Ταξίδεψε και ταξιδεύει στις μεγάλες και μικρές γωνιές της Ελλάδας, αναζητά, ψάχνει, βρίσκει ανθρώπους, φαγητά, μυρωδιές, ταβέρνες, κουτούκια αλλά και γιορτές και τελετές και σιωπές. Δοκιμάζει, γεύεται, κυρίως ζει τους τόπους και τους ανθρώπους, καταγράφει εντυπώσεις, συγκινήσεις, αναμνήσεις. Όλα αυτά και πολλά άλλα, έγιναν ένα βιβλίο που με τίτλο "Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας" (εκδ. Γαστρονομικές Κοινότητες Ελλάδος ΑΜΚΕ" μας ταξιδεύει σε μια Ελλάδα που μέχρι χτες ήταν αυθόρμητα παρούσα, σήμερα όμως πρέπει να την αναζητήσεις για να την βρεις. Για αυτή την Ελλάδα και για το βιβλίο του, θέσαμε στον συγγραφέα μερικές ερωτήσεις.
Συνέντευξη στον Αντώνη Κυριαζάνο
Συστήστε μας με δυο λόγια το "Αλφαβητάρι Ελληνικής Γαστρονομίας”.
Από την εισαγωγή σας, καταλαβαίνουμε ότι κάθε του λήμμα είναι βιωμένο, έχει προκύψει από την προσωπική σας συνάντηση με αυτό. Πώς έγινε αυτό κατορθωτό, τι απαίτησε;
Κατ’ αρχάς, απαίτησε πολλά ταξίδια, από άκρη σ’ άκρη σ’ όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εντοπισθούν οι γνωστοί και να ξετρυπωθούν οι άγνωστοι θησαυροί της χώρας. Κατόπιν, έπρεπε να βρω τους ανθρώπους που να με καθοδηγήσουν να γνωρίσω τα "δαιμόνια” κάθε τόπου. Από εκεί και πέρα, χρειαζόταν ο απαραίτητος χρόνος για να κερδίσω την εμπιστοσύνη και να μου αποκαλυφθούν πράγματα, να χαθώ μέσα σ’ αυτά και να μάθω, να γευτώ, να πιώ, και τελικά να αποτελέσω κι εγώ ένα κομμάτι του θέματός μου. Δηλαδή, παράλληλα με την έρευνα πεδίου, γινόταν και μια έρευνα εσωτερική που αφορούσε τη σχέση μου με όσα συνέβαιναν γύρω μου. Πιστεύω ότι αυτή η προσέγγιση πρόσθεσε μεγάλη αμεσότητα στο αποτέλεσμα.