SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Σκιάθος - Αλόννησος | Διαγωνισμός Φωτογραφίας της Wikipedia "Wiki Loves Earth" με θέμα του προστατευμένους τόπους

2017-05-29 19:57:25
Το Wiki Loves Earth είναι διαγωνισμός φωτογραφίας και συνεισφοράς περιεχομένου, που απευθύνεται σε φωτογράφους (ερασιτέχνες και μη) οι οποίοι θα φωτογραφίσουν μνημεία της φύσης και προστατευόμενους τόπους στην Ελλάδα και θα ανεβάσουν τις φωτογραφίες με ελεύθερη άδεια χρήσης στην Βικιπαίδεια και συγκεκριμένα στο αποθετήριο εικόνων Wikimedia Commons. Ο διαγωνισμός στοχεύει:
  • στην ενημέρωση και τον εμπλουτισμό των διαδικτυακών εγχειρημάτων που υποστηρίζονται από το Wikimedia Foundation, όπως η Βικιπαίδεια, με φωτογραφίες των φυσικών μνημείων και των προστατευόμενων εκτάσεων στο έδαφος της Ελλάδας
  • στη δημιουργία εικόνων για μεγάλο αριθμό φυσικών μνημείων και προστατευόμενων εκτάσεων στην Ελλάδα,  που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν ελεύθερα όλα τα ενδιαφερόμενα φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Με την παραχώρηση ελεύθερης άδειας χρήσης οι φωτογραφίες καθίστανται ιδιοκτησία της ανθρωπότητας – θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε για οποιονδήποτε σκοπό, αρκεί να αναφέρεται ο φωτογράφος και η πηγή από όπου αποκτήθηκε η φωτογραφία.

Συμμετοχή

Στον διαγωνισμό “Wiki Loves Earth” μπορεί να συμμετάσχει  ο καθένας και η καθεμία. Για να λάβετε μέρος, θα πρέπει να εγγραφείτε στο Wikimedia Commons – ένα εγχείρημα αδελφικό της Wikipedia – να βρείτε στον κατάλογο των τοποθεσιών ένα μέρος που είναι κοντά σε εσάς ή που σας ενδιαφέρει, να τραβήξετε μια φωτογραφία και να να ανεβάσετε τις φωτογραφίες στο Wikimedia Commons. Οι φωτογραφίες που θα ανεβάσετε θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι δικές σας δημιουργίες και όχι τρίτων.

Όροι συμμετοχής

  1. Μπορείτε να υποβάλετε φωτογραφίες που τραβήξατε πρόσφατα ή που έχετε τραβήξει κατά το παρελθόν. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι οι φωτογραφίες πρέπει να ανεβούν κατά τη διάρκεια της περιόδου του διαγωνισμού. Ο διαγωνισμός αρχίζει την 1η Μαΐου 2017 (00:01 ώρα Ελλάδας) και λήγει την 31η Μαΐου 2017 (23:59 ώρα Ελλάδας).
  2. Όλες οι συμμετοχές πρέπει να είναι πρωτότυπες φωτογραφίες που υποβάλλονται από τον ίδιο τον δημιουργό τους. Φωτογραφίες που υποβάλλονται από οποιοδήποτε άλλο άτομο εκτός από τον φωτογράφο (ακόμη και με την άδειά του) δεν γίνονται δεκτές.
  3. Στον διαγωνισμό μπορεί να λάβει μέρος ο καθένας και η καθεμία, εκτός από τα μέλη του WMUG Ελλάδας και τα μέλη της κριτικής επιτροπής.
  4. Οι φωτογραφίες πρέπει να δημοσιευτούν με ελεύθερη άδεια χρήσης, κατά προτίμηση υπό τους όρους της άδειας CC BY-SA.
  5. Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει όσες φωτογραφίες και από όσους τόπους επιθυμεί.
  6. Κάθε φωτογραφία πρέπει να απεικονίζει μια συγκεκριμένη φυσική προστατευόμενη περιοχή από τον σχετικό κατάλογο περιοχών. Επιτρέπεται και η υποβολή φωτογραφιών αξιόλογων αντιπροσωπευτικών ειδών (ζώα, φυτά κ.λπ.) που τραβήχτηκαν σε επιλέξιμη περιοχή, αρκεί το είδος και η περιοχή να έχει ταυτοποιηθεί σωστά.
  7. Η κάθε φωτογραφία θα πρέπει να έχει ανάλυση τουλάχιστον 2 megapixels. Επιτρέπεται η συμμετοχή φωτογραφιών τραβηγμένων με ασπρόμαυρο φιλμ ή σκαναρισμένων φωτογραφιών (για παλαιότερες φωτογραφίες τραβηγμένες με φιλμ και εφόσον έχουν σκαναριστεί με την αντίστοιχη ανάλυση).
  8. Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει υποχρεωτικά, στις προτιμήσεις  του λογαριασμού του στο Wikimedia Commons, να δηλώσει μια ενεργή διεύθυνση email  και να ενεργοποιήσει τη δυνατότητα λήψης email, ώστε να είναι δυνατή η επικοινωνία μαζί του σε περίπτωση που κερδίσει βραβείο.
  9. Η παραλαβή των χρηματικών ή/και άλλων βραβείων μπορεί να γίνει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2017.
Οι καλύτερες φωτογραφίες θα επιλεγούν από κριτική επιτροπή μέχρι το τέλος Ιουλίου 2017. Κάθε φωτογραφία θα κριθεί με βάση την τεχνική αρτιότητά της, την αξία της όσον αφορά τον τόπο ή το αντικείμενο του περιβάλλοντος το οποίο αποτυπώνει/αναδεικνύει, και την αξία της για την εικονογράφηση λημμάτων στην Βικιπαίδεια. Η τελετή απονομής των βραβείων θα γίνει το φθινόπωρο του 2017. Μετά την ανάδειξη των πρώτων θέσεων στον ελληνικό διαγωνισμό, οι νικήτριες φωτογραφίες θα προωθηθούν στο διεθνές διαγωνιστικό μέρος του Wiki Loves Earth.

Περιοχές που περιλαμβάνονται στον διαγωνισμό

Οι προστευευόμενες περιοχές στην Ελλάδα εκτείνονται σε όλη την έκτασή της, ως Εθνικά Πάρκα και Δρυμοί, Διατηρητέα Μνημεία της Φύσης, υδροβιότοποι και άλλες προστατευόμενες περιοχές. Στον κατάλογο του διαγωνισμού περιλαμβάνονται όλες οι περιοχές Natura 2000, η έκταση των οποίων καλύπτει ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας και παρέχει σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού την ευκαιρία πρόσβασης σε μια κοντινή διαγωνιστική τοποθεσία. Πρακτικά, οποιοσδήποτε μπορεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό χωρίς να χρειαστεί να ταξιδέψει περισσότερα από 30 χλμ από κάποιο αστικό κέντρο για να βρεθεί σε μια προστατευόμενη περιοχή, ενώ είναι πιθανό να ζει ήδη πολύ πιο κοντά σε μία από αυτές.
Ο κατάλογος των περιοχών που περιλαμβάνεται στον διαγωνισμό βρίσκεται σε αυτήν τη σελίδα. Είναι απαραίτητο με κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε να συμπληρώνετε στο σχετικό πεδίο των κωδικό της περιοχής όπου λήφθηκε η φωτογραφία. Όταν ανεβάζετε φωτογραφίες ακολουθώντας το σύνδεσμο από τον κατάλογο περιοχών, ο κωδικός συμπληρώνεται αυτόματα.

Παραδείγματα

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα φωτογραφιών, που συμμετείχαν σε προηγούμενες διοργανώσεις άλλων χωρών, που βρίσκονται ήδη στο αποθετήριο εικόνων http://commons.wikimedia.org. Ο διαγωνισμός ζητά από τους ενδιαφερόμενους να συμμετέχουν στον διαγωνισμό με τέτοιου είδους εικόνες.
Shangrila Resorts.jpgO Fanal, Ilha da Madeira, Portugal.jpg Steinbock 14962940265.jpg Spinne Bratental Ps.jpg Guepier d'europe au parc national Ichkeul.jpg Червоні карпатські гори.jpg WolayerSee.jpg Camargue Étang de Vaccarès.jpg Abismo Anhumas, Bonito, MS 2.JPGTatry i Spisz1.jpg Flamant rose Salines de Thyna.jpg Klonglan waterfall 03.jpg Lena Delta B.Lyakhovsky Island 2010-09-28 Boris.jpg Roosa hommikuudu Tolkuse rabas.jpg SkiLines.JPG