Συνάντηση της Δημοτικής Αρχής με το Σωματείο Συνταξιούχων Σκιάθου για την "Στέγη Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων"
2021-05-25 21:45:53
άνω στο περιεχόμενο του εγγράφου της αίτησης του παραρτήματος του σωματείου συνταξιούχων στη Σκιάθο, πραγματοποιήθηκε η αιτούμενη συνάντηση με την διοικούσα Δημοτική αρχή πριν μία εβδομάδα στο δημαρχείο.
Παρόντες ήταν εκ μέρους της Δημοτικής αρχής ο κος Δήμαρχος με τους αντιδημάρχους κους Τσανάκα και Γιαννίτση, όπως και της κας προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κας Ματούλας Παπαδούλια.
Το έγγραφο που κατατέθηκε ως βάση του αιτούμενου θέματος εκ μέρους του σωματείου συνταξιούχων, βρίσκεται στην διάθεση του αναγνώστη και σε αυτή τη δημοσίευση, ώστε να μπορεί να έχει καλύτερη εικόνα.
Εκείνο που κατ’ αρχήν νομίζω ότι αξίζει να σχολιαστεί, είναι πως υπήρξε διαφωνία στο αίτημα συστράτευσης των δυνάμεων της διοίκησης του Δήμου, για την υλοποίηση του τόσο αναγκαίου αυτού έργου, το οποίο γίνεται ολοένα και περισσότερο οξύ, δύσκολο, για την ποιότητα ζωής των κατοίκων και κυρίως των εργαζόμενων λαϊκών οικογενειών του νησιού.
Φυσικά και κατατέθηκε στη συζήτηση, πως δεν αντιστοιχεί η ευθύνη αυτή εξ ολοκλήρου πάνω στους ώμους του Δήμου, όμως η Δημοτική διοίκηση συνιστά το δυναμικότερο τμήμα ισχύος του λαού των κατοίκων της Σκιάθου και αυτή θα μπορούσε να ήταν, αν ήθελε, η ηγέτιδα στην επιχείρηση-εκστρατεία δημιουργίας της «Στέγης ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, οικονομικά δυσπραγούντων». Επιχείρηση στην οποία οι δυνάμεις του αιτούντος το αίτημα σωματείου συνταξιούχων, θα ήταν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, επιστρατευμένες παράλληλα και σύμφωνα με τις πρωτεύουσες ενέργειες που θα είχε στην πρόθεσή της να προωρήσει η Δημοτική αρχή.
Αυτή λοιπόν η επιστράτευση που αιτήθηκε από το σωματείο συνταξιούχων, δεν βρήκε ανταπόκριση τουλάχιστον προς το παρόν και σύμφωνα με το χρονικό της πραγματοποιηθείσας συζήτησης.
Τελειώνοντας τη συζήτηση ευχηθήκαμε να μπορέσει να χωρέσει το γρηγορότερο, αλλαγή πλεύσης πάνω στην πολιτική της διοίκησης για το εν λόγω θέμα, για το οποίο νομίζω πως δεν έχει γίνει επαρκώς αισθητή η οξύτητα του προβλήματος στην έκταση που της αξίζει, η οποία βασανίζει όχι μόνον το πληθυσμό των ηλικιωμένων αλλά και όσους αλληλεπιδρούν άμεσα μέσα από την ιδιότητα που τους καθιστά άξιους βοηθείας.
Νομίζω πως πρόκειται για ένα μη εκτιμώμενο σωστά ολίσθημα, το οποίο όμως οι λαϊκές δυνάμεις που καλούνται να επιστρατευτούν, ανεξαρτήτως σημερινής αντιστοίχισης της παραταξιακής τους προτίμησης, θα φροντίσουν και θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν, την δίκαια αναμενόμενη στάση της δημοτικής αρχής χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εκ μέρους του σωματείου αντιστοιχίζονται οι όποιες ευθύνες μεμονωμένα στην παρούσα Δημοτική διοίκηση.
Άλλωστε όπως διατυπώνεται, ο αγώνας για την υποδομή αυτή έχει ήδη ηλικία 18 ετών χωρίς να συμπίπτει με την ηλικία της εξέλιξης αυτής της μορφής των αναγκών του λαού των κατοίκων της Σκιάθου τουλάχιστον.
Η επίσημη μορφή η κατάθεση της πρότασης εκ μέρους του Παραρτήματος του σωματείου συνταξιούχων στη Σκιάθο, ΙΚΑ και επικουρικών ταμείων, δηλαδή συνταξιούχων πρώην μισθωτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, το οποίο εργάζεται πάνω και στο θέμα αυτό από της ιδρύσεώς του.
-"Αίτηση
Προς τη δημοτική αρχή Σκιάθου
Τον Δήμαρχο και κοινοποίηση σε όλες τις Δημοτικές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Σκιάθου.
‘Στέγη ανοιχτής προστασίας ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, οικονομικά δυπραγούντων’
Θέλουμε να καταθέσουμε εκ μέρους του Σωματείου συνταξιούχων που ιδρύσαμε την τελευταία 5ετία και που λειτουργεί και στη Σκιάθο με παράρτημα του, ένα αίτημα προς τη Δημοτική αρχή και κάθε παράγοντα που θα μπορούσε να βοηθήσει με οποιονδήποτε τρόπο, αν είναι δυνατόν συντονισμένα να επιστρατευτεί κάθε δυνατότητά, ώστε να επιτευχθεί η δημιουργία υποδομής "στέγης ηλικιωμένων, χρονίως πασχόντων, οικονομικά δυσπραγούντων" συμπολιτών μας.
Αυτό που θα μπορούσαμε να το πούμε και διευρυμένο ΚΑΠΗ.
Το αίτημα αυτό στηρίζεται και από κατοίκους πέραν των μελών του σωματείου, γιατί άλλωστε δεν αφορά μόνο το πληθυσμό των ηλικιωμένων κλπ, αφορά και όσους αλληλοεπιδρούν άμεσα με την κατάσταση αυτή στην οποία βρίσκονται και το βαθμό ανάγκης προστασίας τους.
Μαζί συνυπογράφει και ο κος Γιάννης Παρίσης ως εκπρόσωπος του δυναμικού του συλλόγου συνταξιούχων ναυτικών και φίλων, ο οποίος εκτός της προσωπικής δράσης στο πολιτιστικό τομέα είναι και ο αδερφός του καπετάν Θωμά που ήταν στη πρώτη γραμμή της προσπάθειας αυτής πριν σχεδόν δύο δεκαετίες.
Φυσικά και στην προσπάθειά αυτή δεν αρμόζει να αφεθεί από μόνη της η δημοτική αρχή χωρίς την υπεύθυνη συμμετοχή και του σωματείου σε ένα τακτικό προγραμματισμένο απολογισμό του έργου και επανεκτίμηση των προτεραιοτήτων κάθε φορά.
Είναι γνωστή σε κάποιο βαθμό η προσπάθεια που άρχισε με κάποια οργανωμένη μορφή, πριν από 18 χρόνια με μπροστάρηδες την πενταμελή επιτροπή, της οποίας ο κύριος εκπρόσωπος και πρωτοστατών ήταν ο καπετάν Θωμάς ο Παρίσης, συναποτελούμενης της τότε πενταμελούς επιτροπής, από τον παπα Γιώργη, τον Βασίλη Καραθάνο, τον Αντώνη Γαρυφάλλου και τον Γιώργο Καραστατήρα.
Όπως εξίσου γνωστό και συνυφασμένο είναι το κεφάλαιο που έχει αφεθεί από Σκιαθίτες κληροδότες, κυρίως σε ακίνητα, για την κάλυψη ομόλογων αναγκών του λαού του νησιού-ιδιαίτερης πατρίδας τους, που εκείνοι είχαν προβλέψει ότι θα προέκυπταν από την εξέλιξη της κοινωνίας και στο μικρό αλλά τόσο ενδιαφέρον αυτόν τόπο αφού οι ίδιοι είχαν γίνει μάρτυρες αυτής της εξέλιξης από τα χρονικά της μετανάστευσής τους, οι περισσότεροι σε χώρους που η εκεί οικονομική κατάσταση είχε επιβάλλει την ανάγκη δημιουργίας τέτοιων δομών.
Η σκληρότητα του ανταγωνισμού σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας των ανθρώπων τους είχε από τότε γίνει αισθητή, όπως και το αποτέλεσμα της απομόνωσης των ατόμων με ιδιαίτερο το βάρος στους αδυνατοτέρους, όπως είναι και οι ομάδες που περιγράφονται, ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες, οικονομικά δυσπραγούντες χωρίς να είναι φυσικά μόνοι αυτοί.
Βέβαια οι κληροδότες αυτοί έβλεπαν με τον ίδιο τρόπο και σε άλλες πτυχές του δυναμικού του λαού της Σκιάθου, όπως η μόρφωση των οικονομικά αδυνάτων νέων, που χρειαζόταν και ήθελαν με επιμονή να συνεχίσουν τις σπουδές τους μακριά από την εστία τους.
Στην προσπάθεια που είχε γίνει στην αρχή της ανάδειξης ύπαρξης μιας τέτοιας ‘στέγης ανοιχτής προστασίας’, είχαμε βρει ανταπόκριση και από την πλευρά της τοπικής εκκλησίας, στο πρόσωπο του παπα Γιώργη, ο οποίος πήρε τόσο ζεστά το θέμα αυτό, ώστε να προτείνει την προσφορά του οικοπέδου του Αγίου Γεωργίου για την εγκατάσταση μιας τέτοιας υποδομής.
Επίσης είναι γνωστή η ύπαρξη χώρων κοινής ιδιοκτησίας, όπου μπορούν να δεχτούν την εγκατάσταση και την αξιοποίησή τους προς ικανοποίηση τέτοιου είδους αναγκών.
Ιδιαίτερο παράδειγμα είναι επίσης και ο χώρος του ελαιουργικού συνεταιριστικού εργοστασίου που βρίσκεται εντός της πόλης και ο οποίος αποτελεί, ιστορικά και εν δυνάμει, περιουσία του λαού της Σκιάθου χωρίς όμως να έχει υπάρξει η απαραίτητη μέριμνα εκ μέρους των τοπικών αρχών του κράτους, για την διάσωσή του από την βίαιη ιδιωτικοποίησή του και την απώλεια επομένως της σχέσης αυτής με το λαό της Σκιάθου, του οποίου αποτελεί κομμάτι της πατρίδας και του πολιτισμού του.
Ειδικά μάλιστα για το κεφάλαιο αυτό, θέλουμε να εκφράσουμε την διάσπαρτη και έντονη ανησυχία του λαϊκού δυναμικού της Σκιάθου για την τύχη της περιουσίας αυτής, αναλαμβάνοντας εν μέρει την ευκαιρία να αναδείξουμε κατ' αρχήν και τη διάσταση αυτή της κοινωνικής ζωής και ευθύνης στο τόπο μας.
Το σωματείο συνταξιούχων πρώην μισθωτών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που λειτουργεί με το παράρτημα του και στη Σκιάθο, είχε προτείνει δημόσια όχι αμφιμονοσήμαντα, σαν ικανό χώρο για την κάλυψη αυτής της ανάγκης της ‘στέγης ανοιχτής προστασίας’, το ακίνητο του πρώην Κέντρου Υγείας.
Αν όμως έχει αυτό έχει δεσμευτεί για την κάλυψη αναγκών που τώρα στεγάζονται στο χώρο του σημερινού Δημαρχείου, τότε ο χώρος που αντίστοιχα αποδεσμεύεται, θα μπορούσε να συνεκτιμηθεί και να εξυπηρετήσει μια τέτοια εξέλιξη.
Χαρακτηριστική είναι της διάθεσης των τότε υποστηρικτών της κίνησης εκείνης, για την δημιουργία της εν λόγω υποδομής, είναι η πρόθεση, πχ, που διατύπωσε ο αείμνηστος καπετάν-Θωμάς να δίνει από τη σύνταξή του, το ονομαζόμενο δώρο των Χριστουγέννων, το οποίο φυσικά και σε απόλυτη συνάφεια με το όλο ζήτημα, τώρα πια έχει φροντίσει το κράτος να καταργήσει.
Φυσικό είναι βέβαια η ίδια η δημοτική αρχή να κάνει την καταλληλότερη κατά την εκτίμησή της επιλογή για τον καταλληλότερο χώρο ή χώρους και τρόπους.
Να προσθέσουμε επίσης ότι πτυχή του αιτήματος αυτού αποτελεί και η 'στέγη φιλοξενίας ασθενών και συνοδών τους' στο Βόλο, την οποία έχει αναδείξει καταθέσει σαν πρόταση τελευταία και η ‘Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Σκιάθου’, στο δημοτικό συμβούλιο.
Κλείνοντας θέλουμε να σημειώσουμε ότι φυσικά δεν παραγνωρίζουμε τη σημασία ανάλογων υποδομών που χρειάζονται και για άλλες κοινωνικές ανάγκες, πχ βρεφικός και παιδικός σταθμός ή σταθμοί, ικανής δυναμικότητας για την εξυπηρέτηση του συνόλου των εργαζόμενων οικογενειών και κυρίως των νέων, που σημαίνει τη δέσμευση αντίστοιχων κοινοχρηστικών χώρων.
Η ‘διοικούσα επιτροπή του παραρτήματος Σκιάθου’ του παραπάνω σωματείου συνταξιούχων με την συμπαράσταση του δυναμικού του συλλόγου συνταξιούχων ναυτικών και των φίλων αυτών.
Σκιάθος Τετάρτη 28 Απριλίου 2021.
Εκ μέρους του Παραρτήματος στη Σκιάθο
του σωματείου ΙΚΑ και επικουρικών ταμείων συνταξιούχων Μαγνησίας
Καραστατήρας Γιώργος και Κυριακούλης Κωνσταντίνος.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ