«Εσπασε το φράγμα» των 100 μόνιμων βηματοδοτών η Καρδιολογική
2018-12-27 11:07:21
«Εσπασε το φράγμα» των 100 μόνιμων βηματοδοτών το κέντρο βηματοδότη που λειτουργεί στο πλαίσιο της Καρδιολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Βόλου. Μεγάλη «ανάσα» για καρδιοπαθείς που πλέον υποβάλλονται σ’ αυτή τη λεπτή χειρουργική επέμβαση στο «σπίτι» τους και δεν είναι αναγκασμένοι να προσφεύγουν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας για τη θεραπεία τους.
Η «κούρσα» για το κέντρο βηματοδότη ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2017. Μέσα σε ενάμιση χρόνο έχει να επιδείξει θεαματικά αποτελέσματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων και ειδικότερα μίας από τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως είναι οι καρδιοπαθείς. Η Καρδιολογική Κλινική ετησίως αντιμετωπίζει 1.600 καρδιολογικά περιστατικά, από τα οποία το 40%, περίπου δηλαδή 600 άτομα, πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια και χρήζουν επεμβατικής καρδιολογίας, όπως η εμφύτευση μόνιμου βηματοδότη. Σημαντική επίσης είναι η συνδρομή του ιατρείου καρδιοπαθών το οποίο λειτουργεί πρωινές ώρες κάθε δεύτερη Δευτέρα, στα εξωτερικά ιατρεία, εξυπηρετώντας κατά μέσο όρο κάθε φορά περίπου 30 άτομα. Στο πλαίσιο πάντως της περαιτέρω αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών προς τους ασθενείς, αναμένεται άμεσα να λειτουργήσει και γραφείο καρδιακής ανεπάρκειας.
Σύγχρονες υποδομές Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που τηρούνται στην Καρδιολογική Κλινική, η ηλικία των καρδιοπαθών στους οποίους μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί μόνιμος βηματοδότης από τους εξειδικευμένους γιατρούς του Αχιλλοπουλείου, είναι στην πλειονότητά τους άνθρωποι άνω των 65 χρόνων. Το εργαστήριο εμφύτευσης μόνιμου βηματοδότη λειτουργεί με τις πιο σύγχρονες υποδομές σε ειδική αίθουσα θωρακισμένη με μόλυβδο. Διαθέτει όλο τον σύγχρονο εξοπλισμό, όπως ακτινοσκοπικό, προστατευτικές ποδιές, απινιδωτή, τράπεζα, χώρους απολύμανσης, που προέρχεται από δωρεές, αλλά και μέσα από άλλες χρηματοδοτικές πηγές. Η τοποθέτηση του μόνιμου βηματοδότη στον ασθενή διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Οι καρδιοπαθείς εισέρχονται στο Νοσοκομείο την παραμονή της επέμβασης και επιστρέφουν στο σπίτι μια μέρα μετά την τοποθέτηση του βηματοδότη. Η διάρκεια ζωής του κάθε βηματοδότη εξαρτάται από το πόσο συχνά ενεργοποιείται στην καθημερινότητα του καρδιοπαθούς. Ο μέσος χρόνος διάρκειας των βηματοδοτών είναι 8 - 10 χρόνια.
Ο διευθυντής της Καρδιολογικής Κλινικής Αλέξανδρος Δούρας εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για τη σημαντική μέχρι στιγμής συνεισφορά του τμήματος στους ασθενείς που είχαν ανάγκη μόνιμου βηματοδότη, ενώ όπως εκτιμά η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η επικείμενη λειτουργία στεφανιογράφου στο Αχιλλοπούλειο θα προσδώσεει ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην Κλινική καθώς θα μπορεί να εξυπηρετεί καρδιολογικά περιστατικά όχι μόνο από τη Θεσσαλία, αλλά και από την υπόλοιπη Κεντρική Ελλάδα. Και ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας Τέλος, στο Αχιλλοπούλειο εκτιμάται πως πολύ σύντομα θα λειτουργήσει ιατρείο καρδιακής ανεπάρκειας. Στόχος να βελτιωθεί σημαντικά η ποιότητα ζωής και ταυτόχρονα να μειωθούν οι νοσηλείες των ατόμων που πάσχουν.
Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ένα σύνδρομο, το οποίο σχετίζεται με κακή ποιότητα ζωής, υψηλό κόστος και είναι δυνητική θανατηφόρος. Όσο νωρίτερα διαγνωσθεί και αρχίσει η κατάλληλη θεραπεία, τόσο περισσότερες είναι οι προοπτικές για καλύτερη ποιότητα ζωής των ασθενών στο μέλλον, ενώ επίσης μειώνονται σημαντικά τα ποσοστά θνησιμότητας. Στην Ελλάδα είναι 300 - 400 χιλιάδες ασθενείς. Η νόσος αφορά στο 10% του γενικού πληθυσμού άνω των 65 και στο 1% - 2% του γενικού πληθυσμού κάτω των 65. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι αυτοί οι ασθενείς έχουν ακόμη αυξημένη θνητότητα, που αγγίζει το 50%. Σήμερα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω καρδιακής ανεπάρκειας αποτελούν το 4% των συνολικών εισαγωγών
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ