Χρ. Τριαντόπουλος: Νέο καθεστώς στήριξης των επιχειρήσεων μέσω της επιδότησης παγίων δαπανών
2021-03-11 15:13:53
Ένα νέο σχήμα στήριξης των επιχειρήσεων ανακοίνωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της παρουσίασης της δέσμης μέτρων οικονομικής στήριξης εν μέσω της οικονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού. Το μέτρο -μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα της δέσμης- εξειδικεύτηκε στη συνέχεια από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, το οικονομικό επιτελείο, και τον Γενικό Γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής, κ. Χρήστο Τριαντόπουλο. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τριαντόπουλος ανέφερε, κατά την ανακοίνωση στο Υπουργείο Οικονομικών, τα εξής:
«Σε συνέχεια της σχετικής νομοθετικής πρόβλεψης, εξειδικεύουμε τα χαρακτηριστικά του νέου καθεστώτος στήριξης των επιχειρήσεων υπό τη μορφή επιδότησης επί των παγίων δαπανών. Ο σκοπός του νέου καθεστώτος είναι η επιδότηση επιχειρήσεων με εργαζομένους, μέσω πιστωτικού που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.
Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών. Η ενίσχυση θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος. Έτσι, αξιοποιείται και η πρόβλεψη του σημείου 3.12 του Προσωρινού Πλαισίου για τη στήριξη επιχειρήσεων.
Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:
- Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
- Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
- Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
- Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους, είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
- Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς, και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.
- Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
- Δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019, με ειδική μέριμνα, όμως, για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
- Δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ