SKIATHOS Ο καιρός σήμερα

Πληθώρα ναυαγίων στη Σκόπελο

2020-05-20 08:57:17
Αίτημα για κέντρο ενημέρωσης υποβρύχιων μουσείων και ανάδειξης των ενάλιων θησαυρών από τον δήμαρχο Σταμάτη Περίσση.
Κυρίαρχη προτεραιότητα αποτελεί για τη Σκόπελο η δημιουργία κέντρου ενημέρωσης υποβρύχιων μουσείων, αντίστοιχο με εκείνο της Αλοννήσου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και ταυτόχρονα η επίσπευση των διαδικασιών ανάδειξης των πολυάριθμων ενάλιων θησαυρών που διαθέτει το νησί. Το πλοίο με την επωνυμία «Χριστόφορος» που ανήκει στη νεότερη περίοδο, αποτελεί ήδη πόλο έλξης για τους λάτρεις των καταδύσεων, ενώ το νησί διαθέτει πολλά αρχαία ναυάγια, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν μακροπρόθεσμα την εναλλακτική τοπική τουριστική δραστηριότητα.
Ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης βρέθηκε στην Αλόννησο, στο πλαίσιο των εγκαινίων του πρώτου Κέντρου Ενημέρωσης Υποβρύχιων Μουσείων για το αρχαίο ναυάγιο στην Περιστέρα.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης τους στο νησί της Αλοννήσου ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σκοπέλου Αγγελο Ξηντάρη, συζήτησαν με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό και πρότειναν σε συνεργασία με το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου, τη δημιουργία ενός ανάλογου κέντρου στο νησί, δεδομένου ότι πραγματοποιούνται ήδη καταδύσεις στο σύγχρονο ναυάγιο «Χριστόφορος» που βρίσκεται στην περιοχή του Πανόρμου.
Εξίσου βασικό θέμα το οποίο συζήτησαν με την διευθύντρια της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού Παρή Καλαμαρά ήταν ο σχεδιασμός και η προώθηση των αρχαιολογικών ερευνών στα αρχαία ναυάγια της Σκοπέλου.
Στην συνέχεια συζήτησαν με τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, την αντιπεριφερειάρχη Δωροθέα Κολυνδρίνη και τον περιφερειακό σύμβουλο Αθανάσιο Ζλατούδη, για την πορεία του προγράμματος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Ανάπτυξης (ΟΧΕ) Βορείων Σποράδων, έτσι ώστε να γίνει η κατάθεση κατάλληλων προτάσεων μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Τέλος, με τον δήμαρχο Αλοννήσου Πέτρο Βαφίνη, συζήτησαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία των δυο νησιών.
Επείγον αίτημα 
Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον δήμαρχο Σκοπέλου Σταμάτη Περίσση, ο οποίος υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο για το νησί να αναπτύξει ανάλογο πεδίο δράσης σχετικά με τον καταδυτικό τουρισμό, υπενθυμίζοντας ότι οι αρχαιολογικές έρευνες στο αρχαίο ναυάγιο της Αλοννήσου είχαν ξεκινήσει την δεκαετία του 1990, τοποθετώντας την περιοχή των Β. Σποράδων στον παγκόσμιο χάρτη του εναλλακτικού και ποιοτικού τουρισμού.
Κατά συνέπεια πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία που απαιτείται για την ανάδειξη των ναυαγίων του νησιού που ενδείκνυνται για την ανάπτυξη συγκεκριμένης δραστηριότητας.
Ο δήμαρχος Σκοπέλου επισήμανε ότι η ύπαρξη ενός ναυαγίου της νεώτερης περιόδου που αποτελεί ήδη πόλο έλξης για τους φίλους του καταδυτικού τουρισμού, καθιστά αναγκαία την λειτουργία κέντρου ενημέρωσης επισκεπτών, ενώ τόνισε παράλληλα ότι πρέπει να δοθεί ανάλογη βαρύτητα από την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων και τους συναρμόδιους φορείς και στα αρχαία ναυάγια του νησιού.
Αρχαία ναυάγια στη Σκόπελο 
Το 1969 οι θαλάσσιες περιοχές των όρμων Πάνορμος, Στάφυλος και Αγνώντας της νήσου Σκοπέλου κηρύχθηκαν ως ενάλιοι αρχαιολογικοί χώροι, επειδή επισημάνθηκαν αρχαία λείψανα και ναυάγια, καθώς και αρχαία αγγεία στο βυθό της θάλασσας, γεγονός που επιβεβαιώθηκε ύστερα από πρόσφατες έρευνες της Εφορείας Ενάλιων Αρχαιοτήτων στα τέλη του 2017.
Σημαντικό είναι το βυζαντινό ναυάγιο νήσου Δασιάς, στο βορειοδυτικό άκρο της Σκοπέλου, μιας περιοχής που βρίσκεται σε οπτική επαφή με το Νέο Κλήμα της Σκοπέλου.
Το ναυάγιο αποτελείται από αμφορείς που βρέθηκαν σε βάθη 17-20 μέτρων. Επίσης παρατηρούνται μικρότερες συγκεντρώσεις, σε βάθη έως 30 μέτρων. Το συγκεκριμένο ναυάγιο, θα μπορούσε να αποτελέσει επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο.
Σύγχρονο ναυάγιο 
Στον κηρυγμένο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο του όρμου Πάνορμος έχει επίσης βυθιστεί ένα σύγχρονο πλοίο, το φορτηγό ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ, το οποίο μπορεί, επίσης, να αποτελέσει επισκέψιμο ενάλιο αρχαιολογικό χώρο.
Πόλο έλξης για τους απανταχού φίλους του καταδυτικού τουρισμού αποτελεί ήδη το ναυάγιο πλοίου με την επωνυμία «Χριστόφορος» στον Πάνορμο της Σκοπέλου, το οποίο είναι πλέον προσβάσιμο στο κοινό με απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού.
Μετά από προσπάθειες πολλών ετών, το Καταδυτικό Κέντρο Σκοπέλου, σε συνεργασία με την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και την Περιφέρεια Θεσσαλίας κατόρθωσαν να οριοθετήσουν τον ενάλιο αρχαιολογικό χώρο στον όρμο Πανόρμου στη Σκόπελο, απελευθερώνοντας για κατάδυση το καλύτερα διατηρημένο ναυάγιο πλοίου στις ελληνικές θάλασσες. Το ναυάγιο, που ανήκει στην σύγχρονη περίοδο και ανάγεται στο 1982, προσφέρεται για καταδύσεις όλο τον χρόνο και βρίσκεται σε μέγιστο βάθος 38 μέτρων.
Για την υλοποίηση του στόχου απαιτήθηκαν προσπάθειες δύο ετών, ερευνήθηκε η γύρω περιοχή από κλιμάκιο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και εξαιρέθηκε το συγκεκριμένο ναυάγιο, προκειμένου να δοθεί για καταδύσεις αναψυχής.
Η προσπάθεια να ανοίξει το συγκεκριμένο ναυάγιο εντάσσεται στο πλαίσιο του βραβευμένου προτύπου καινοτόμου σχεδίου ανάπτυξης έργου του ΕΣΠΑ «Ανω Μαγνήτων Νήσοι».
Πηγή: Γλ. Υδραίου, Ταχυδρόμος