Συνάντηση του συνδυασμού με την εθελοντική ομάδα «Skopelos Green and Clean – Σκόπελος Πράσινη και Καθαρή»
2019-05-25 09:50:06«Συνάντηση του υποψήφιου δημάρχου Σταμάτη Περίσση και των υποψήφιων συμβούλων του συνδυασμού «Το νησί μας πρώτα - Δημιουργία ξανά» στο ξενοδοχείο Διόνυσος, με την εθελοντική ομάδα καθαριότητας «Skopelos Green and Clean – Σκόπελος Πράσινη και Καθαρή»
Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 ο υποψήφιος Δήμαρχος του συνδυασμού «Το νησί μας πρώτα – Δημιουργία ξανά» κ. Σταμάτης Περίσσης, μαζί με υποψήφιους συμβούλους του συνδυασμού του, συναντήθηκαν με μέλη της εθελοντικής ομάδας καθαριότητας Skopelos Green and Blue, η οποία αφού έθεσε τα προβλήματα που αφορούν την διαχείριση των απορριμμάτων, των μπαζών και την ανακύκλωση, ζήτησαν να ακούσουν τις προτάσεις και τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σταμάτης Περίσσης.
Ακολούθησε μια γόνιμη συζήτηση κατά την οποία ο κ. Σταμάτης Περίσσης διευκρίνισε ότι τα προβλήματα που απασχολούν το νησί μας στην ουσία είναι τέσσερα (απορρίμματα, μπάζα, ανακύκλωση, περιβάλλον – διατήρηση του πράσινου) τα οποία για να λυθούν αποτελεσματικά χρειάζεται η συνεργασία του Δήμου, της Περιφέρειας, του Κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για την διαχείριση των απορριμμάτων, των μπαζών και της ανακύκλωσης εκτός από τον δήμο και τις υπηρεσίες του, χρειάζεται η συνεργασία και με τις ευαισθητοποιημένες εθελοντικές ομάδες, για το περιβάλλον και την διατήρηση του πράσινου στο νησί απαιτείται η συνεργασία της Περιφέρεια και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο υποψήφιος Δήμαρχος κ. Σταμάτης Περίσσης, ανέλυσε και ανέπτυξε τις θέσεις του για κάθε τομέα ξεχωριστά:
Α) Για την Διαχείριση Απορριμμάτων
- Ο Δήμος και η Δημοτική Υπηρεσία Καθαριότητας χρειάζονται σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο να έχει επίγνωση της δουλειάς που κάνει, να καταλαβαίνει την σημασία της και τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να την κάνει, χρειάζεται εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του, απαραίτητη η ύπαρξη πλυντηρίου με πιεσμένο ζεστό νερό ώστε να πλένονται οι κάδοι και οι γύρω χώροι τους και η διαρκής συντήρηση αυτού του εξοπλισμού. Στα σημεία όπου συγκεντρώνεται μεγάλος όγκος σκουπιδιών όπως είναι τα τρία λιμάνια και οι πολυσύχναστες παραλίες πρέπει να γίνει υπογειοποίηση των κάδων.
Ο κ. Σταμάτης Περίσσης πρότεινε επίσης να χρησιμοποιήσουμε την έξυπνη τεχνολογία προς όφελος μας, ιδρύοντας ένα γραφείο εξυπηρέτησης του πολίτη, μέσα στο οποίο θα υπάρχει ένας υπολογιστής, ο οποίος θα καταγράφει τα προβλήματα που εντοπίζουν οι πολίτες κατά την διάρκεια της ημέρας (είτε αυτά αφορούν την καθαριότητα, είτε τις καμένες λάμπες κλπ) και στο τέλος της ημέρας θα γίνεται η ιεράρχηση τους ώστε να προχωρεί ο Δήμος στην επίλυση τους.
- Οι εθελοντικές οργανώσεις στον τομέα καθαριότητας πρέπει να μπορούν να συντονίζονται με την δημοτική αρχή και όχι κατά ανάγκη με την υπηρεσία καθαριότητας, η οποία έχει συγκεκριμένα ωράρια κλπ. Για παράδειγμα μπορεί μια εθελοντική ομάδα να οργανώσει μια εκδρομή αναψυχής για πικ νικ σε κάποια ακρογιαλιά με σκοπό στο τέλος να μαζέψουν τα σκουπίδια που υπάρχουν εκεί και ο Δήμος να τους διαθέσει ένα λεωφορείο και να καλύψει τα έξοδα τους.
Επίσης τόνισε ότι ο Δήμος και η περιφέρεια πρέπει να αναγνωρίζει δημόσια την αξία και το έργο των εθελοντικών οργανώσεων και να οργανώνει τιμητικές εκδηλώσεις με σκοπό την βράβευσή τους.
- Η Περιφέρεια εκτός των άλλων, έχει τον παράγοντα της προώθησης των υποδομών. Αυτή θα δώσει την δυνατότητα στον Δήμο να κάνει σχέδιο και πρόγραμμα, να προσλάβει προσωπικό και να πάρει τον απαραίτητο και καταλληλότερο εξοπλισμό. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητη η συνεργασία μαζί της.
Β) Για την διαχείριση των μπαζών
Τα μπάζα είναι το πιο κραυγαλέο κομμάτι της ρύπανσης. Ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σταμάτης Περίσσης έκανε γνωστή την πρόθεση του να αγοραστεί ένας καινούργιος ή μεταχειρισμένος σπαστήρας, ο οποίος θα τοποθετηθεί δίπλα στον ΧΥΤΑ. Μέσα σε αυτόν θα τοποθετούνται τα υλικά των μπαζών που δεν ανακυκλώνονται, θα σπάζουν, θα βγαίνουν σε μορφή αμμοχάλικου και αυτό θα διαστρώνεται πάνω από μια στρώση σκουπιδιών και στην συνέχεια πάνω από αυτό το αδρανές υλικό (άμμος και χαλίκια) θα δημιουργείται μια άλλη στρώση σκουπιδιών. Με αυτό τον τρόπο θα έχουμε διπλό όφελος.
Τώρα όσο αφορά τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπαζών, θα τα παραλαμβάνει η εταιρεία ανακύκλωσης, η οποία στην συνέχεια θα προωθεί την ανακύκλωση τους.
Επίσης θα υπάρχει αυστηρή ποινή σε όποιον πετάει μπάζα με ανακυκλώσιμα υλικά, μαζί με άλλα υλικά που είναι ακατάλληλα για ανακύκλωση.
Γ) Για την Ανακύκλωση
Ενώ υπάρχουν κάδοι ανακύκλωσης δεν έχουμε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους πολίτες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην πρωτογενή συγκέντρωση, στα καταστήματα και στα σπίτια. Απαιτείται ενημέρωση, εκπαίδευση, να υπάρχουν σακούλες ξεχωριστές, μια για τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια και μια για όλα τα υπόλοιπα απορρίμματα, με αυτόν τον τρόπο θα γίνεται από την πρώτη στιγμή ο διαχωρισμός των σκουπιδιών, έτσι ώστε τα ανακυκλώσιμα υλικά να καταλήγουν στους σωστούς κάδους ανακύκλωσης. Σημαντική επίσης είναι η ενημέρωση των παιδιών στα σχολεία ώστε να μάθουν τις βλαβερές συνέπειες των πλαστικών και τα προβλήματα που δημιουργούνται στο περιβάλλον.
Δ) Περιβάλλον – Διατήρηση Πράσινου
Στον τομέα του πράσινου, ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να επανακαθορίσει την Σκόπελο ως πράσινο νησί, κάτι που είχε γίνει το 1996 από την Unesco και να εφαρμοστούν σχέδια προστασίας, πυρανίχνευσης κλπ
Στην συνέχεια πήρε τον λόγο η υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος κ. Καραμανλή Αγάπη, η οποία ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα πρόγραμμα, το περιφερειακό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων. Είναι ένα σχέδιο το οποίο ενώ έχει εγκριθεί μαζί με χρήματα από το 2016, παραμένει στο συρτάρι και πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα.
Ως προς την συνολική διαχείριση της ανακύκλωσης των απορριμμάτων, πρότεινε την διαλογή των ανακυκλώσιμων υλικών στην πηγή, δηλαδή στα σπίτια και στα καταστήματα. Τόνισε την σπουδαιότητα να μάθουμε όλοι να διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια σαν μια πρώτη ύλη για μια επόμενη χρήση. Να αντιληφθούμε δηλαδή ότι μια ύλη δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί σε διαφορετική μορφή.
Πρέπει να εγκριθεί ένας χώρος στον οποίο θα μαζεύονται τα σκουπίδια και θα γίνεται η κομποστοποιησή τους. Ανακοίνωσε ότι από την στιγμή που οι καφέ κάδοι της κομποστοποίησης θα επιβάλλονται από το 2020, τίποτα δεν θεωρείται σκουπίδι ,οπότε πρέπει να μπούμε σε μια κανονικότητα, να κομποστοποιούμε και να χρησιμοποιούμε το φρέσκο εξαιρετικής ποιότητας χώμα που παράγεται από τα σκουπίδια, ως λίπασμα για τα λουλούδια μας.
Σε Περιφερειακό επίπεδο, επειδή η Περιφέρεια διαχειρίζεται τα κονδύλια για τις τοπικές κοινωνίες, ο Δήμος πρέπει να ενημερώνει για την ανάγκη χρημάτων ώστε να εκπονήσει έργα. Τέλος, ενημέρωσε ότι υπάρχει πρόγραμμα για την χρηματοδότηση της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας και οι εθελοντικές οργανώσεις μπορούν να ενημερώνουν την Περιφέρεια για τις ανάγκες τους, ώστε να έχουν δικαίωμα σε αυτήν την χρηματοδότηση.