SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Eπίτιμος δημότης Σκοπέλου ο Γάλλος αρχιτέκτονας Μαρκ Ελντ

2020-11-14 09:39:46
Eπίτιμος δημότης Σκοπέλου θα αναγορευτεί ο διακεκριμένος Γάλλος αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και συγγραφέας Μαρκ Ελντ. Ομόφωνη απόφαση έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Σκοπέλου, μετά από πρόταση της κ. Δήμητρας Ρέκκα. } Στην πρότασή της η κ. Ρέκκα ανέφερε: Η πλειοψηφία των κατοίκων της Σκοπέλου γνωρίζει τον Γάλλο «σύγχρονο φιλέλληνα» Μαρκ Ελντ, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος του νησιού από το έτος 1990. Αρχιτέκτονας, σχεδιαστής και συγγραφέας, ήταν ήδη καταξιωμένος στη χώρα του με διαπρεπή καριέρα και διεθνή φήμη και πελατεία, ενώ έργα του εκτίθενται σε μουσεία του εξωτερικού. Τα τριάντα χρόνια παραμονής του στο νησί, ανέπτυξε σημαντική δραστηριότητα στον τομέα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής. Αφιερωμένος με πάθος στις επινοήσεις της σε συνδυασμό με την τοπική τεχνογνωσία και τις ικανότητες των μαστόρων, ερεύνησε και κατέγραψε μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, διασώζοντας έτσι σημαντικές πληροφορίες και στοιχεία για τους μελλοντικούς μελετητές. Στη συνέχεια, με τον σχεδιασμό και την κατασκευή δώδεκα και πλέον πρωτότυπων κατοικιών, είχε την ευκαιρία να εφαρμόσει τις αρχές της αρχιτεκτονικής φιλοσοφίας του: Τη χρήση των τοπικών δυνατοτήτων, τόσο από πλευράς εργασίας όσο και από πλευράς υλικών, αξιοποιώντας τα γεωγραφικά, κλιματικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά του τόπου. Παράλληλα με τη συγγραφή δύο βιβλίων αρχιτεκτονικής – αποκλειστικά για τη Σκόπελο – και με τα πάμπολλα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, συνέβαλε στην ανάδειξη του νησιού μας διεθνώς.
Τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε την αναγόρευσή του ως Επίτιμου Δημότη Σκοπέλου διότι με το κύρος του και τη σημαντική δραστηριότητα που ανέπτυξε στον τομέα της τοπικής λαϊκής αρχιτεκτονικής όχι μόνο μελέτησε και διέσωσε σπουδαίες πληροφορίες για τις τεχνικές ικανότητες των τοπικών μαστόρων. Παράλληλα πρόβαλε το νησί της Σκοπέλου σε ακαδημαϊκό επίπεδο με τη συγγραφή δύο βιβλίων αρχιτεκτονικής και με πολλά δημοσιεύματα σε έγκριτες εφημερίδες και περιοδικά του ξένου Τύπου.
Το 1974 ο Μαρκ Ελντ επικεντρώθηκε στην καριέρα του ως ανεξάρτητος αρχιτέκτονας, διερευνώντας σε μεγάλο βαθμό τη σχέση μεταξύ της παραδοσιακής και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής, χωρίς όμως ποτέ να εγκαταλείψει το βιομηχανικό σχέδιο. Αρχικά σχεδίασε ορισμένες κατοικίες περιορισμένης κλίμακας και συνέχισε με τον σχεδιασμό πολύ μεγαλύτερων κτισμάτων. Από το 1974 έως το 1978 σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή μιας κατοικίας από ατσάλι (το Σπίτι της Ουτοπίας), μέσα σε ένα έλος στην κοινότητα Gif-sur-Yvette [21] στα νοτιοδυτικά προάστια του Παρισιού,[22] επηρεασμένος από την Ουτοπία του Τόμας Μορ. Την ίδια περίοδο δημιούργησε τρία σπίτια στην κοινότητα Zilia, στην περιοχή Balagne της Κορσικής και συνεργάστηκε με τον Jean-Loup Roubert στην κατασκευή του ξενοδοχείου Hôtel Frantel στην πόλη Ρενς της Βόρειας Γαλλίας, για το οποίο πραγματοποίησε όλη την εσωτερική διαρρύθμιση. Το 1990 ο Μαρκ Ελντ έφυγε από το Παρίσι για να εγκατασταθεί μόνιμα στο νησί της Σκοπέλου. Αρχικά, ασχολήθηκε με την ανακαίνιση μιας παλαιάς αγροικίας, στο εγκαταλελειμμένο από τους σεισμούς χωριό του Παλαιού Κλήματος. Η ανακάλυψη της τοπικής τεχνογνωσίας τον οδήγησε να ενδιαφερθεί για την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του τόπου. Αφιερώθηκε στην έρευνα και συγγραφή και το 1994 εξέδωσε το βιβλίο «Σπίτια της Σκοπέλου» που αφορά στη λαϊκή αρχιτεκτονική του νησιού. Το βιβλίο κυκλοφόρησε σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά), με πρόλογο του πρώην υπουργού Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό, την κατασκευή και την επίπλωση δώδεκα περίπου πρωτότυπων κατοικιών στο νησί της Σκοπέλου. ΗΡΩ ΚΑΓΙΟΠΟΥΛΟΥ / ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑ