H ΣΕΛΗΝΟΦΕΓΓΗΣ ΝΥΞ ΕΝ ΣΚΙΑΘΩ / του Γιώργου Σανιδά
2020-02-09 22:32:24
Αν κάποιος θέλει να πάει μια βόλτα στο φεγγάρι, οι μέρες προσφέρονται καθώς μέχρι αύριο το βράδυ θα φθάσει στο περίγειο της ελλειπτικής τροχιάς του, δηλαδή στην κοντινότερη απόσταση από τη Γη (360.461 χιλιόμετρα).
Αν πάλι θέλει να το δει πιο υπέρλαμπρο από ποτέ ας ατενίσει απόψε επισταμένως τον ουρανό όπου θα φαίνεται μεγαλύτερο και πιο φωτεινό από ό,τι συνήθως, αρκεί να συνηγορήσουν και να το επιτρέψουν τα ζηλόφθονα χειμωνιάτικα σύννεφα που επιθυμούν -κι είναι φυσικό- να κλέβουν την παράσταση τούτη την εποχή η οποία θεωρητικά και τους ανήκει.
Σε κάθε περίπτωση όμως, ας ρίξει και κάτι παραπάνω επάνω του αφού το κρύο αναμένεται τσουχτερό γι’ αυτό και στη Βόρεια Αμερική τη συγκεκριμένη σούπερ πανσέληνο, την πρώτη εκ των τριών του έτους, την ονομάζουν από παλιά ως «πανσέληνο του χιονιού» (τέτοιες μέρες το στρώνει για τα καλά) ή «πανσέληνο της πείνας» (ποιος να πάει για δουλειά με τόσο ψόφο;) ή «πανσέληνο της αρκούδας» (γιατί μόνο αυτές κυκλοφορούν).
Στα δι' ημάς εν Σκιάθω, που ο καιρός μας απέχει παρασάγγες απ’ την αγρίλα και τη μαυρίλα των παγωμένων ημισφαιρίων, έχουμε πάντα το προνόμιο να απολαμβάνουμε το ‘’μυστηριώδες θέλγητρον που αποπνέουν οι σεληνοφεγγείς νύχτες μας’’, όπως ακριβώς τις ζούσε και ο κυρ- Αλέξανδρος καθότι ο ουρανός μας δεν έχει αλλοιωθεί -ευτυχώς- προς το παρόν ακόμα.
Ο ασύγκριτος Παπαδιαμάντης δίνοντάς της γυναικεία υπόσταση, αποκαλεί τη σελήνη και Εκάτη καθρεφτίζοντας τον πάνω κόσμο των ‘’ακαταλήπτων πραγμάτων’’ στον Άδη όπου η θεά της μαγικής τέχνης, εκτός απ’ τον ουρανό, ασκεί επιρροή επί της γης και επί της θαλάσσης και ασφαλώς στους ανθρώπους και δη τους αλαφροΐσκιωτους και ευαίσθητους σαν τους ερωτευμένους.
Η γυναίκα άλλωστε το ίδιο δεν κάνει στον μητριαρχικό κόσμο μας όταν απλώνει τη σαγήνη και γοητεία της επί του κατευθυνόμενου εκ των ενστίκτων, ήτοι απονήρευτου και παθιασμένου αρσενικού;
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ