Σπίτι σε κοντέινερ!
2018-04-05 15:36:05
Το 2015 η Αναστασία Σπυροπούλου παραιτήθηκε από την εργασία της σε αρχιτεκτονικό γραφείο για να αφοσιωθεί σε ένα δικό της πρότζεκτ: ήθελε να κατασκευάσει μια κατοικία από κοντέινερ! «Ανέκαθεν με ενδιέφερε το εφήμερο στην αρχιτεκτονική, δεν με ενθουσίαζαν τα στατικά κτίρια», λέει η 37χρονη αρχιτέκτονας που έχει κάνει σπουδές στην Αγγλία.
Η πιλοτική μονάδα εκτελεί χρέη εξοχικού. Κατασκευάστηκε με τη συνδρομή πολλών χορηγών, ανάμεσα στους οποίους η Cocomat, που διέθεσε την επίπλωση και τον χώρο έκθεσης. Πρόκειται στην ουσία για ένα μοντέρνο βιοκλιματικό προκάτ που βασίζεται στην ιδέα της επανάχρησης. Αν και οι μεταποιήσεις εμπορευματοκιβωτίων σε σπίτια εφαρμόζονται στο εξωτερικό εδώ και πολλά χρόνια, σήμερα ταιριάζουν γάντι με τη νοοτροπία των millennials, που αγχώνονται με την έννοια της μονιμότητας. Το κοντέινερ, που εφηύρε το 1965 ο Αμερικανός επιχειρηματίας Μάλκολμ Μακλίαν, αποτελεί το απόλυτο σύμβολο αυτής της παγκοσμιοποιημένης κινητικότητας. «Παλιότερα οι άνθρωποι έμεναν σταθερά σε μια δουλειά και μπορούσαν να αγοράσουν ένα σπίτι. Στη δική μου γενιά αρέσει να ταξιδεύει ενώ εργάζεται. Εμένα, προσωπικά, με καταπιέζει το ενδεχόμενο να μείνω για πάντα στην Ελλάδα και να έχω ένα σπίτι στο όνομά μου. Θα προτιμούσα ένα εξοχικό, που να μετακινείται κιόλας!»
Το πρώτο σπίτι της Cocoon Modules, αν και μικρό (28,5 τ.μ.), καλύπτει τις βασικές ανάγκες: διαθέτει χώρο ύπνου με ανακλινόμενο κρεβάτι, μια ντουλάπα που λειτουργεί και ως διαχωριστικό, έναν καναπέ με αποθηκευτικό χώρο που κοιμίζει τρίτο άτομο, μια ευρύχωρη κουζίνα και μπάνιο. Με αρχική τιμή 24.000 ευρώ, έχει επίσης ένα φυτεμένο δώμα, που προσδίδει έξτρα μόνωση στην αρχιτεκτονική μονάδα. Λόγω της προσφυγικής κρίσης, η Αναστασία Σπυροπούλου έχει φροντίσει να σχεδιάσει και μια εκδοχή για μετανάστες.
www.cocoonmodules.com
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ