Γ. ΣΑΚΚΟΠΟΥΛΟΣ : Η πρότασή μας για να αναπτυχθεί η Ελλάδα αφορά κάθε πολίτη
2019-06-12 23:28:58
Το Κίνημα Αλλαγής έχει παρουσιάσει την ολοκληρωμένη πρόταση του, το «Σχέδιο Ελλάδα», για την έξοδο από την κρίση, και την προσέλκυση επενδύσεων.
Θέλω να αναφερθώ ιδιαίτερα σε 9 βασικές δεσμεύσεις μας:
1ον: Μια νέα ποιότητα διακυβέρνησης
Κράτος Στρατηγείο Ανάπτυξης. Τα Υπουργεία θα έχουν μόνο επιτελικό ρόλο.
Όλα τα θέματα που αφορούν την Τοπική Ανάπτυξη και τον πολίτη περνούν στον έλεγχο της Αυτοδιοίκησης.
Ψηφιοποιούνται και παρακολουθούνται όλες οι διαδικασίες αδειοδότησης των επιχειρήσεων, μέχρι την τελική έγκριση.
Πλήρης αποκομματικοποίηση του κράτους, καμία πρόσληψη εκτός ΑΣΕΠ, Αξιολόγηση, αξιοκρατία, διαφάνεια σε όλη την λειτουργία του Δημοσίου. Το ίδιο και για τις προσλήψεις στην Βουλή. Καμμία πρόσληψη χωρίς προκήρυξη και εκτός ΑΣΕΠ.
Δίκες χωρίς χαρτί! Ολοκλήρωση των έργων της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης.
Εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών-ενίσχυση της διαμεσολάβησης.
2ον: Αναπτυξιακή ταυτότητα σε κάθε Περιφέρεια.
Κατάργηση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών αγώνων, για τις αδειοδοτήσεις των επιχειρήσεων.
Λύνουμε εξαρχής ιδιαίτερα για μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις σε κάθε Περιφέρεια, όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσεις γης.
3ον: Επέκταση του μηχανισμού των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
Με προτεραιότητες την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, του ορυκτού πλούτου, την παραγωγή νέων ποιοτικών υπηρεσιών (π.χ. πράσινες υποδομές), την διαχείριση των αποβλήτων, το ζωντάνεμα παραδοσιακών κτιρίων.
Με ρήτρες ενίσχυσης της απασχόλησης, και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Με έσοδα που κατευθύνονται στην στήριξη του Ασφαλιστικού, στην Έρευνα-Καινοτομία, και σε περιβαλλοντικές, κοινωνικές δράσεις σε συνέργεια με τις τοπικές κοινωνίες.
4ον : Μείωση των φόρων. Σταθερό φορολογικό Σύστημα.
Μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από το 29% στο 20%.
Την μείωση του ΦΠΑ κατά 2 μονάδες. Του υψηλού συντελεστή από το 24% στο 22%. Του χαμηλού από το 13% στο 11%.
Και εν συνεχεία μέσα από ένα ανοιχτό διάλογο με την συμμετοχή όλων των φορέων και κομμάτων την επιδίωξη ψήφισης ενός φορολογικού συστήματος που θα αντέξει στο χρόνο, θα δημιουργήσει σταθερούς κανόνες για τις επενδύσεις.
5ον : Επιδότηση νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα με απλό τρόπο. Η μισθολογική δαπάνη για κάθε επί πλέον θέση εργασίας στις επιχειρήσεις, υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας, με συντελεστή αυξημένο κατά 50%.
Μέτρο δημοσιονομικά ουδέτερο μια και το Δημόσιο θα έχει σημαντικά έσοδα από την αυξημένη κατανάλωση των νεοπροσληφθέντων .
6ον: Ριζική αλλαγή του Ασφαλιστικού Νόμου Κατρούγκαλου που οδηγεί σε χρεοκοπία το ασφαλιστικό σύστημα. Έτσι ώστε να μπορούμε να μειώσουμε το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας και να εξασφαλίσουμε την βιωσιμότητα του, την δικαιοσύνη, την ανταποδοτικότητα των εισφορών.
7ον: Ένα νέο Πλαίσιο για την Ψηφιακή Εποχή.
Με ριζικές αλλαγές στο Εκπαιδευτικό Σύστημα και στα συστήματα επαγγελματικής κατάρτισης και εργασιακής εμπειρίας, ώστε να αξιοποιήσουμε τις νέες δυνατότητες του ψηφιακού μετασχηματισμού. Να δημιουργήσουμε συνθήκες για ανταπόκριση του ανθρώπινου δυναμικού μας, σε επενδύσεις νέας τεχνολογίας.
Με δημιουργία Ταμείου για έρευνα και ανάπτυξη, που χρηματοδοτείται από το κράτος-μεγάλες επιχειρήσεις-τράπεζες, που επενδύει στην οικονομία της γνώσης, χρηματοδοτεί νεοφυείς επιχειρήσεις, διασυνδέει νέους επιχειρηματίες και ερευνητές με Πανεπιστήμια και πολυεθνικές.
8ον: Ανοιχτές και ανταγωνιστικές αγορές χωρίς παλαιομοδίτικους προστατευτισμούς, αλλά με σαφείς κανόνες που ισχύουν απαρέγκλιτα και ελέγχονται από αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές.
9ον: Ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής για την Ενέργεια.
Επιταχύνουμε τις προσπάθειες για να ανοίξει η ενεργειακή αγορά στον ανταγωνισμό και τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας.
Να μειωθεί το τελικό κόστος ενέργειας που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις.
Όχι όμως με την εκχώρηση των πελατών της ΔΕΗ χωρίς αντάλλαγμα –όπως επιχειρείται σήμερα-που οδηγεί σε απαξίωση την επιχείρηση και σε συστημικό κίνδυνο την οικονομία.
Χρειάζεται λύση που βασίζεται, στο τρίπτυχο ενεργειακός σχεδιασμός/στρατηγική συμμαχία ΔΕΗ-Ιδιωτών/ και νέες επενδύσεις στην ενέργεια.
Και
10ον: Αποκατάσταση του ρόλου του Τραπεζικού Συστήματος, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει επαρκώς την Οικονομία.
Έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας για την εξυγίανση των κόκκινων δανείων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Θεωρώ όμως απαραίτητο να αλλάξει ο αποικιακού χαρακτήρα Νόμος που ουσιαστικά παρέδωσε δέσμιο το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα στην τρόικα και το αποξένωσε από τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ