Ο ΠΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΣΣΑ (ΤΟΥΡΚΟΒΙΓΛΑ) // του Γιώργου Σανιδά
2019-09-17 14:47:26
Μιας και γίνεται κουβέντα για την περιοχή στην οποία εκτείνεται το παραθεριστικό συγκρότημα ELIVI, αξίζει να μάθουμε και για την τύχη του αρχαιολογικού χώρου που υπάρχει εκεί, στη χερσόνησο Τουρκόβιγλα και στη θέση ‘’Πούντα’’, ο οποίος προστατεύεται από την ΥΑ ΥΠΠΕ/ΑΡΧ/Α1/Φ13/19585/659/18-4-1984 - ΦΕΚ 344/Β/30-5-1984. Πρόκειται για τα τα ερείπια αρχαίου στρογγυλού πύργου διαμέτρου 10.30μ που διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο ως σηματοφορικός σταθμός (φρυκτωρία) κατά τη διάρκεια της δεύτερης καθόδου των Περσών υπό του Ξέρξη το 480 π.Χ.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος , με «πυρσούς εκ Σκιάθου» ειδοποιήθηκαν, οι Έλληνες στρατιώτες που βρίσκονταν στο Αρτεμίσιο. Τότε ο Θεμιστοκλής έστειλε τρία πλοιάρια να αναχαιτίσουν την προφυλακή με τα δέκα πλοία των Περσών. Έτσι ξεκίνησε η πρώτη φάση της ναυμαχίας του Αρτεμισίου που διεξάγει παράλληλα με τη μάχη των Θερμοπυλών με τους Πέρσες να μετρούν τεράστιες απώλειες ήδη από την τρικυμία στο μπουγάζι.
Γι’ αυτό τα τρία από τα δέκα πρώτα πλοία που μπήκαν στη μάχη, επιστρέφοντας στο νησί, κατόπιν διαταγής του ανιχνευτή Πάμωνα του Σύριου που εκτελούσε εντολές του βασιλιά του, σήκωσαν το γνωστό μαρμάρινο αλεώριο στον ύφαλο Μύρμηξ που αποτελεί το πρώτο μνημείο που στήθηκε στον κόσμο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας. Η ονομασία άλλωστε της περιοχής στη μύτη του όρμου Κρασσά, εμπεριέχει τη λέξη ‘’βίγλα’’ που θα πει παρατηρητήριο, ενώ η λέξη ΄΄φρυκτωρία’’ προέρχεται από το φρυκτός που θα πει δαυλός ή πυρσός φλεγόμενος.
Σημειώνουμε τέλος, πως η συγκεκριμένη φρυκτωρία είναι η μόνη επιβεβαιωμένη στο νησί αφού για τους ογκόλιθους στο Πυργί δεν έχει αποσαφηνιστεί απ’ τους αρχαιολόγους ο ακριβής τους ρόλος καθώς άλλοι μιλούν για ειδωλολατρικό ναό ή και ενετικό πύργο.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ