Η δράση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος συνεχίζεται στο Αιγαίο | του Θοδωρή Τσιμπίδη [*]
2020-02-07 20:44:47
Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα η δράση του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος συνεχίζεται στο Αιγαίο. Θέλουμε, ωστόσο, να μοιραστούμε μαζί σας κάποια από τα γεγονότα της θλιβερής πραγματικότητας που καταγράφουμε στις θάλασσες μας. Ο εντοπισμός και η ενημέρωση από τους πολίτες και τις λιμενικές αρχές για περιστατικά εκβρασμένων ή νεκρών σπάνιων θαλάσσιων ειδών στις ελληνικές ακτές, δεν αποτελεί είδηση, αλλά δυστυχώς μία καθημερινότητα για εμάς, καθώς αντιμετωπίζουμε τέτοια περιστατικά σε πολλές περιοχές του Αιγαίου.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία από τα νεκρά σπάνια είδη που εντοπίστηκαν τις τελευταίες ημέρες. Οι τρείς θαλάσσιες χελώνες που εκβράστηκαν νεκρές θανατώθηκαν από ανθρωπογενή αίτια, ενώ η μία πέθανε με ιδιαίτερα βασανιστικό τρόπο, παγιδευμένη για μέρες μέσα σε σχοινιά και κατέληξε έπειτα από τη σήψη του αριστερού της πτερυγίου. Θύμα ηθελημένης θανάτωσης ήταν και μία νεαρή μεσογειακή φώκια, η οποία έφερε εμφανή τραύματα.
Το γεγονός ότι τα σπάνια ζώα κάποια στιγμή θα πεθάνουν είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο. Όταν όμως ο θάνατός τους οφείλεται σε ανθρωπογενή αίτια, δηλαδή στην εγκληματική συμπεριφορά ή αδιαφορία του ανθρώπου, αυτό είναι κάτι που μας δεν μας προξενεί πλέον ανησυχία, αλλά θυμό. Τα νεκρά σπάνια είδη στις ακτές μας δεν είναι ένα ακόμα στατιστικό στοιχείο αλλά μία σοκαριστική πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε την πορεία μας ως κοινωνία εξολοθρεύοντας τα σπάνια είδη που κατάφεραν να επιβιώσουν έως σήμερα στις θάλασσές μας. Σαν να μην φτάνει ότι καταστρέφουμε τα θαλάσσια οικοσυστήματα και εξαντλούμε τα ιχθυαποθέματα. Προσπαθούμε να μετατρέψουμε τις θάλασσες μας σε υποβρύχιες χωματερές καθώς οδηγούμε προς την θάλασσα την ανικανότητά μας να διαχειριστούμε την στεριά. Πρόθεση κάποιων όμως μοιάζει να είναι και να δολοφονήσουμε ό,τι καταφέρνει να επιβιώσει κόντρα στις συνθήκες που δημιουργήσαμε.
Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης είναι κοινή ευθύνη όλων μας. Εμείς, στο Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, δίνουμε αυτή τη μάχη εδώ και 20 και πλέον χρόνια με όσες δυνάμεις έχουμε. Για άλλη μία φορά όμως κάνουμε έκκληση σε όλους όσους αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να είναι αποδεκτή και σε όσους δεν εξαντλούν την αγάπη τους για την θάλασσα μόνο στις διακοπές τους, να συνδράμουν στο να σχηματίσουμε ένα «ουσιαστικό δίχτυ προστασίας» για την ζωή στις θάλασσές μας.
Για το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος»
Θοδωρής Τσιμπίδης
Διευθυντής
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ