Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό και ταξιδεύει στην Σκιάθο | από το Ίδρυμα Ωνάση
2019-05-08 23:19:18
Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Ιδρύματος Ωνάση συνεχίζει τα ταξίδια του στην περιφέρεια, με επόμενο σταθμό του τη Σκιάθο 10, 11 και 12 Μαΐου, προσκαλώντας να συμμετέχουν σε αυτό μικτές ομάδες παιδιών, με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος, γονείς και εκπαιδευτικοί.
Υπεύθυνη σχεδιασμού: Χριστίνα Παναγιωτάκου
Για τα παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού, η μουσική αποτελεί κίνητρο προκειμένου να αλληλοεπιδράσουν με το περιβάλλον τους, να αναπτύξουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να αποκτήσουν θετικές εμπειρίες σε ατομικό και οικογενειακό επίπεδο. Σε αυτή την κατεύθυνση, το εργαστήρι «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό» περιλαμβάνει μουσικές δραστηριότητες, ειδικά μελετημένες, οι οποίες προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες επιθυμίες και τις ικανότητες των παιδιών.
Μέσα από μια σειρά νέων μουσικών συνθέσεων, δουλεύουμε τις έννοιες της σωματογνωσίας, του χώρου, αλλά και καθημερινές δραστηριότητες και ρουτίνες της ζωής τους. Τα παιδιά έρχονται σε δημιουργική επαφή με τους ήχους και γνωρίζουν από κοντά τα διάφορα μουσικά όργανα. Με αυτόν τον τρόπο η μουσική χρησιμοποιείται ως μέσο επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην ανάπτυξη της μη λεκτικής επικοινωνίας.
Οι δυνατότητες εκπαίδευσης των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού είναι απεριόριστες και το εργαστήρι αυτό του Ιδρύματος Ωνάση, εδώ και 7 χρόνια στοχεύει πρωτίστως στην αισθητική αγωγή τους ως αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής εμπειρίας τους. Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, τα παιδιά βιώνουν την εμπειρία της συνεργασίας και της ομαδικότητας με εργαλείο τη μουσική. Τελικός στόχος, η μουσική γιορτή που ετοιμάζουν για το τέλος, με πρωταγωνιστές τα ίδια!
Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών.
Ήδη από πέρυσι, το εργαστήρι ανοίγει τις πόρτες του σε μικτές ομάδες παιδιών με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ). Κύριος στόχος είναι η ενσωμάτωση των παιδιών που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού στην ομάδα, η κοινωνικοποίησή τους και συνεπακόλουθα η μείωση του αποκλεισμού τους από εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Με την ίδια κατεύθυνση, το πρόγραμμα θα επισκεφθεί πόλεις της Περιφέρειας δημιουργώντας μικτές ομάδες δίνοντας μάλιστα την ευκαιρία κατά περίπτωση να συμμετέχουν στο εργαστήρι και συγγενείς πρώτου βαθμού των παιδιών, όπως είναι τα αδέλφια τους αλλά και συμμαθητές τους από συστεγαζόμενα σχολεία. Στις 10 Μαΐου, ταξιδεύουμε στην Σκιάθο.
Ταξιδεύουμε στη Σκιάθο 10,11 & 12 Μαΐου 2019
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μικτές ομάδες παιδιών με και χωρίς Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης».
Ημερομηνία: Την Παρασκευή 10 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστική συνάντηση μόνο με τους γονείς των παιδιών που θα συμμετέχουν στο εργαστήρι στις 17.00-18.30 για την πρώτη ηλικιακή ομάδα και στις 18.30-20.00 για τη δεύτερη.
Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 7-8 ετών και 9-14 ετών και τους γονείς τους και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 και την Κυριακή 12 Μαΐου στις 10:00-12:00 (α’ γκρουπ) και 12:00-14:00 (β’ γκρουπ), αντίστοιχα.
Χώρος διεξαγωγής: Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου «Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης», Παραλία Σκιάθος, ΤΚ 37002
Γενικές Προϋποθέσεις Συμμετοχής στο Εργαστήρι:
Κάθε παιδί θα συνοδεύεται από έναν μόνο γονέα.
Η πρώτη συνάντηση στις 10 Μαΐου απευθύνεται μόνο στους γονείς, που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο εργαστήριο.
Η συμμετοχή σε όλες τις συναντήσεις του κάθε ξεχωριστού κύκλου είναι υποχρεωτική.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος Συμμετοχής: Δωρεάν
Βιωματικά Εργαστήρια για εκπαιδευτικούς
Το Σάββατο 11 Μαΐου στις 18:00-20:00 στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Σκιάθου, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση βιωματικού εργαστηρίου για Εκπαιδευτικούς.
Το εργαστήριο απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε άτομα που δραστηριοποιούνται στον χώρο της εκπαίδευσης και αποτελείται από μια σειρά μουσικών δραστηριοτήτων, οι οποίες πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος «Η μουσική αγαπάει τον αυτισμό».
Κρατήσεις θέσεων για τα εργαστήρια - Πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις ώρες διεξαγωγής: (Δευτέρα – Παρασκευή) Τ. 2427021227 και 6979053308.
Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Κόστος Συμμετοχής: Δωρεάν
Υπεύθυνη: Πίκη Μαρία-Χριστίνα
Λίγα λόγια για το Ίδρυμα Ωνάση
Το Ίδρυμα Ωνάση συστάθηκε το 1975 ακολουθώντας την εντολή του Αριστοτέλη Ωνάση, όπως αυτή καταγράφηκε στη διαθήκη του, για να συνδράμει την ελληνική κοινωνία σε καίριους τομείς: στην υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό και την κοινωνική αλληλεγγύη. Πάγια συνισταμένη των προσπαθειών και των δράσεων του Ιδρύματος ήταν - και παραμένει - η διασφάλιση της πρόσβασης όσο το δυνατόν περισσότερων συνανθρώπων μας στα κρίσιμα για την κοινωνική ευημερία και συνοχή αυτά αγαθά. Απώτερος στόχος, η απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων της κοινωνίας μας, για να διασφαλιστεί ένα καλύτερο παρόν και ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.
Στον τομέα της Ειδικής Αγωγής, τόσο το μουσικό εργαστήρι «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό», όσο και το μουσικό/εικαστικό εργαστήρι «Έλα κι εσύ, Ζωγραφίζω Μουσική» αποτελούν δύο από τις πολλές δράσεις του Ιδρύματος Ωνάση σε αυτό το ευαίσθητο και σημαντικό πεδίο. Εδώ και δεκαετίες, το Ίδρυμα ενισχύει τα ειδικά σχολεία και τα τμήματα ένταξης, με τη δωρεά βιβλίων, εξοπλισμού και εποπτικών μέσων προκειμένου να διευκολύνει την εκπαιδευτική προσπάθεια των παιδαγωγών. Επιπλέον, στο θεσμοθετημένο από το 1978 Πρόγραμμα Υποτροφιών που λειτουργεί στο Ίδρυμα Ωνάση, συμπεριλαμβάνεται ο κλάδος της Ειδικής Αγωγής για μεταπτυχιακές σπουδές και διδακτορική έρευνα σε ΑΕΙ της χώρας μας και του εξωτερικού.
Λίγα λόγια για το πρόγραμμα «Η Μουσική Αγαπάει τον Αυτισμό»
Το εκπαιδευτικό εργαστήρι ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2013. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί 78 εργαστήρια για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες, εντός της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και σε 34 εργαστήρια σε πόλεις ανά την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου έχουν επισκεφθεί τη Στέγη περισσότερα από 290 παιδιά με αυτισμό συνοδευόμενα από την οικογένειά τους, ενώ στην Περιφέρεια έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 560 παιδιά με τους γονείς τους. Στα βιωματικά εργαστήρια ενηλίκων έχουν συμμετάσχει περισσότερα από 800 άτομα.
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ