορισμοί.Βέβαια από την άλλη, οι περισσότεροι επιστήμονες που συμβουλεύουν την κυβέρνηση, μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες στο ethnos.gr, θεωρούν ότι πλέον το ποσοστό εμβολιασμού έχει φθάσει σε σημείο που είναι δύσκολο να αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Γι αυτό και εκτιμούν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί το τοίχος ανοσίας, αφού σήμερα το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων στη χώρα ίσα που αγγίζει το 55%.