Αποκλειστικό φωτογραφικό υλικό & video : Fo.S / Nikos Tzoumas / Skiathoslife.gr
«Το Παράδοξο της Πανδώρας: Ανακαλύπτοντας την Ελπίδα σε έναν Κόσμο Αβεβαιότητας».
Το φετινό Συμπόσιο φιλοδοξεί να αναδείξει τις προκλήσεις και τις προϋποθέσεις για ένα νέο υπόδειγμα παγκόσμιας διακυβέρνησης, βασισμένο στη δημοκρατία, τη συνεργασία και την ανθεκτικότητα.
Η εναρκτήρια τελετή πραγματοποιήθηκε στις 8 το βράδυ της Κυριακής 13 Ιουλίου στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο στο Μπούρτζι, με χαιρετισμούς από τον Ιδρυτή του Συμποσίου και πρώην Πρωθυπουργό, Γιώργο Α. Παπανδρέου, τον Δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής της Ινδίας, Shashi Tharoor και την Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας της Κένυας, Monica Juma.
Από την ίδρυσή του, το Συμπόσιο της Σύμης αποτελεί έναν θεσμό παγκόσμιας εμβέλειας – έναν χώρο ελεύθερου, ανεπίσημου και ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ ηγετών, στοχαστών, πολιτικών, ακαδημαϊκών και κοινωνικών κινημάτων. Η Ελλάδα, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, ενισχύει σταθερά τον ρόλο της ως διεθνής κόμβος διαλόγου και ειρήνης.
ΔΕΙΤΕ ΠΛΟΥΣΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
Η φετινή φιλοξενία στη Σκιάθο, σε συνεργασία με τον Δήμο Σκιάθου και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προσφέρει ένα ζωντανό παράδειγμα της σύζευξης τοπικών και παγκόσμιων αναζητήσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις Σποράδες και τη Θεσσαλία, ως σύμβολα ανθεκτικότητας και αναγέννησης.
Ιδιαίτερη σημασία έχει η συμμετοχή διεθνώς καταξιωμένων ακαδημαϊκών της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, όπως η Angie Hobbs, η Helene Landemore και ο Jack Visnjic, οι οποίοι θα φωτίσουν σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις μέσα από το πρίσμα της αρχαίας σκέψης. Οι τοποθετήσεις τους – από την ηθική της εξουσίας και την έννοια της «εύθραυστης ελπίδας», έως την πρακτική σοφία και την ευθύνη του πολίτη –, επιχειρούν να φέρουν την κλασική ελληνική εμπειρία στο προσκήνιο της παγκόσμιας διακυβέρνησης, εμπνέοντας νέους πολιτικούς και κοινωνικούς στοχασμούς.
Οι συζητήσεις θα εστιάσουν επίσης σε σύγχρονα και θεμελιώδη ζητήματα, όπως: η επανάκτηση της εμπιστοσύνης στη δημοκρατία και την ενημέρωση, η ηθική διαχείριση της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνης, η προώθηση της ειρήνης σε έναν κατακερματισμένο κόσμο, καθώς και η πράσινη ανάπτυξη, ο βιώσιμος τουρισμός και οι πολιτισμικές επενδύσεις.
Μεταξύ των διακεκριμένων συμμετεχόντων συγκαταλέγονται ο πρώην Πρωθυπουργός της Τυνησίας, Mehdi Jomaa, ο Πρόεδρος των Βραβείων Grammy, Panos Panay, ο Υπουργός Επικρατείας της Αλβανίας Taulant Balla, ο Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, Miguel Ángel Moratinos, η Νομπελίστρια Oleksandra Matviichuk, η Ωκεανογράφος Alexandra Cousteau και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Άμπου Ντάμπι, Saeed Al Mulla.