ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΣΚΙΑΘΟ | του Γιώργου Σανιδά
2020-09-23 00:02:43
Παρότι το έχουμε γράψει αρκετές φορές, στη Σκιάθο κυκλοφορεί ακόμα ο μύθος πως ο αριθμός των τουριστών της με 100% πληρότητα, ξεπερνά τις 50000. Η αλήθεια είναι πως δεν φτάνει ούτε στα μισά! Κι αυτό το αποδεικνύουν φυσικά τα διαθέσιμα κρεβάτια στο νησί που είναι ζήτημα αν αγγίζουν τα 20000.
Το ξενοδοχειακό δυναμικό για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία απ’ το Επιμελητήριο, έχει καταγεγραμμένα ως το 2019, 86 ξενοδοχεία στο νησί με 6908 κλίνες. Απ’ αυτά 5 είναι των 5 αστέρων με δυναμικότητα 1327 κλινών, ενώ τα περισσότερα (49) είναι μόλις δύο και ενός αστέρα. Ας μη βιαστεί όμως κανείς να πει πως από τα παραπάνω στοιχεία διαφαίνεται ότι πάσχουμε σε ποσότητα κλινών- άρα και επισκεπτών.
Αντίθετα, οι αριθμοί λένε πως κατέχουμε το 63% των επισκεπτών στις Σποράδες (10921 κλίνες), το 33% ολόκληρης της Μαγνησίας (20127 κλίνες) και το 24% όλης της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Αποτελούμε το 0,8% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας, ξεπερνάμε δε σε κλίνες περιφερειακές ενότητες όπως της Δυτικής Μακεδονίας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Βοιωτίας, της Άρτας, της Πρέβεζας, της Θεσπρωτίας, της Φωκίδας, της Φθιώτιδας, ολόκληρα νησιώτικα συμπλέγματα κλπ.
Προκύπτουν λοιπόν αβίαστα τα εξής:
-Η Σκιάθος σε σχέση με το μέγεθος και τον μόνιμο πληθυσμό της, κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική τουριστική αγορά με σημαντική συνεισφορά στο τουριστικό ΑΕΠ (περίπου 0,7%) άρα και στα δημόσια έσοδα.
Με βάση αυτά τα στοιχεία και τις πάγιες πια ελλείψεις στις υποδομές της- λιμάνι, μαρίνα κλπ-, της οφείλει πολλά το δημόσιο και πρέπει επιτέλους να της τα ανταποδώσει.
-Με δεδομένο πως η φέρουσα ικανότητα του νησιού, όπως έχουμε αναλύσει παλιότερα, είναι 20000 τουρίστες ώστε να μη διαταραχθεί περισσότερο το περιβάλλον, οι ιδιοκτήτες των καταλυμάτων καλούνται να βελτιώσουν τις υφιστάμενες μονάδες τους προκειμένου να δικαιούνται υψηλών τιμών χρέωσης.
-Η Σκιάθος δεν χρειάζεται περισσότερο κόσμο στη φουλ σεζόν, ούτε άλλες τσιμεντένιες επενδύσεις. Χρειάζεται να αυξήσει την περίοδο πληρότητας που είχε συρρικνωθεί στις 40 ημέρες, και μιλάμε ασφαλώς για την προ κορονοιού εποχή…
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ