Στο 3ο Οικονομικό Φόρουμ και την Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων το Επιμελητήριο Μαγνησίας
2019-10-11 19:12:28
Ο ρόλος της ψηφιοποίησης στο εμπόριο, αλλά και γενικότερα η προσαρμογή σε ένα νέο, βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το 3ο Οικονομικό Φόρουμ και την Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων, που πραγματοποιήθηκε από 7 έως 9 Οκτωβρίου στη Ρώμη. Το Επιμελητήριο Μαγνησίας εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Αριστοτέλης Μπασδάνης, αλλά και ο Οικονομικός Επόπτης κ. Νίκος Αγγελέτος.
Όπως τονίστηκε κατά τις θεματικές ενότητες του Φόρουμ που αφορούσαν το συγκεκριμένο αντικείμενο, τώρα είναι η στιγμή για την ψηφιοποίηση στο εμπόριο, γι’ αυτό και τα Επιμελητήρια θα πρέπει να πείσουν τις επιχειρήσεις να ακολουθήσουν αυτή την κατεύθυνση.
Όπως υπογραμμίστηκε θα πρέπει να δημιουργηθεί μία βάση δεδομένων για δημιουργία πλατφόρμας για αναζήτηση πελατών, ανάπτυξη τεχνογνωσίας στην εργασία και διαρκή επιμόρφωση.
[caption id="attachment_70327" align="alignnone" width="696"] Ο πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, κ. Christoph Leitl από την Αυστρία, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαγνησίας Αριστοτέλη Μπασδάνη, τον Οικονομικό Επόπτη κ. Νίκο Αγγελέτο και τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κοζάνης κ. Νίκο Σαρρή[/caption]
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των αρχαιρεσιών της Γενικής Συνέλευσης των Ευρωεπιμελητηρίων, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος ορίστηκε ομοφώνως από τους συνέδρους, Μόνιμος Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το άκρως επιτυχημένο έργο του στο δίκτυο των Ευρωεπιμελητηρίων που ξεκίνησε το 2013 από θέσεις ευθύνης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Στην κεντρική του ομιλία με θέμα στο Φόρουμ των Επιμελητηρίων με θέμα: «Τα Επιμελητήρια για την ΕΕ: Μαζί για τη βιώσιμη ανάπτυξη» ο κ. Μίχαλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο ρόλος των επιχειρήσεων στην επίτευξη αυτών των στόχων θα είναι καθοριστικός. Κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σήμερα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχουν περισσότερες από 22 εκατομμύρια Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν πάνω από 133 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και δημιουργούν πάνω από το μισό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας.
Είναι προφανές ότι η βιώσιμη μετάβαση των ευρωπαϊκών ΜμΕ, θα συμβάλει καθοριστικά ώστε η ευρωπαϊκή οικονομία να γίνει όχι μόνο περισσότερο πράσινη και βιώσιμη, αλλά και περισσότερο ανταγωνιστική.
Τα Επιμελητήρια παρέχουν ήδη μια σειρά από υποστηρικτικές υπηρεσίες στις επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της βιώσιμης μετάβασης. Υπηρεσίες που βοηθούν στον εντοπισμό ευκαιριών, στο σχεδιασμό και στην αναζήτηση κεφαλαίων, αλλά και στην εφαρμογή. Μεταξύ των καλών πρακτικών θα αναφέρω ενδεικτικά coaching and seminars, με σκοπό την προετοιμασία των ΜμΕ ώστε να γίνουν investment ready, matchmaking κ.ά.
Παράλληλα, όμως, λειτουργούν συχνά και ως συνδετικός κρίκος μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και των παρόχων χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Αξιοποιώντας την εμπειρία, την γνώση αλλά και τα σημαντικά insights που προκύπτουν από έρευνες, για να καλύψουν τυχόν κενά στην κατανόηση των αναγκών και των προσδοκιών της κάθε πλευράς».
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ